SAX

Emmenaar Robin Pater geeft rondleidingen in Enschede

Veiligheidsdeskundige verliefd op ‘zijn’ stad

Oud-Saxion-student Robin Pater (29) is stadsgids in Enschede. Het is niet alleen werk, het is meer dan hobby, het is voortgekomen uit liefde voor de stad. Pater komt uit Emmen, maar heeft zijn hart verpand aan Enschede.


Pater is helemaal mesjokke van de brandweer. “Dat ging niet over toen ik ouder werd.” En daarom koos hij (na het VWO) voor Integrale Veiligheidszorg (zoals de studie vroeger heette toen het nog onder Bestuurskunde viel; nu heet het als zelfstandige studie Integrale Veiligheidskunde). Hij koos voor Saxion in Enschede. “De studie was hier vooral vanuit management en bestuur ingestoken. In bijvoorbeeld Sittard was het meer zoiets als cultureel werk.” Na zijn middelbare schooltijd trok hij eerst anderhalve maand met een rugzak door India. Wat iedereen stoer zegt, deed Pater gewoon. “Ik wil ook wat van de wereld zien. En ik wist nog niet precies wat ik wilde. Om mijzelf wat tijd te gunnen, ben ik gaan reizen. Ik had ook wel behoefte aan vrijheid zo na mijn eindexamen.” Haaks wellicht op zijn liefde voor de brandweer staat zijn interesse in filosofie. “Dat ligt mijlenver uit elkaar, het was niet te verenigen met elkaar. Ik heb toch maar voor Veiligheidszorg gekozen, daar had ik een beter beeld van.” Zijn fascinatie voor rode brandweerauto’s, het vuur, vond hij spannend. “De hbo-studie gaat natuurlijk over andere dingen dan over branden blussen. Over verkeersveiligheid, sociale veiligheid, brandveiligheid, criminologie, jongeren, alles zit er eigenlijk in. Dus dat trekt verschillende mensen met verschillende interesses aan. In de tijd dat ik studeerde was het nog heel sterk op de politie gericht. Dus de meeste studenten wilden ook bij de politie. Ik was eigenlijk de enige die bij de brandweer wilde.” En dat was ook de reden waarom hij bijna met de studie was gestopt. De stage bij de brandweer in Hengelo in het derde jaar werd het kantelpunt. “Ik zat daar helemaal op mijn plek. Ik vond het geweldig. Dat was mijn beeld van wat ik wilde, mijn wereld, bij zo’n soort organisatie wilde ik aan het werk.”

Vuurwerkramp

Aan zijn afstudeerscriptie heeft hij zijn eerste baan bij de Regio Twente te danken. Hij deed een onderzoek naar de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van rampenbestrijding. Dat werd een dun ‘paper’, want er bleek weinig geregeld. Pater kwam met aanbevelingen en toen zei de regio tegen hem, ‘als je het dan allemaal zo goed weet, kom het dan maar doen’. “Ik was een expert geworden op dat onderwerp.”
Dat was zeven jaar geleden en nog steeds staat hij op de ‘pay-roll’ van de Regio Twente. “Er zijn een heleboel verschillende disciplines binnen zo’n veiligheidsregio, je kan veel verschillende werkzaamheden
doen. Ik ben dus begonnen bij internationale samenwerking. Verder ben ik onder meer consultant risicobeheersing geweest, in die positie adviseer je over veiligheidsvraagstukken. En nu zit ik meer in de hoek van opleiden, trainen en oefenen.” Saillant detail is dat Pater in februari 2000, drie maanden voor de vuurwerkramp in Enschede kwam wonen en de opleiding ‘instroomde’. Tijdens zijn studie heeft hij bij wijze van spreken met zijn neus vooraan gezeten om te zien wat er allemaal goed en fout gaat voor tijdens en na zo’n ramp. Na de ramp is Pater in Roombeek gaan wonen. “De hele ramp is tijdens mijn studie en nu ook in mijn leven een rode draad geworden.”

Stadswandelingen

Wie ‘stadswandeling Enschede’ googlet, komt uit bij het bedrijf Goodgoan dat (inderdaad) stadswandelingen organiseert in Enschede. “De eerste keer dat ik in de stad kwam, vond ik het meteen geweldig. Nee, dat vindt niet iedereen, Enschede is een stad die je echt moet leren waarderen. Ik vind Enschede precies de goede schaalgrootte hebben voor een stad. Enschede timmert ook hard aan de weg. Als je kijkt wat er de laatste vijftien jaar allemaal is gebeurd in de stad. Enschede is net FC Twente, altijd een subtopper, middenklasser en ze denderen nu gewoon in sneltreinvaart door naar de top. Een vriend van mij komt uit Leiden. En die zei, ‘Leiden is mooier, met die middeleeuwse gebouwen, maar als je kijkt naar de sociale structuur in de stad, de mentaliteit, de mensen, de gemeenschap dan is dat hier geweldig.” De liefde voor ‘zijn’ stad en het feit dat hij in zijn baan veel moeten denken en vergaderen, maar dat hij ook graag onderneemt, bracht hem op het idee stadswandelingen te organiseren. “In de rest van Nederland ging al een tijdje het gerucht rond dat Enschede ‘hot’ is en een bezoek waard. Vrienden en familie van buiten vroegen mij hen de stad te laten zien. Zo is het eigenlijk begonnen; de reacties waren zo positief en ik vond het zelf ook erg leuk om lekker te wandelen met mensen van wie ik bijna altijd leuke reacties krijg. Vaak zijn het familie-uitjes of personeelsuitjes van bedrijven.”

Saxion

Hij is Saxion niet uit het oog verloren en andersom ook niet. “Op de een of andere manier komen Saxion en ik elkaar steeds weer tegen. Ik geef bijvoorbeeld gastcolleges, ja op mijn eigen oude opleiding. Dat vind ik altijd erg leuk, dan zie ik mijn docenten van vroeger ook weer. Ik begeleid studenten vanuit Saxion, als studiebegeleider. En ik ben nu voor mijn werk bezig om de samenwerking tussen Saxion en de veiligheidsregio vorm te geven. En veel mensen met wie ik studeerde, kom ik in Nederland tegen op verschillende plaatsen.”

“O ja”, zegt Pater als ieder zijns weegs weer gaat. “Aan het einde van het jaar breng ik een boek uit over Enschede. Dat gaat heten, ‘053 – de leukste plekken van Enschede’. Zeg maar de ‘highlights’ van Enschede in boekvorm. Over elke stad is wel een fotoboek gemaakt, maar tot mijn verbazing van Enschede niet. Met veel foto’s, tekst en leuke anekdotes.”

Vorige bijdrage

Freek de Jonge blijkt in Goor weer op z’n oude niveau

Volgende bijdrage

De huisnummers van Theo Janssen en Mark Tuitert

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. Coen, Enschede
    11 december 2011 at 17:25

    Goede zaak, we moeten meer van dit soort luitje hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *