Twentevisie Jaargang 11, 1999

Herman Wessels, de dienende voorzitter van FC Twente

‘Cees Anker is een egotripper, ik niet’

Herman Wessels (45) weigert achter elke boom een vijand te zien, hij loopt niet rond met een opgeblazen ego en belt kritische fans het liefst thuis op. Naïef, voor iemand die een prestigieuze positie bekleedt in de wondere (schijn)wereld van het betaalde voetbal? Misschien, maar daar zit de tijdelijk voorzitter van FC Twente – in het dagelijks leven directeur van bouwbedrijf Wessels (onderdeel van het beursgenoteerde Volker Wessels Stevin) – allerminst mee. “Want wat is naïef als je er zelf een goed gevoel bij hebt?” Een monoloog.

“Ik ben een dienende voorzitter die niet op de voorgrond hoeft te staan. Dat laat ik graag aan andere mensen binnen de club over. De algemeen directeur, de trainer, de technisch manager. Zij zijn de specialisten, ik stuur aan en delegeer slechts. En leid de vergaderingen, ja. Dat doe ik anders dan mijn voorganger, die soms tot half twee ’s nachts bleef doorgaan. Maar voor mijn gevoel ben je dan – na ook nog een dag werken – niet fris genoeg meer om rationele beslissingen te nemen. Daarom heb ik de vergaderingen verplaatst naar de maandagochtend, als iedereen nog helder en fris is.”
‘Ik ben emotioneel bij FC Twente betrokken’

Egotripper

“IJdel ben ik niet. Al moet je oppassen dat je het niet door anderen wordt aangepraat. Ik bedoel, als je wint heb je plotseling veel vrienden en klopt iedereen je op je schouder. En als je verliest… ach, ik denk niet dat de mensen mij met spreekkoren weg zouden honen, zoals vorig jaar met Cees Anker gebeurde. Dat ligt aan de manier waarop ik de club bestuur; in de luwte. Cees was als voorzitter meer een egotripper, die zich op de borst sloeg als hij Johnny Bosman had gecontracteerd. Als je je zo nadrukkelijk manifesteert, ben je eerder het doelwit van dergelijke acties. Maar dat zal mij niet gebeuren, denk ik. Ik zal ook niet snel door VI worden gebeld.” “Of ik de vier maanden dat ik voorzitter ben, weleens bedreigd ben? Nou, bedreigd niet, maar ik kreeg wel een brief waarin iemand eiste dat ik voor een bepaalde datum een bepaalde speler zou moeten contracteren, anders zou hij me weten te vinden. Nou, ik heb er alles aan gedaan om de afzender te traceren en dat is me gelukt. Vervolgens heb ik hem gebeld en als je dan eenmaal met zo iemand praat, trekt het snel bij. Dan blijkt dat hij zoiets in de emotie heeft gezegd en dat hij als echte supporter enorm begaan is met het wel en wee van de club. Ik heb hem alleen wel op de vele taalfouten gewezen… We kregen ook een vier kantjes tellende brief van een 50-jarige man, die zijn ongenoegen uitte. Nou, ook die heb ik gebeld. Ik heb een half uur met hem aan de lijn gehangen en hij draaide volledig bij. Ik kreeg op mijn beurt inzicht in de denkwijze van die man.”

Praten

Het is belangrijk om de psyche van een speler of werknemer te kennen. Voordat we een speler aantrekken, wil ik graag met hem praten om te kijken hoe hij als mens is. Dat kan verhelderend werken. Als Beenhakker van tevoren wist hoe dom en eigenwijs julio Cruz zou zijn, had hij hem waarschijnlijk nooit laten overkomen. Zoiets kun je voorkomen door eerst met iemand te praten. Ook op het bedrijf ben ik begaan met de werknemers en informeer ik naar ze. Ik wil graag dat ze goed in hun vel zitten.”

“Wat mijn talenten zijn? Ik denk dat ik goed mensen kan motiveren, dat ik aandacht besteed aan hun persoonlijke omstandigheden en goed kan analyseren wat hun sterke en zwakke kanten zijn. Nee, een groot spreker ben ik niet. Wat dat betreft heb ik niet het talent van een Cees Anker. Maar het gaat er vooral om wat je zegt. Ik hoor wel eens mensen allerlei fraaie volzinnen afsteken, terwijl het inhoudelijk niet veel voorstelt. Dan kun je het net zo goed in twee zinnen afdoen.”

Bij FC Twente is in korte tijd tachtig procent veranderd

Tachtig procent

Er is in korte tijd veel veranderd bij FC Twente. In vergelijking met vorig seizoen zijn we er tachtig procent op vooruit gegaan. Met de komst van Frans van Dommelen (algemeen directeur) en Theo Vonk (technisch manager) zijn we een stuk professioneler geworden. Vorig seizoen had ik als secretaris de portefeuille technische zaken nog in mijn pakket, terwijl ik nauwelijks wist wat het inhield. Ik moest dan met Hans Meyer gaan praten over eventueel nieuw aan te trekken spelers. Eerst fluisterde Arend van der Wel me dan een paar namen in, vervolgens Issy ten Donkelaar nog en dan kwam ik bij Meyer. Als ik dan zo’n naam noemde, was het alsof ik water op het vuur gooide. ‘Ik heb verdomme 27 jaar ervaring’, riep hij dan, om vervolgens met een lijstje Tsjechen te komen. Nee, dat verliep niet echt soepel, maar de communicatie tussen de verschillende geledingen is door de toenemende professionalisering enorm verbeterd.” “Ik ben inmiddels zeer met FC Twente begaan, ben ook emotioneel bij een wedstrijd betrokken. Als in De Telegraaf staat dat FC Twente onverdiend van Fortuna Sittard heeft gewonnen en ik heb daar een andere mening over, ben ik daar flink pissig over. Ja, ik ben fanatiek geworden. Als ik op een verjaardagsfeestje ben en Twente speelt, dan kijk ik telkens op teletekst om de verrichtingen te volgen. Mijn zoontje staat zelfs op Vak P. FC Twente heeft me gepakt, terwijl ik pas sinds een paar jaar bij de club betrokken ben. Voorheen had ik alleen wat affiniteit met Excelsior ’31, waar ik voorzitter werd van een geleding die de jeugd steunde. Zelf heb ik nooit gevoetbald, ja, alleen in schoolelftallen. In tafeltennis was ik beter, dat heb ik wel op een redelijk niveau gespeeld.”

Waanzin

“De emoties op de tribune kan ik me goed voorstellen. Dat zo’n jongen tijdens FC Twente-Feyenoord het veld oploopt is natuurlijk niet goed te praten, maar het is natuurlijk waanzin als Evert ten Napel op Studio Sport roept dat die vent voor het leven geschorst moet worden. Of niet? Of ik overwogen heb naar Studio Sport te bellen? Nee, dat niet, ik heb in het kader van die wedstrijd wel iemand anders gebeld: John Blankenstein, van de KNVB, om hem te onderhouden over de manier waarop scheidsrechters met besturen van clubs omgaan. Ik doel op het gedrag van Dick Jol, die na de wedstrijd – in het bijzijn van anderen – niet eens het fatsoen heeft je een hand te geven, maar zich er met een handgebaartje vanaf maakt. Terwijl je zo’n man als club overal mee helpt. Zulk gedrag mag niet getolereerd worden, vind ik.” “Hoewel ik na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer kom om de spelers even te steunen – bij winst en verlies, laat dat duidelijk zijn – pretendeer ik niet dat ik verstand van voetbal heb. Wel krijg ik er steeds meer kijk op, door bijvoorbeeld met Fred Rutten of Theo Vonk van gedachten te wisselen. Je bent nooit te oud om te leren. Een ander credo van mij is: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Ook door mij, maar ik heb wel hart voor de club.”

Ik ben niet ijdel

Tussenpaus

“Of ik besef dat het mijn bedrijf kan schaden als het met FC Twente minder gaat en ik kritiek krijg? Zo werkt het niet, dat staat los van elkaar. Zo zie ik het echt. Naïef? Nee, dat heeft er niets mee te maken. In de toekomst zie ik me gewoon mijn huidige baan blijven uitoefenen. Ik heb niet de ambitie om volgend seizoen – op het moment dat FC Twente tot nv of bv wordt omgevormd – de eerste onbezoldigde voorzitter te worden. En dat ik als ’tussenpaus’ de kans loop dat mijn opvolger vooraan loopt als FC Twente Europa intrekt, ach, dat zou kunnen gebeuren. Maar geloof me, ik zou het niet erg vinden. Echt niet.”

Vorige bijdrage

D.W. Stork Twents ondernemer van de eeuw

Volgende bijdrage

Commentaar: De toekomst van Hengelo en Enschede

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *