SAX

Manfred Kamphuis, manusje van alles voor topsporters

“Het echte topsportgevoel heerst alleen op de UT”

Als Twentse sporters zouden presteren tijdens de Olympische Spelen in 2008, is dat min of meer toeval. Dat blijkt uit dit interview met Manfred Kamphuis (36), manager van Sport Support Twente, het vroegere Olympisch Steunpunt. De tijd voor Peking 2008 is tekort, Kamphuis richt zich helemaal op 2012. Voor die tijd wil hij een perfect regionaal netwerk opgetuigd hebben met de universiteit en de fonkelnieuwe Randstad Topsport Academie in Deventer als centrum. “Ik tref het echte topsportgevoel helaas alleen aan op de universiteit.”

Kamphuis is geen voormalig topsporter, hij fietste op hoog niveau, maar miste de juiste mentaliteit voor de top. Hij belandde bij de Rabobank als facilitair medewerker, maar had het niet naar zijn zin. De conclusie dat de vroegere Steunpuntvoorzitter Gerrit Grotenhuis (tevens Rabo-directeur in Enschede) hem aan het baantje hielp, bestrijdt Kamphuis met enige felheid. “Ik heb heel netjes een trainingstraject gevolgd via een jobcenter bij de Rabobank. Mijn interesse ging uit naar de afdeling sponsoring bij de bank, maar daar is veel gesaneerd.” In januari 2004 kwam Kamphuis terecht bij Sport Support Twente als faciliteitenmanager. Zijn opdracht zit in de naam van de functie verwerkt. In het bestuur maakte Gerrit Grotenhuis plaats voor de gewezen F16-piloot Wim Nieuwland. “Ik heb veel ambities om het regionale sporttalent te ondersteunen. Mijnheer Groten-huis zei dat hij niet de tijd had om op dezelfde fanatieke wijze mee te werken.”

Moniek Kleinsman

Kamphuis werkt 36 uur in de week voor het steunpunt, daarnaast is er een bestuur met onder anderen vertegenwoordigers van de UT, Saxion, het ROC en de LOOT-school. “Ik doe op dit moment alles zelf, inclusief het secretariaat, de commerciële zaken en natuurlijk de contacten met de sporters.” Waar vroeger het Steunpunt uitsluitend de talenten begeleidde, staan nu meer dan 300 echte en potentiële topsporters (van wie 90 verbonden aan Saxion) op de lijst van Kamphuis, inclusief dus de wereldtoppers als Marleen Veldhuis en Gert Jan Bruggink. Maar die hebben hun zaakjes toch prima voor elkaar? Die kennen Kamphuis wellicht niet eens. “Soms kan ik wat kleine dingen regelen.” Kamphuis is op eigen kosten naar de Olympische Spelen in Turijn geweest en hij heeft daar veel contact gehad met oud-Saxion-studente Moniek Kleinsman die een slecht toernooi achter de rug heeft. “Moniek heeft niet altijd de goede mensen om zich heen, ik wil haar daarbij helpen.”

Structuren

Kamphuis heeft het steeds over structuren en netwerken opbouwen in de komende jaren. “We willen een opleidingsstructuur opzetten, samen met de bonden en de verenigingen. Bij de verenigingen begint het allemaal, maar die beheersen ook niet alle facetten om een talent op te leiden.Wij kunnen dan helpen bij problemen.” Alles voor de ontwikkeling van het talent. “Zoals krachttraining, medische en paramedische zaken, financiële ondersteuning.” Daarvoor heeft het NOC*NSF onlangs twee mille beschikbaar gesteld. Twee mille, daar doe je op dat vlak niet veel mee, beseft Kamphuis. Dus wordt steun van het bedrijfsleven ingeschakeld. “Sporters hebben financiële hulp nodig, maar dan moet je wel een goed plan maken. Bedrijven die sponsoren kunnen een reisje winnen, dat vind ik een beetje kort door de bocht.” Kamphuis ziet meer in afspraken waarin de sporter een tegenprestatie levert zoals een lezing voor het bedrijf of een clinic.

Geen budget

Behalve voor zijn salaris heeft het Steunpunt zelf geen budget, reden voor Kamphuis om onlangs de suggestie te doen aan alle Twentse gemeenten om een dubbeltje per inwoner te storten. Hij werd net niet weggehoond. Maar geld, dat is vaak van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de aanstormende talenten. “Veruit de meeste vragen die ik krijg, gaan over financiële hulp. Maar als je in een gesprek doorvraagt, blijkt dat de meeste sporters onvoldoende kennis hebben van de mogelijkheden. Als ze een status hebben, dan kunnen ze tegen gereduceerd tarief krachttrainen. Ze weten ook niet dat Sport Support Twente korte lijntjes heeft met de medisch en paramedische wereld. En indien mogelijk spreek ik mijn netwerk aan, zo heb ik een B-sporter onlangs geholpen bij het vinden van een baan.” Kamphuis is zeer tevreden over het topsportklimaat op de UT. “Het is werkelijk een genot om de trainingen te zien op de sintelbaan en in het sportcentrum. Op de UT werken onder anderen twee goede roeitrainers en een waterpolotrainer.” Jaap Heerze, hoofd Sport en Cultuur van Saxion zit ook in het bestuur van Sport Support Twente en reageert als door een adder gebeten: “Dat het echte topsportgevoel alleen op de UT aanwezig zou zijn, wordt waarschijnlijk ingegeven door het feit dat Kamphuis een kantoorruimte op de UT heeft en dus uitkijkt op de sintelbaan en de sporthal en daar studenten ziet sporten. Gelet op de Topsportregeling, zoals wij die bij Saxion kennen kan ik stellen, dat er meer topsporters bij ons dan bij de UT studeren.”

Randstad Topsport Academie

Volgend studiejaar wordt “dankzij de lobby van Sport Support Twente door Saxion en Randstad een Randstad Topsport Academie opgericht in Deventer in samenwerking van Sport Support Twente.” Heerze: “De Randstad Topsport Academie kent alleen de studie Commerciële Eco-nomie, die via de Academie MIM speciaal aan de door NOC*NSF geselecteerde topsporters wordt aangeboden.” Voor Kamphuis is het een hemel in de topsporthel in het oosten des lands. Bovendien denkt hij daarmee zijn regio uit te breiden. “De collega in Zwolle doet toch niets in Deventer en er bestaat al een relatie met het ROC Aventus in Deventer.” In de gedachten van Kamphuis gaan alle Saxion-topsporters hun studie volgen in Deventer, waar ze studie en sport het beste kunnen combineren. “Randstad samen met Saxion betekent dus ook dat een goede combinatie kan ontstaan met het bedrijfsleven voor de sporters die klaar zijn met hun studie.” Heerze: “Een concentratie van alle studerende topsporters in Deventer lijkt niet zinvol. Zelden kun je van de topsporters per studierichting een speciale groep vormen. Getalsmatig ligt dat moeilijk. Nu zie je dat de 90 topsporters verspreid over al onze studierichtingen en studiejaren zitten.”
Het bestuur van het Sport Support Twente zegt met enige vertwijfeling kennis te hebben genomen van de standpunten van Kamphuis. Heerze: “Manfred Kamphuis is een zeer gedreven man. Dat hij al vooruit kijkt naar de Olympische Spelen van 2012 onderstreept nog eens zijn ambities. Maar uiteraard zal Nederland eerst bij de spelen in 2008 moeten trachten haar positie te handhaven. En vanuit het bestuur van Sport Support Twente werken we daar natuurlijk ook naar toe.Want ook in Bejing zullen er oostelijke sporters aan de start komen en willen we scoren! Zo pragmatisch en fanatiek zijn we in het bestuur dan ook wel weer.”

Vorige bijdrage

Verlost van voorgangers van Tubantia-columnist Theo Hakkert

Volgende bijdrage

Nummer 19

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *