Twentevisie Jaargang 11, 1999

Overijsselse voetbaltrainers praten tijdens Sportcafé over hun werk

Der Theo was in Duitsland allang ontslagen

Van links naar rechts Dwight Lodeweges (FC Zwolle), Theo Vonk (Heracles Almelo), Hans Meyer (FC Twente) en Jan van Staa discussieren over hun werk als trainer.
“In Duitsland was der Theo allang ontslagen. Blessures of niet.” Hans Meyer van FC Twente gooit tijdens een discussie met zijn collegae Theo Vonk (Heracles Almelo), Jan van Staa (Go Ahead Eagles) en Dwight Lodeweges (FC Zwolle) regelmatig olie op het vuur. De vier heren spraken over hun vak en alles wat daar tegenwoordig bij komt kijken tijdens een Sportcafé van RTV Oost bij Heracles Almelo. “De club vaart nu blind op mij,” constateert Vonk, “maar eigenlijk is dat niet goed. De club zou een bepaalde speelstijl voor moeten staan waar trainers en spelers bijgezocht worden en waar de scouting op is afgestemd.”

Theo Vonk die tweede viool speelt? “Ik kan juist heel goed gedijen als er een sterke man naast me staat als technisch directeur of als bestuurslid zoals Rob Baan bij Feyenoord werkt. Zwakke trainers zijn daar bang voor. Sterke trainers willen krachtige mensen om zich heen.” Jan van Staa is terughoudender: “Dan krijg je snel een machtsstrijd, zeker als de resultaten tegenvallen.” De heren zijn het er over eens dat het vak van trainer/ coach is veranderd, zwaarder geworden. “Vroeger was het trainen, douchen en weg. Ik werk een paar maanden bij Zwolle en ik moet in functioneringsgesprekken al aangeven of ik met een speler volgend seizoen wil doorgaan. Dat is een gevolg van de flexwet. Gekkenwerk,” vindt Lodeweges.

Degradatie

“Er is in mijn werk niet zoveel veranderd, er zijn alleen factoren bijgekomen waar ik geen invloed op heb, zoals de rol van de zaakwaarnemers, maar waar ik uiteindelijk wel op afgerekend wordt,” vindt Meyer. Van Staa spreekt hem tegen: “Dat was natuurlijk altijd al zo, maar nu is het officieel met een getuige en het wordt op papier gezet.”

“Naar mate ik ouder wordt heb ik minder last van druk, kan ik beter mee omgaan,” zegt Vonk. Dat leidt tot een snerende eruptie van Meyer: “In Nederland is er nauwelijks druk. In Duitsland was der Theo allang ontslagen. Blessures of niet. Daar degraderen vier clubs. Uit de eerste divisie in Nederland degradeert niemand. Sterker nog, Theo kan zelfs nog een periodetitel winnen. Behalve de nummer allerlaatst degradeert ook zelden een club uit de eredivisie omdat het niveauverschil gewoon te groot is.” Van Staa: “Bij Go Ahead wordt de trainer na een serie nederlagen ook weggestuurd. Niet door het bestuur dat de situatie zou begrijpen, maar het gaat rommelen op de tribunes. Dat heeft de historie in Deventer geleerd.”

Pers

FC Twente wil het liefst elk jaar Europees voetbal spelen. “Maar de club vult die ambitie niet in. Er worden spelers verkocht, en ze vergeten dat Bosman inmiddels ook drie jaar ouder is. We verloren thuis met 3-0 van AZ. Met onze ambities zouden we in Duitsland door de pers zijn afgemaakt. Hier viel het wel mee. We hebben hier ook geen boulevardpers. In Duitsland geven trainers zelfs geld aan journalisten om goed over hen te schrijven.” Waar Meyer zich in Nederland ook mateloos aan ergert, is de opvoeding van de jonge spelers. “Bij FC Twente is Ben Brinkman weggestuurd door jongens van 16 en 17 jaar. Dat vind ik belachelijk. Als ik bij jeugdwedstrijden kijk, zeiken die jongens altijd over scheidsrechters.” De drukke agenda van de grote clubs zal in de toekomst leiden tot verkleining van de eredivisie en de vorming van een topliga tussen de amateurs en de eerste divisie. “Dat kan ertoe leiden dat Go Ahead wellicht nooit meer in de eredivisie speelt,” erkent Van Staa. “We worden meer en meer een opleidingsinstituut.” “Of een satellietclub van een grote club zoals Excelsior van Feyenoord,” vult Vonk aan. “Nederland kent momenteel genoeg goede Internationals. De competitie gaat kapot omdat Bruggink bij PSV op de bak zit en Sibon bij Ajax. Die jongens moeten gewoon spelen bij de sub-toppers,” aldus Meyer.

Vorige bijdrage

Robbert Jonkman jaagt Twente Vier naar medaille: 'Winnen is te organiseren'

Volgende bijdrage

Commentaar: Personeelstekort in bedrijfsleven

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *