“Kruip over en door elkaar, dan moet het een succes worden”
Ondernemerstrefpunt in Saxion Deventer
Jan Oggel kwam op een dag terug van de Kamer van Koophandel in Eindhoven. “Die is daar ingetrokken bij de technische universiteit”. En ineens vielen voor hem alle puzzelstukjes op hun plaats. “Ik heb meteen Annamiek van Dalen gebeld, die zit in het bestuur van Saxion Hogescholen en ik heb gezegd ’we gaan samenwonen’. Ze moest eerst lachen, maar toen ik uitlegde dat we het bedrijfsleven en de hogeschool letterlijk moesten samenvoegen, was zij ook enthousiast”. Het moet uiteindelijk leiden tot één ondernemerstrefpunt in Deventer.
Het MKB in Deventer bestaat zo’n tien jaar en telt circa 450 leden. “We zaten aan de grenzen van onze mogelijkheden om de belangen van de leden zo goed mogelijk te dienen. Of de contributie moest sterk omhoog of het aantal leden zou sterke moeten stijgen”. Het eerste hoefde Oggel (voorzitter MKB Deventer) niet eens voor te stellen in eigen kring, en in Deventer is vrijwel iedereen lid die lid kan zijn of moet zijn van het MKB”. Oggel is enthousiast dat Saxion zo snel anticipeerde op zijn plan en ruimte en menskracht beschikbaar stelde.
Koffiehoek
Het MKB-kantoortje stelt nog niet zoveel voor. Het zit op de eerste verdieping in het Deventer pand, achter de koffiehoek. Er werken vier mensen van wie drie van Saxion. Het wordt vanaf nu alleen maar mooier en beter, is de gedachte van Oggel. “De ondernemersvereniging is nu zelf aan het ondernemen”, grapt hij. De opzet van het samenwonen is natuurlijk duidelijk: een zo soepele mogelijke uitwisseling van kennis en ervaringen tussen het bedrijfsleven en Saxion. Zo simpel als het klinkt, is het blijkbaar niet, want de fysieke samenwerking in Deventer is uniek in Nederland. “De ondernemers letterlijk de school intrekken”, wil Oggel. “Het ontwikkelen van de kenniseconomie waarover iedereen de mond van vol heeft. Iedereen voelt aan dat wat hier gebeurt heel aardig is. Dit moet wel leiden tot spin off.”
Regioregisseur
Het ministerie van Economische Zaken ziet als versterking van de economie graag studenten starten met een eigen bedrijf. Anderzijds moet het bestaande bedrijfsleven innoveren en investeren. “Student en ondernemer moeten in gesprekken worden geprikkeld”. En dan lijkt het ineens wel erg veel op het project Regioregisseur dat in de periode 2000-2003 fungeerde als kennismakelaar tussen onderwijs en bedrijfsleven waarbij 1-op-1-gesprekken het meeste opleverde, was een belangrijke conclusie. “En we doen hier niet anders”, zegt Oggel haast triomfantelijk. “Er is een platform gecreëerd waar de student en/of de docent kan binnenlopen om te bespreken of er behoefte bedstaat aan een idee, anderzijds vragen ondernemers aan het onderwijs om mee te denken over een oplossing voor een probleem”.
Ondernemerstrefpunt
De Kamers van Koophandel van de Veluwe en van Twente zijn een paar jaar geleden gefuseerd waarbij besloten is de huisvesting en Apeldoorn en Enschede te concentreren. Dat betekent dat het kantoor in Deventer binnenkort dicht gaat. “Laat ze hier spreekuren houden. Ja, daarover is al gesproken maar de kamer wil wachten tot het kantoor gesloten is. Ik heb gezegd ‘begin daar nu mee, want nu gebeurt het hier’. Het moet één ondernemersloket worden. Letterlijk Een trefpunt vlak boven het café. De gemeente Deventer voert gesprekken met starters. Ik heb ze gevraagd dat hier te doen. De gemeente presenteert jaarlijks een actieprogramma waar één man en een paardenkop op af komen. Dat kan toch ook hier. Mijn advies is ‘kruip over en door elkaar’. Dan moet het een succes worden”.
Vouchers EZ uitverkocht
De vernieuwingshonger van het midden- en kleinbedrijf is nog lang niet gestild. Ook de tweede vierhonderd innovatievouchers die het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt, waren binnen een dag ‘uitverkocht’. Er kwamen 1700 aanvragen binnen. Bedrijven die hun aanvraag na 15 maart hebben ingediend, visten achter het net. Met een voucher kunnen bedrijven voor 7500 euro kennis verkrijgen en onderzoeksvragen uitzetten bij hogescholen, universiteiten of onderzoeksinstellingen. Veel van de vierhonderd vouchers die bij de eerste ronde in 2004 vergeven werden, zijn terechtgekomen bij bedrijven in de zakelijke dienstverlening, waaronder architecten, ingenieurs en overige ontwerpbureaus.
Klok tikt voor Innovatieplatform
De kritiek op het Innovatieplatform wordt steeds luider. Bedrijfsleven en Tweede Kamer beginnen hun geduld te verliezen: dit moet het jaar van de waarheid zijn. Platformvoorzitter Balkenende – geflankeerd door de ministers Brinkhorst (EZ) en Van der Hoeven (OCW) – kreeg onlangs de wind van voren in de Kamer.Als er op korte termijn geen concrete maatregelen volgen moet het Innovatieplatform maar worden opgeheven, stellen de linkse oppositiepartijen voor. Ook coalitiepartij VVD vindt dat het Innovatieplatform onvoldoende presteert: “De achterstand die we nu oplopen ten opzichte van de landen om ons heen, en zeker ten opzichte van de Verenigde Staten, is steeds moeilijker in te halen”, aldus kamerlid Eske van Egerschot.
Nog geen reacties