SAX

Wendy’s Wannabefriends.nl

Er wandelt een leuke blonde meid van 37 jaar binnen. Tja, wat had ik (auteur van dit artikel) eigenlijk verwacht? Als gevolg van mijn vooringenomenheid vermoedde ik een spichtig waarschijnlijk niet al te knappe vrouw door iedereen gemeden die van ellende daarom maar een eigen soort hyves-site (wannabefriends.nl) had opgezet om aan vriendinnen te komen. Van mijn stuk gebracht haal ik snel koffie.

Wendy Wijlens werd dus 37 jaar geleden geboren in Haaksbergen. Na de middelbare school vertrok ze naar Amersfoort om daar aan de hogeschool recreatie, toerisme en cultuur te studeren. “Binnen een jaar had ik in de gaten dat het niet goed zou komen. Het was eigenlijk allemaal met drama, toneel en tekenen. Dat vind ik wel leuk, als hobby, maar niet als toekomstig werk.” En ze ging weer op huis aan, naar Haaksbergen. Ze koos voor de Heao in Enschede. Ze herinnert zich meteen dat ze als één van de laatste studenten ontgroeningen moest ondergaan. “Ik moest met mijn fiets door een hok rijden en werd onder gesmeerd met eieren. Nou ja, het hoorde er toen bij.” Aansluitend vond ze een leuke baan bij General Electric (GE) in Aken (Duitsland) waar ze contact had met internationale klanten, waaronder het bekende softwarebedrijf Baan in Barneveld. Ze werkte twee jaar bij GE, “toen vroeg de inkoper van Baan of ik bij Baan wilde komen werken.” En dat wilde ze wel. Met haar toenmalige vriend woonde ze in Apeldoorn, toen die relatie strandde, ging ze weer terug naar Twente en ze merkt bijkans dagelijks dat de file ’s ochtends op de A1 steeds steviger wordt. “Ik heb geen hekel aan autorijden, beetje dagdromen, radiootje aan…” Wijlens ging overigens bij Baan werken op het moment dat Baan er niet zo heel goed voor stond. De gebroeders Baan hebben al lange tijd niets meer met het bedrijf te maken dat sindsdien een aantal malen is overgenomen en tegenwoordig is het Amerikaanse Infor eigenaar. De wederopstanding van het Barneveldse softwarebedrijf is wellicht deels aan haar te danken, want ze is verantwoordelijk voor de inkoop in Europa. “Van hardware, software tot reizen die de medewerkers maken.” Tegen de meest gunstigste voorwaarden…

Relatie

Wijlens heeft de ware nog niet gevonden maar geniet van haar vrijgezellenbestaan. Normaal gesproken is de liefde geen onderwerp, maar de vragen daarover zijn belangrijk als bruggetje om over haar website www.wannabefriends. nl te praten, die ze circa tien maanden geleden heeft opgezet. Nadat ze enkele jaren in Apeldoorn had gewoond, keerde Wijlens terug naar Twente, omdat daar haar familie en vrienden wonen. “Ik merkte dat ik wel genoeg vrienden heb, alleen een deel is bezet, of vinden dingen die ik leuk vind niet leuk of omgekeerd. Ik heb leuke vriendinnen om mee in de kroeg te zitten. Maar die houden bijvoorbeeld niet van hardlopen of van musea bezoeken. En ik wil mezelf niet tekort doen, dus dan zoek ik iemand anders.” Als ik naar het voetbal wil, bel ik een vriend, opper ik, hoe moeilijk kan het zijn. “Misschien zijn vrouwen wel iets complexer…” Ze houdt van dancemuziek en bezoekt graag dance-feesten. “Soms laat je je weerhouden om iets te doen omdat een ander dat niet wil.” En alleen gaan? “Ik ben een keer alleen op vakantie geweest. Dat was prima, maar het is toch anders.” Wijlens heeft bewust gekozen om een site voor vriendinnen op te zetten. En dus mannen uit te sluiten. “Bij mannen zit er toch vaak meer achter dan alleen vriendschap. Dat bleek ook wel uit de reacties die ik kreeg van mensen toen ik begon met de site, ‘we hopen dat je het een site voor alleen vriendschap kunt houden’. De regels op de site laten aan niets te wensen over. Inmiddels hebben in die tien maanden van het bestaan van de site zich zo’n zestienhonderd vrouwen ingeschreven. “De oudste is 79, de jongste is 18 jaar. En de reacties met ervaringen die ik krijg, zijn erg leuk.”

Mannen

Er hebben zich nog weinig incidenten voorgedaan. Eén keer heeft een man zich ingeschreven, maar die werd verwijderd van de site en kreeg een keurige mail waarin de reden werd uitgelegd. En een dame stuurde nogal amoureuze berichten rond. “Ook haar heb ik verwijderd en ik heb haar uitgelegd dat de website hiervoor niet bedoeld is. Daar reageerde ze positief op. Toch heeft ze wel eens gedacht om ook een vriendensite voor mannen op te tuigen. “Ik ben er nog niet uit. Mannen hebben wat meer trots en vinden vaak wel op andere manier vrienden. En vriendschap tussen mannen is anders dan tussen vrouwen, denk ik. Vrouwen willen meer dan alleen naar de Auto-Rai of naar het voetbal. Ze willen meer delen met elkaar, emoties, gevoelens, ervaringen.” “Weet je, ik vind het gewoon erg leuk om nieuwe vriendinnen te leren kennen, ja, het klinkt misschien ‘ouwewijferig’, maar het is een verrijking voor mijn leven, want ik doe ineens heel andere dingen, ik hoor andere ideeën. Vrouwen hebben misschien ook wel meer stimulans nodig om iets te gaan doen.”

Commerciëler

In de website wannabefriends.nl kan Wijlens haar ei helemaal kwijt. “Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen, dat ik nu zelf alles kan bepalen.” Van de opbrengst van site kan ze nog niet leven, maar het is ook niet haar doel haar baan bij Infor op te zeggen. De inschrijving is gratis, “dat wil ik ook zo houden.” Er staan wel advertenties op, maar dat levert nog niet zo veel op dat ze op korte termijn de toch wel forse investering voor de bouw van de site zal terugverdienen. “We zijn wel aan het kijken of we bepaalde diensten kunnen leveren. Bijvoorbeeld om mensen die daarvoor een klein bedrag willen betalen regelmatig ‘matches’ te mailen, net als bij ‘datingsites’. En we zijn aan het onderzoeken of we ‘events’ kunnen organiseren zoals ‘high-tea’ zodat potentiële vriendinnen elkaar kunnen ontmoeten. Andere ideeën zijn een fotografiecursus of een beurs met woonaccessoires.” Stel dat ze morgen de man van haar dromen tegenkomt. Dat zou het einde betekenen van www.wannabefriends .nl? “Nee, helemaal niet,” reageert ze. “Ik haal hier zoveel energie uit, ik krijg zoveel leuke reacties.” Voor zowel haar werk bij Baan nu Infor en voor haar website, is ze tevreden met haar opleiding bij Saxion dat in haar tijd nog Hogeschool Enschede heette. “Ja, de basis voor het niveau waarop ik werk is toen wel gelegd. Vooral dat deel van de opleiding over inkoop en marketing heb ik in de praktijk goed kunnen gebruiken.” Dat werk beheerst ze zo goed dat ze wel eens overwogen heeft als zelfstandige zich aan te bieden aan meer bedrijven. “Ik denk dat ik voor veel bedrijven veel geld kan verdienen met een scherpe inkoop.”

Vorige bijdrage

Cristina Branco brengt ons de fado in Enschede

Volgende bijdrage

Wij tippen Ten Cate en Philips

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *