SAX

Bankman Vincent Heutinck Helpt ondernemende studenten

In het kort

Naam: Vincent Heutinck
Studie: Bedrijfseconomie
Afgestudeerd: 1992
Werkt nu: als adviseur voor
start-ups van studenten aan de
Universiteit Twente en Saxion

Studenten zijn een ‘speerpunt’ in het beleid van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Goede kans dat je als ondernemende student oud-student Vincent Heutinck (42) tegen het lijf loopt: “Mijn taak is contacten leggen met het Kennispark, met de universiteit en met Saxion. Samen met investeerders en participatiemaatschappijen willen we innovatieve ondernemingen helpen bij de financiering.”

De banken liggen onder vuur, merkt ook Vincent Heutinck, maar hij blijft er stoïcijns onder. “Privé en zakelijk houd ik strikt gescheiden. Ik zeg altijd tegen mensen die mij in het weekend ergens over aanspreken: maandagochtend om acht uur ben ik weer bereikbaar.” Heutinck woont in Haaksbergen en is werkzaam bij de Rabobank Enschede-Haaksbergen. “Ik vond het geweldig dat ik daar als Haaksbergenaar op 1 januari 2000 aan de slag kon.” Vincent is een bankman in hart en nieren. Na het VWO studeerde Heutinck bedrijfseconomie (1988 – 1992) aan Saxion. Vervolgens moest hij eerst zijn, toen nog verplichte, militaire dienstplicht vervullen. Daarna ging hij bij de Rabobank in Wierden aan de slag als bedrijvenadviseur. “Het was in die tijd best moeilijk om aan een goede baan te komen. In het begin werkte ik in de ondersteuning, daarna ben ik nog een jaar specialist betalingsverkeer geweest: financiële logistiek, het inrichten van binnenlands en buitenlands betalingsverkeer voor klanten.” De Rabobank is niet aan de beurs genoteerd, het is een coöperatie. Elke bank is min of meer autonoom. En dan is het belangrijk dat de bank een bepaald volume en kennisniveau heeft. Vroeger had elk dorp zo ongeveer zijn eigen bank. Maar in de afgelopen decennia zijn veel Rabobanken gefuseerd. Zo ook in Wierden dat met Almelo en Vriezenveen opging in de Rabobank Noordwest Twente. Heutinck belandde na de fusie in Almelo, waar hij werd aangesteld als junior bedrijvenadviseur.

Verkenner

Vincent heeft er geen moeite mee te werken in het gebied waar hij woont. Hij weet natuurlijk veel van de persoonlijke omstandigheden van de mensen om hem heen. “Ik ken inderdaad alle klanten daar en dat is voor het werk heel prettig.” We zien het al voor ons, op de voetbalclub op zaterdag als hij de man tegenkomt die hij net de week daarvoor een krediet heeft geweigerd. “Ik ben daar altijd heel gemakkelijk in geweest. Bovendien, de laatste jaren werk ik vooral in Enschede en in de tijd dat ik in Haaksbergen werkte was de economie nog ‘booming’. Het was toen een stuk gemakkelijker om geld te verstrekken dan in deze slechtere economische tijden, dus in die zin heb ik niet veel vervelende problemen bij de hand gehad.” Zijn carrière kreeg een boost na een brief van het hoofdkantoor van Rabo Nederland aan zijn bank in Enschede: de Rabobank Enschede- Haaksbergen moest meer oog hebben voor ontwikkelingen, zoals spin-offs, aan de Universiteit en Hogeschool Saxion. De baan ‘verkenner’ werd gecreëerd.

Hockeystick

Van oudsher is de ABN AMRO altijd de bank voor het bedrijfsleven geweest. Dat is veranderd, zegt Heutinck en op zijn terrein is een wereld gewonnen. “Veel beginnende ondernemers, maar ook de gevestigde orde rond de kennisinstituten met een goede strategie bieden wij de helpende hand op financieel gebied. Die taakstelling heb ik ook drie jaar geleden meegekregen. Ik denk dat wij op dit moment dé partij zijn waar spin-off-bedrijven aankloppen om draagvlak te krijgen voor het financieringsvraagstuk. Ik merk dat heel veel bedrijven die in het verleden bij ABN AMRO zaten, nu bij ons aankloppen. Wij hebben op dit moment het tij mee, in de zin van dat het imago van de Rabobank heel goed is. De terugtrekkende beweging van ABN AMRO helpt daar natuurlijk ook bij.” Die terugtrekking is ook zichtbaar bij Saxion: het kantoortje van ABN AMRO is uit de hal verdwenen. Vincent Heutinck is zelf geen ondernemer (geweest), maar wordt wel geacht te kunnen beoordelen welke bedrijven en welke
producten een kans van slagen hebben. “Ja, het is heel lastig om in te schatten of dat uberhaupt goed gaat komen.” Hoe doet hij dat dan? “Wat ik heel erg belangrijk vind, is luisteren naar het managementteam. Is dat ervaren? Begrijpt het de marktsituatie, de complexiteit van de markt? Vaak zie je een hockeystickmodel zoals ik het noem: de kosten van de productontwikkeling zijn hoog, maar als het product gereed is, dan is het booming.”

Kennispark

De Rabobank is bij het merendeel van de start-ups van de universiteit en hogeschool betrokken. Dat komt omdat de Rabobank tegenwoordig ook in de Topcommissie van het Kennispark zit. “Dan kijken we naar de potentie van start-ups die nog in de productontwikkelingsfase zitten. In die commissie zitten het Kennispark, een accountantsbureau, BTC met beschikbare huurruimte en ik namens de Rabo-organisatie. Wij hebben een pakketje samengesteld voor bedrijven die toegelaten worden, om die goed te ondersteunen.” Heutinck is een voormalig student van Saxion. Er zijn meer UT-studenten die een bedrijf opzetten dan Saxion-studenten. “Procentueel heb je gelijk.” Wij kunnen ons voorstellen dat voor een Saxion-student die bedrijfseconomie studeert, Heutinck misschien net een stapje harder loopt. Maar we krijgen hem niet gek. “Nee, het maakt mij niet uit. Ik bekijk het professioneel namens de Rabobank.”

Ondernemerskwaliteiten

De nieuwbouw is van na zijn tijd. “Ik denk echt met plezier terug aan mijn studietijd bij Saxion. Ik woonde in die tijd nog gewoon bij mijn ouders in Haaksbergen.” Hij wordt bij Saxion vaak gevraagd ondernemersplannen van studenten van Small Business te beoordelen. “Ja, dat vind ik erg leuk om te doen.” Studeren is belangrijk, maar ontwikkeling en je eigen talent is belangrijker. “Ik heb vooral geleerd tijdens mijn opleiding om mezelf te ontwikkelen, mijn eigen karakter, wat zit er in mij? Als iemand totaal geen commercie in zich heeft, kun je nog zo veel trainen op commerciële opleidingen, maar dan heeft dat geen zin.” Misschien is het zijn werk wel waardoor hij zelf geen ondernemer is geworden. “Je moet wel ondernemerskwaliteiten hebben om ondernemer te worden. Ik weet niet of ik een goede ondernemer zou zijn, maar ik heb ook nog niet het goede idee gehad. Het zal er ook mee te maken hebben dat ik bij een bank werk. En het is mijn werk om ondernemers die helemaal gefixeerd zijn op hun bedrijf en op hun product op de risico’s te wijzen. Van de tien spin-offs die worden opgestart, gaat het in gemiddeld zeven gevallen mis.”

Vorige bijdrage

Ten Cate en TKH blijven beurslievelingen

Volgende bijdrage

Val van Koomen echec van Communicatie en Hatenboer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *