SAX

Planoloog Daniël Kegel aan basis van toonaangevende site Tweakers.net

Hobby werd werk, studie werd niets

Daniël Kegel (29) ging planologie studeren omdat hij een wiskundeknobbel miste die noodzakelijk is voor bouwkunde. Maar het liep totaal anders. “Ik was altijd al een computernerd.” Kegel is één van de mensen die het immens populaire Tweakers.net heeft grootgemaakt. Wat hem (dankzij uitgever VNU) niet onbemiddeld maakte .De wonderlijke carrière van een Saxion-student.

Nee, het romantische beeld van het maken van fraaie ontwerpen en mooie maquettes, at geschetst wordt tijdens open dagen komt niet helemaal overeen met de werkelijkheid, vindt Kegel. “De regelgeving omtrent de ruimtelijke inrichting is veel belangrijker. ”Minder creatief,achteraf gezien niet erg. “Ik ben geen tekentalent. Ik had veel meer kaas gegeten van de juridische vakken. ”Toch haalde hij in2001 zijn ‘papiertje’, hoewel hij het eigenlijk al niet meer zag zitten. “In dat laatste jaar kregen we er van die onzinnige prutvakken bij;er werd zes weken geleuterd over de Europese vogel- en habitatregelgeving. ”Zijn afstudeerdocument over ICT in de planologie bestempelt Kegel zelf als brandhout. “Maar ik kreeg een 7?.”

Inbellen

Het onderwerp van z’n scriptie zegt iets over de eigenlijke passie van Kegel:computers en internet.Het is nu niet meer voor te stellen,maarminder dan tien jaar geleden, kreeg je een verbinding met internet voornamelijk door ‘in te bellen’. Surfen via de analoge telefoonlijn was zoiets als kijken naar gras dat groeit. In huize Kegel besloot pa als één van de eerste consumenten in Nederland in te gaan op het aanbod van Chello (toen nog Gelrevision)om voor een vast bedrag per maand te internetten via de breedbandkabel die oorspronkelijk was aangelegd voor televisie. Zoon Daniël was sindsdien bij kans uitsluitend achterzijn computer te vinden en belandde onder meer bij het forum van Computer Totaal waar ene Femme Taken zoals we dat nu zouden noemen vreselijk zat te ‘spammen’ om‘traffic’ naar zijn eigen site Tweakers.net te genereren. To tweak is Engels voor verbeteren, in dit geval om te discussiëren over de wijze waarop de computer geoptimaliseerd kan worden. “Tweakers.net bestond op dat moment uit eendoor ontevreden webwereld bezoekers opgericht forum en een nieuwssite waarop Femme nieuwsberichten plaatste. ”Kegel was ook een liefhebber van computerspellen en bood aan daar recensies over te schrijven. Zo belandde hij in de incrowd. De Achterhoeker Taken zag Kegel pas in levende lijve na een jaar of twee. “Femme is een heel groot creatief talent, maar organisatorisch minder goed. Toen Tweakers een jaar oud was, begon het met een paar duizend gebruikers ook commercieel interessant te worden.”

Internetbel

Daniël Kegel ging Femme Taken ondersteunen. Voor het maken van productbesprekingen van ‘mother-boards’ of videokaarten, moeten die producten liefst voor niets aangeboden worden aan Tweakers.net. “Bovendien moesten we een degelijk testsysteem opzetten. Het bedrijf was een eenmanszaak van Femme en voor de rest was er weinig geregeld. Redacteuren zouden betaald worden, maar hoe en wanneer was niet duidelijk. ”Desondanks werd er redelijk wat geldverdiend:in het jaar 2000 werd een omzet van twee ton (in guldens)gehaald die voornamelijk werd opgespaard voor slechtere tijden. “Iedereen wilde bij ons adverteren, gewoon omdat er op dat gebiedweinig anders was. Chello adverteerde bijvoorbeeld heel veel bij ons om klanten voor kabeltelevisie en internet te vinden. ”Het jaar er op (het afstudeerjaar van Kegel) spatte de internetbel. Eerder had Floris Diemel zich bij Taken en Kegel aangesloten. “Floris bleef fulltime werken bij Tweakers en ik zou een baan zoeken in het vak waarvoor ik was opgeleid. ”Kegel belde Grontmij in Waddinxveen waar hij eerder stage had gelopen. “Ik kon daar op mijnoude plek weer aan de slag gaan als junioradviseur ruimtelijke ordeningvoor vier dagen in de week.Aan de andere zijde van het bureaublok zat mijn seniorcollega voor mijn gevoel al vijftien jaar hetzelfde werk te doen. ”Kegel was daar niet gelukkig. Tweakers was omgevormd tot een BV met drie aandeelhouders en toen begin 2002 de internetmarkt weer verbeterde, was Kegel weerweg.

Mannenzaak

Tweakers ging naast de conjunctuurgevoelige advertenties ook actief aan de slag om prijsvergelijkingen op het net te zetten. “Consumentenelektronica, computeronderdelen, noem maar op: kijken wie de goedkoopste aanbieder is. Voor aanbieders is het dus inte-ressant om er tussen te staan, daar betaalden ze graag een fee voor. Destijds niet zo heel veel,maar als je er honderd of tweehonderd hebt, loopt het lekker op. ”Van die circa tien mille per maand aangevuld met advertentie-inkomsten konden alledrie de aandeelhouders leven. Niet veel later liet Diemel zich uitkopen en werd Kegel directeur. Naast Kegel en Taken waren er nog tweekleine ‘informal investors’, “die stonden ons met raad en daad terzijde om te voorkomen dat wij net als 75 procent van de startende bedrijven in de eerste twee jaar van hunbestaan failliet zouden gaan. ”De website werd uitgebouwd toteen bedrijf met drie miljoen bezoekers per maand.“ Eén van de vier Nederlandse mannen bezoekt onze site,waarbij het grootste deel tussen de 14 en 44 jaar is. ”Vrouwen bezoeken Tweakers.net nauwelijks. Google, Hyves, MSN lachen desondanks om dat soort bezoekersaantallen. “Zoekmachines en dergelijk ekan je niet met ons vergelijken. Je moet ons vergelijken met sites die ‘content’ aanbieden. Dan is alleen Nu.nl groter. En we staan al jarenlang in de top 20 van Nederland qua uniek bereik.”

Werelddominantie is laatste stap

VNU

Het succes ontging ook uitgever VNU niet, die onder meer computerbladen op de markt bracht waarvan de desbetreffende websites nauwelijks werden bezocht. VNU had in 2001 Margriet en Libelle de deur uitgedaan en de directie zag vooral toekomst in de virtuele bladenmarkt. VNU was zeker in die tijd een bedrijf dat vrij gemakkelijk interessante partijen opkocht. Zoals Tweakers dus.Kegel is eerlijk als hij zegt dat persoonlijk gewin één van de argumenten was om het bod te accepteren. “Maar ook de continuïteit van de site is beter te garanderen met een multinational achter je. Bovendien was VNU van plan flink te investeren in het bedrijf. ”Saillant detail is dat VNU niet veel later door enkele grote investeerders werd gekocht, van de beurs werd gehaald en in parten werd opgedeeld. Toen Tweakers door VNU werd ingelijfd,werkten er mondiaal42.000 mensen. Nu is Tweakers onderdeel van VNU Media (in handen van de Britse investeerdersgroep 3i) waar in totaal zo’n vierhonderd mensen werken. “Wij zijn nu één van hun kernactiviteiten. ”Kegel is tegenwoordig ‘Associate Publisher’. “Er staat een vrij grote pot met geld klaar voor investeringen. Er is veel focus op de ontwikkeling van Tweakers. ”Tweakers is gevestigd in een wat haveloos pand in Amersfoort, terwijl VNU Media in Haarlem zetelt. “We hebben bewust voor Amersfoort gekozen,nog los van het feit dat de helft van mijn werknemers weg zou gaan als Tweakers verhuist naar Haarlem. Tweakers behoudt nu zijn eigen identiteit. ”En die cultuur zonder prikklokken, dresscodes en bilateraaltjes wordt uitgebreid naar in totaal achthonderd vierkante meter voor 35 werknemers (nu nog 22). “Als we ze kunnen vinden tenminste,” verzucht Kegel. Voor de nieuwsredactie die over alles schrijft waar een stekker aanzit; Tweakers is voor veel mensen op dat vlak een autoriteit. Dus als het kabinet Balkenende IV valt, hoef je niet naar Tweakers te surfen. “We willen onze reputatie nog meer waarmaken door de redactie bijna te verdubbelen tot achttien mensen. We willen meer ‘content’ aanbieden, over meer onderwerpen en diepgaander. ”Kegel wil meer aandacht voor telefonie. “Dat is een enorm grote markt. Er zijn ruimschoots meer mobiele telefoons dan mensen in Nederland. ”En de afdeling prijsvergelijkingen (de absolute trekker van de site, naast het forum) zal flink versterkt worden (van tweenaar vijf mensen). Hoe dan ook is het geen vrij ondernemerschap meer voor Kegel. Maar hij denkt niet aan opnieuw een eigen business. “We hebben net een strategisch plan opgesteld voor de komende jaren waaraan ik me heb gecommitteerd. Met Tweakers hebben we een aantal fases doorlopen: van eenmanszaak naar semi-professioneel tot professioneel en nu is het doel om in de markt toonaangevend te worden. De laatste stap zal weer de totale werelddominantie zijn. Maar goed, dat is een volgend verhaal.”

Vorige bijdrage

Sporre doet gewichtig omdat hij het allang niet meer is

Volgende bijdrage

André Vis snaterde dat ze er toch in geslaagd waren een oplossing te vinden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *