FC Twente is meer dan voetbal
“Als je in het seizoen 2009- 2010 de landstitel behaalt, in 2011 de beker wint en de titel op een haar na mist, twee supercups achter elkaar wint, dan zal iedereen begrijpen dat de zesde plek van het afgelopen seizoen een teleurstelling was. Het is nog steeds onbegrijpelijk dat we op 4 maart 2012 een fantastische 2-6 overwinning behaalden bij PSV, zicht hadden op de titel en dat FC Twente daarna in de resterende elf wedstrijden slechts twaalf punten haalde: het was gewoon niet ons jaar,” zegt Joop Munsterman.
Terugkijken is geen onverdeeld plezier. “Het begon met de instorting van het dak met twee overleden jonge mensen, de financiële onzekerheid als gevolg van het dakdrama, de om twee voor twaalf vertrok¬ken Ruiz, de onmiddellijke blessure van Chadli gedurende een aantal maanden, de gedwongen trainerswissel, de te krappe selectie om drie jaar op topniveau te presteren.”
Werk aan de winkel, kortom. “Op organisatorisch en governance-gebied hebben we flinke stappen gezet met de uitbreiding van de Raad van Commissarissen met Hein Trebbe, Joop de Winter en de adviseurs Henk Kesler en Arjan Hoop. Gerard Oude Vrielink is na 28 jaar teruggetreden. FC Twente heeft de afgelopen jaren de stap gemaakt van een topdown organisatie, behorende bij het herstel van een failliete club, naar een bottom-up organisatie gebaseerd op de omgekeerde piramide-organisatie waarin de mens centraal staat en die professioneel begeleid wordt door het management.”
Bij de eerste vier
Maar iedereen kijkt natuurlijk eerst naar wat er op het veld gebeurt, beseft Munsterman: “Er staat nu een kwantitatief en kwalitatief brede selectie met de komst van Andreas Bjelland, Dusan Tadic, Felipe Gutierrez, Dmitry Bulykin, Tim Breukers, Luc Castaignos, Robbert Schilder, Jerson Cabral en de huurlingen Edson Braafheid en Dedryck Boyata. Wij hopen dat FC Twente zich dit seizoen bij de eerste vier zal plaatsen waardoor tenminste automatisch plaatsing voor de Europa League is gegarandeerd.”Hoewel de crisis als een storm om het huis giert, heeft FC Twente commercieel gezien “een uitermate goed jaar achter de rug.” Munsterman geeft naast de afdelingen sales en marketing de hele organisatie daarvoor de ‘credits’. “Een ieder heeft het goed gedaan, ook dankzij het succes van de ploeg in Europa bleef FC Twente interessant voor sponsors. We zijn op dit moment financieel kerngezond en er staat een solide organisatie. Onze sportieve doelstellingen zijn jaarlijks spelen om een plaats bij de eerste vier in de competitie én structureel deelnemen aan een Europese competitie én minimaal de halve finale KNVB-beker. Op de langere termijn wil FC Twente een nationaal aantrekkelijke club zijn met Europese uitstraling. Dat is ook nodig om top van de sponsorpiramide te versterken.”
Extra seizoenclubcards
Het stadion is voor het komende seizoen wat betreft seizoenclubcards wederom volledig uitverkocht. Gezien het grote aantal wachtlijsthouders heeft FC Twente er voor gekozen meer seizoenclubcards aan te bieden ten koste van het aantal los te verkopen kaarten. In het huidige driejarenplan staat ook dat FC Twente toe wil naar een omzet van 50 miljoen. Geen onhaalbare zaak; het komende seizoen stijgt de begroting al naar 46 miljoen, fractioneel hoger dan in het seizoen 2011-2012. “Voor het zevende achtereenvolgende jaar is er een positief resultaat geboekt. FC Twente is opnieuw ingedeeld door de KNVB in categorie 3. Dat betekent dat we financieel gezond zijn; het eigen vermogen steeg van negen naar elf miljoen euro.”Toch ziet Munsterman wel beren op de weg: “De voorgestelde lastenverzwaring uit het Lenteakkoord betekent een fikse aderlating voor het betaalde voetbal in Nederland, onze concurrentiepositie in Europa zal ernstig verzwakken. Door de willekeurige doorberekening van de politiekosten, naar schatting zo’n dertig miljoen, en de 16 procent-heffing voor de inkomens boven de 150.000 euro worden wij plotseling eenzijdig geconfronteerd met een disproportionele lastenverzwaring. Deelname aan de Champions League of Europa League kan hierdoor op de tocht komen te staan. En die deelname vormt in feite het financiële fundament onder de huidige voetbaltopsportcultuur. Vervang het woord BVO door een willekeurige bedrijfstak en die bedrijfstak is in staat om voor een regio als bijvoorbeeld Twente 13 miljoen euro aan Europees geld te genereren via de Champions League, waarmee voor een deel am-bitieuze projecten op diverse gebieden zijn te starten. Als die aanwezigheid in Europa ook nog eens duizenden buitenlandse toeschouwers genereert met een gezamenlijke omzet voor de regio-economie van nog eens vier tot vijf miljoen extra, dan verwacht je een stimuleringsbeleid en niet een ontmoedigingsbeleid.”
Er staat een solide organisatie
Seizoenkaarten duurder?
Het kan flinke gevolgen hebben, waarschuwt Munsterman: “Voor BVO’s is het vrijwel onmogelijk om hier direct op te anticiperen waardoor deze kosten, om niet in financiële problemen te raken, noodgedwongen op de supporters moeten worden verhaald. In het geval FC Twente kan dat zomaar tussen de 50 en 80 euro per seizoenkaart betekenen. Dat mag dus niet gebeuren.”
Een andere uitdaging voor het komende seizoen is het vinden van een nieuwe hoofdsponsor; Arke is voornemens aan het eind van dit seizoen terug te treden als shirtsponsor. “Maar Arke zal zeker verbonden blijven aan FC Twente als stersponsor, want iedereen zal begrijpen dat er in de afgelopen jaren een fantastische relatie is opgebouwd en dat FC Twente graag Europa door wil blijven reizen met Arke. We hopen dit jaar een gelijkwaardige shirtsponsor terug te vinden zoals we ook Nike in plaats van Burrda, als teamwear-partner, de komende seizoenen bereid hebben gevonden haar naam te verbinden aan FC Twente.”
Het gaat om de samenleving in zijn geheel
Beloftenteam kampioen
Het eerste elftal is natuurlijk het visitekaartje, maar Munsterman is ook trots op de FC Twente Voetbalacademie; de besten stromen door naar het Beloftenteam dat in 2011-2012 kampioen werd en de SuperCup won. “Het FC Twente Voetbal Fundament Plan 2011-2016 onder leiding van Cees Lok ligt hiermee volledig op koers. In september 2012 vindt de driejaarlijkse audit plaats waarbij de voetbalacademie op liefst 83 punten wordt getoetst. De voetbalacademie heeft bij voorgaande onderzoeken altijd het maximum van vier sterren toegekend gekregen. Ik ga er van uit dat we dat nu weer krijgen.”“Komend jaar zal de samenwerking met onze 150 convenantclubs geïntensiveerd worden. FC Twente gaat onder meer ondersteuning bieden aan het technische kader van de convenantclubs door middel van demonstratietrainingen, presentaties en workshops. Door deze samenwerking wordt de binding met de amateurclubs in de regio verder versterkt.
BeNe League Vrouwen
Komend seizoen gaat de BeNe League van start. “Dit is een nieuwe stap in het professionaliseren van het vrouwenvoetbal in Nederland en België,” aldus Munsterman. PSV/FC Eindhoven en Ajax zijn de nieuwkomers in Nederland, niet de minste ploegen. De eerste helft van de competitie strijden de clubs in eigen land om de beste vier posities en na de winterstop wordt de competitie vervolgd in een A en B League. De beste Nederlandse en Belgische club gaan naar de Champions League.
Meer dan voetbal
FC Twente is meer dan voetbal alleen. “Het gaat om de samenleving in zijn geheel waar FC Twente deel van uitmaakt. Ik vind het dan ook fantastisch dat het in het afgelopen jaar gelukt is dat werkgevers die verbonden zijn aan FC Twente stageplaatsen leveren aan werklozen met een beperking en dat er een heel flinke toename is van jongeren die in het kader van het wijkentoernooi om de FC Twente Cup sociale klussen doen in de wijk. Daar kan ik van genieten, net als van een mooie overwinning.”
Nog geen reacties