SAX

De koninklijke stad op de Veluwe is blauw, grijs en groen geüniformeerd

Apeldoorn snakt naar studenten

Apeldoorn moet een studentenstad worden zoals Enschede en Deventer, in de beleving van wethouder Van Beckhoven van Onderwijs. Op de hotelschool (sinds drie jaar in Apeldoorn is hij zeer trots. “De aanwezigheid van deze school heeft er toe geleid dat meer mensen in en om Apeldoorn voor deze opleiding kiezen”.

Gespeelde verontwaardiging. “U bent niet goed geïnformeerd. Apeldoorn heeft een hbo-opleiding en zelfs een universiteit.” Het is waar, de hotelschool en de theologische universiteit. Hoe hadden we die over het hoofd kunnen zien? Desondanks zegt Van Beckhoven, wethouder Onderwijs van Apeldoorn jaloers te zijn op steden als Zwolle, Arnhem en Enschede.

Daar merk je dat de studenten een rol spelen in het reilen en zeilen van de stad.” Maar vanaf 2008 is het zover, tenminste, als het aan Van Beckhoven ligt. Dan zal studerend Apeldoorn uit de as herrijzen. Met welke (Saxion) opleidingen is nog niet bekend. De eerste ondernemer die een studentencafé wil beginnen, heeft zich al gemeld. En hij krijgt van Van Beckhoven alle medewerking. De Hotelschool – ook Saxion – zit nu drie jaar in Apeldoorn en brengt precies wat Van Beckhoven zich er van had voorgesteld. “De aanwezigheid van deze school leidt ertoe dat meer mensen in en om Apeldoorn voor deze opleiding kiezen. En de horeca in Apeldoorn is op een hoger niveau gekomen.” De wethouder velt een hard oordeel over zijn voorgangers. “Die hebben het hbo begin jaren negentig te gemakkelijk uit Apeldoorn laten vertrekken. De impact daarvan is niet goed beoordeeld.” Van Beckhoven is vervolgens gaan shoppen, is in gesprek gegaan met de gezamenlijke hogescholen in het oosten des lands. Op stap gestuurd door het bedrijfsleven. “De bedrijven zeggen tegen ons dat ze een goede hbo-instroom missen.”

Saai

Het bedrijfsleven in de koninklijke stad op de Veluwe, sinds kort weer met betaald voetbal (AGOVV), kan het bedrijfsleven grofweg worden onderverdeeld onder de kopjes veiligheid, milieu, ict en diensten. “Apeldoorn is blauw, grijs en groen geüniformeerd.” Veel opleidingen, van bijvoorbeeld politie, hebben al lijnen lopen naar Saxion. Verder is Apeldoorn natuurlijk vooral bekend door de Belastingdienst, Centraal Beheer en het Kadaster. Maar dankzij dat profiel heeft Apeldoorn een beetje saai imago. Van Beckhoven omschrijft het anders: “Er zit een gat in de demografische opbouw van Apeldoorn in de leeftijdscategorie tussen 18 en 24 jaar. En dat heeft ook zijn weerslag op de activiteiten in de stad.”

Diensten

De hamvraag is natuurlijk welke opleidingen Apeldoorn dan graag ziet verschijnen? Van Beckhoven weet het nog niet. “Niet echt de harde techniek, meer op het gebied van diensten”.Van Beckhoven heeft rekening te houden met de omliggende steden, met de wensen van het bedrijfsleven, maar natuurlijk ook met ontvankelijkheid van de rijksoverheid (ministerie OC&W), want de vestigingsregels zijn erg streng. Maar hij is positief, als de kiezer het toestaat, hoopt hij in 2008 (“dat staat niet vast, naar dat jaar werken we toe”) de eerste nieuwe hbo-opleiding te mogen openen. En daarna moeten er meer volgen. “Stapsgewijs in samenspraak met het Apeldoorns bedrijfsleven, de gemeente Deventer en Saxion.Want de studenten moeten stage lopen en willen na hun studie wellicht in Apeldoorn blijven werken en wonen. Op die manier kan de stad ook met je voorzieningen meegroeien.”

Voorzieningen

Van Beckhoven, door de Raad aangemoedigd, gaat binnenkort om de tafel met de Rabobank en de woningbouwcorporaties om het aanstaande huisvestingsprobleem tijdig te bespreken. Uit zijn eigen zesjarige studie in Eindhoven weet Van Beckhoven zelf ook dat de meeste studenten zich geen riante doorzonwoningen kunnen permitteren. “Als je voldoende kamers hebt, dan kan dat ook weer een reden zijn voor mensen om een studie te volgen.” En dan natuurlijk het stappen. We hebben helaas zelf geen gedegen onderzoek kunnen doen. Op het marktplein achter het stadhuis zitten een paar prettige terrassen waar het broodje gezond niet slecht smaakt.Volgens Van Beckhoven is de culturele ontspanningsinfrastructuur dik in orde. Althans in 2008 als het zover is. “Er zijn natuurlijk cafés, bioscopen, we hebben het theater Orpheus. Ik weet zeker dat de uitbaters zullen meegroeien met de ontwikkelingen. Poppodium Gigant is een goed voorbeeld.Als er veel studenten komen, dan zullen zij hun programmering aanpassen op de wensen.” Jonge mensen houden je jong en Apeldoorn snakt daarnaar.

Vorige bijdrage

Nummer 36

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *