Twentevisie Jaargang 11, 1999

Kleinbedrijf absoluut nog niet klaar voor euro

‘Geen Big Bang’

Van Bolhuis opent de Euregiobeurs op spectaculaire wijze.

De munten van de elf eurolanden zijn op 1 januari van dit jaar onomkeerbaar met elkaar verbonden. De gulden is sinds die tijd niet meer dan een verschijningsvorm, een afgeleide van de euro. Ruim 2,20 gulden wordt gezegd, maar in feite zou het precies omgekeerd uitgedrukt moeten worden: de gulden is 45 eurocent. Het bedrijfsleven lijkt voorlopig prioriteit te geven aan een mogelijk millennium-probleem. “De euro-acceptatie bij de Nederlandse bedrijven steeg tot ver boven de 90%.” Dat zei het hoofd van het Euroteam in Nederland Van Bolhuis tijdens de opening van de Euregiobeurs in februari in het Expocenter in Hengelo.

Voor een goede overgang is het Nationaal Forum opgericht in Nederland. Dat Forum moet de overgang begeleiden, er valt weinig meer te bepraten, alles ligt nagenoeg vast. Het Forum concentreert zich vooral op de maatschappelijke acceptatie. Er loopt een voorlichtingscampagne via postbus 51, er is een website, een eurolijn (0800-1521) en er worden stapels brochures gemaakt. Zoals een eurochecklist voor ondernemers en een leuk boekje waarin de meest gestelde vragen door ondernemers zijn opgenomen. Dat kost allemaal een paar centen. “We hebben een budget dat vergelijkbaar is met dat van de introductie van een wasmiddel,” grapt Van Bolhuis serieus. Miljoenen dus.

We hebben een budget dat vergelijkbaar is met dat van de introductie van een wasmiddel

Gewenning

Voor het grote publiek verandert er niet zoveel. Of liever gezegd: het overkomt de mensen. Alle rekeningen worden automatisch omgezet in euro’s. In het internationale topgirale systeem verdwijnt zo af en toe een paar miljard, maar dat is tot nu toe ook weer teruggevonden. Het grote knelpunt is zoals gezegd de gewenning. “Eind maart wordt daarover een beslissing genomen. Minister Zalm heelt al te kennen gegeven zeer te hechten aan een ruime gewenningstijd en voldoende informatie. In Frankrijk en Spanje staan bij de artikelen in de schappen twee prijzen. Waarom zou dat bij ons niet kunnen? De consumentenbond eist transparantie, omdat ze bang zijn dat de prijzen afgerond worden naar boven. Ik denk dat de concurrentie dat wel zal tegenhouden,” zegt Van Bolhuis.

Dagobert Duck

Koningin Beatrix is de enige in Nederland die een echte euro heeft. Voor de rest worden alle munten en bankbiljetten die nu gedrukt en slagen worden opgeslagen in een soort Dagobert Duck pakhuis in Lelystad. Er worden geen nieuwe Nederlandse munten en bankbiljetten meer aangemaakt. “De acceptatie van de euro bij het bedrijfsleven is dus wel groot, de kennis valt mij nog zeer tegen. Hoewel, bijna de helft van de bedrijven heeft de administratie al in orde. Maar dat is vooral het grootbedrijf. Van de slagers om de hoek heeft hooguit 1 op de tien zijn euro-zaakjes voor elkaar. En voor ondernemers die zich ook richten op een grotere markt en te maken hebben met toeleveranciers en dergelijke, is dat toch een slechte zaak. De beurs en de banken zijn op 1 januari overgestapt op de euro. In januari 2002 worden de euromunten en -bankbiljetten ingevoerd en op 1 juli 2002 verdwijnt de gulden. Ik schat in dat de hele omschakeling hooguit een paar weken zal duren. Maar zeker geen Big Bang.”

Vorige bijdrage

Theo Pruntel geeft Ten Cate toekomst, Geert Steinmeijer haakt af

Volgende bijdrage

Commentaar: Twente toe aan nieuwe ondernemers

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *