Twentevisie Jaargang 11, 1999

OPM-directeur Van den Boom wil heel losse banden met OOM

Niks ideeël, we willen geen kneusjes

Ypo van den Boom schudt het verleden van de OPM van zich af en wil zo snel mogelijk een volwassen participatiemaatschappij met een vermogen van 100 miljoen.
Niks ideële doelstellingen, er moeten harde pecunia verdiend worden; de aandeelhouders moeten niet zeuren over dividend, ze moeten bijstorten: directeur Ypo van den Boom (46) weet precies wat hij wil met de Overijsselse Participatiemaatschappij, kortweg OPM. En dat vent hij met een hoop lawaai uit. Diep in zijn hart vindt Van den Boom het helemaal niet erg als het aandeel van de OOM in de toekomst verwatert. Geen politieke participaties, geen starters, en al helemaal geen laatste loket voor ondernemers bij wie het water tot aan de lippen staat. “Geen kneuzen, maar deelnemingen met uitstekend continuïteits- en rendementsperspectief.”

De Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij (OOM) heeft een roemrucht verleden als het gaat om participaties. Het ging om een betrekkelijk klein fonds van een miljoen of tien waarmee vooral beginnende bedrijven, politieke interessante objecten als het BTC-gebouw en bedrijven die op het punt stonden failliet te gaan. Van den Boom vergoelijkt die weinig zakelijke periode: “De OOM had een ideële doelstelling. Er werd gedacht in de trend van dat het niet zoveel verschilde of een bedrijf financieel ondersteund werd om tijdelijk te overleven of dat de maatschappij uitkeringen moest betalen.”

Ik zou nooit directeur van de OPM zijn geworden als de OOM meerderheidsaandeelhouder is

Halverwege de jaren negentig ging het roer om en wilde de OOM een volwassen, zelfstandig participatiefonds in Oost- Nederland optuigen. Dat is gelukt per 1 januari 1997. “Maar dat ging niet zonder de hulp van derden. In eerste instantie kwam Univé Verzekeringen erbij, later ook ABN AMRO Participaties (op 17 mei 1998!). Het fonds bedraagt nu 30 miljoen gulden. Ik wil doorgroeien naar minimaal 75 tot 100 miljoen. Inmiddels heb ik overeenstemming met twee institutionele beleggers die samen 25 miljoen zullen bijstorten. Er moeten er in aantal niet heel veel meer bijkomen, want ik heb geen zin in een Poolse Landdag op mijn aandeelhoudersvergadering.”

Dividend

De huidige aandeelhouders kunnen ook bijstorten, ik heb inmiddels begrepen dat de OOM dat niet doet. Zolang de OPM nog niet is volgroeid, betaal ik geen dividend, althans dat voorstel leg ik voor aan de drie aandeelhouders. Ik vind het gek enerzijds geld te uit de markt te halen en anderzijds uit te keren. Dat winst moet toegevoegd worden aan de algemene reserve. De ABN AMRO en Univé zijn het met me eens. Ik denk dat de behoefte van de OOM om cash-dividend te krijgen groter is dan van de andere twee.”

Eruit stappen

Ypo van den Boom (van Van den Boom & Partners) was gespecialiseerd in fusies en overnames. En daarom de goede man om enerzijds potentiële geldschieters te interesseren als aandeelhouder van de OPM, anderzijds is hij bijkans dagelijks onderweg op zoek naar goede beleggingen voor dat geld. Op 18 mei 1998 (!) stapte hij over, de activiteiten van zijn eigen bedrijf zijn per dezelfde datum gestopt. Van de 30 miljoen die de OPM beheert, ligt nog negen miljoen op de plank. “Op het moment dat wij gaan participeren maak ik mij meer zorgen over de vraag of ik er over vijf tot zeven jaar weer uit kan stappen. Als we in zee gaan met een bedrijf, neem we altijd een minderheidsaandeel en we maken afspraken over de verkoop aan een andere investeerder of aan de directeur/ eigenaar. En die moet er over heen kunnen stappen dat hij in die tijd geld voor ons verdiend heeft. Ik spreek zelfs verkoopprijzen af op basis van de rendementseisen die we afspreken. Dat is verschillend, maar gemiddeld zo’n 15%. We willen een minderheidsaandeel omdat we geloven in het management, de directeur, in zijn verhaal, ik kan niet beoordelen of de producten die hij maakt en verkoopt goed zijn. Ik kan natuurlijk wel het ondernemingsplan beoordelen. Maar het klopt, die negen miljoen ligt er nog. We krijgen vijf, zes aanvragen per week. Maar we zijn heel kieskeurig.”

Buy-out

“Ook gelet op de grootte van het fonds spreiden we de participaties over verschillende branches en in principe tussen twee en de vier miljoen. Als het fonds groeit, zullen die participaties ook groter kunnen worden. We zitten alleen in Overijssel, maar dat is puur om de zaak te kunnen behappen. Ik heb er niets aan om in Zeeland te gaan zitten. De OPM wil niet alleen geld geven, maar ook verder helpen. Bij voorbeeld bij de verdere ontwikkeling of overnames, daarin zijn wij gespecialiseerd. Daarom doen we ook betrekkelijk veel aan buy-outs. Maar dan moet je wel een beetje in de buurt zitten.” In de Raad van Commissarissen zitten onder anderen Van Klinkenberg (namens Univé) en ondernemer Steinmeijer van Van Heek Tweka. “De aandeelhouders hebben recht op een commissaris en ik zit niet te wachten op een bankier als commissaris, de ABN AMRO heeft Steinmeijer naar voren geschoven, ik ben heel blij met hem.” Zoals Van den Boom ook zeer in nopjes is met de ABN AMRO, hij haalt daar kennis en relaties vandaan en te grote participaties kan hij doorschuiven. Tussen zijn komst naar de OPM en de ABN AMRO als aandeelhouder zit een causaal verband: “Ik zou nooit directeur van de OPM zijn geworden als de OOM meerderheidsaandeelhouder is. Dan draag je nog steeds het verleden met je mee.”
De Overijsselse Participatiemaatschappij heeft op dit moment belangen in Huka BV in Oldenzaal (sinds 1991, 19% belang) Van der Most Beheer BV in Hardeberg (sinds 1991, onderhandse lening), Aerpac Holding in Almelo (sinds 1992, onlangs is het belang tot 30% vergroot om de groei te bekostigen), Bleckmann Group BV in Oldenzaal (sinds 1995, 11% belang), Vatenmaker Bathmen Beheer BV in Wijhe (sinds 1996, 20% belang), Van den Berg & Slothouber Holding BV in Dedemsvaart (sinds 1998, 40% belang), Holec Algemene Toelevering BV in Hengelo (sinds 1999, 40% belang) en Selo BV in Oldenzaal (sinds 1999, 33% belang). In totaal participeert de OPM in acht bedrijven die een gezamenlijke omzet hebben van 500 miljoen en waar ruim 1800 mensen werken. De percentages zijn aangegeven door de OPM, in sommige gevallen gaan de belangen veel verder door het verstrekken van achtergestelde leningen. “We koppelen die lening wel aan de conversie van aandelen. Het is een stok achter de deur, want als het zo ver komt, moet je zelf ineens ondernemer spelen en dat is niet onze kracht.”

Vorige bijdrage

Nummer 45: TOS-typetjes

Volgende bijdrage

Junior Kamer Almelo organiseert BOV-strijd voor ‘learning by doing’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *