FC Twente Basis Jaargang 02, 2011

Johan Derksen is al sinds zijn jeugd fan van FC Twente

Op de gevel van het pand aan de rand van het centrum van Gouda prijkt niet met trotse neonletters dat de redactie van Voetbal International daar gehuisvest is. Niet nodig, het merk VI staat als een huis en de reclame is ook weggelaten om te voorkomen dat een glaszetter in vaste dienst moet worden genomen; er zijn in dit land net iets te veel supporters die over niets zo boos worden als negatieve kritiek op hun club. Het blad wordt geleid door Johan Derksen, zelf oud-speler van onder meer Go Ahead, en tegenwoordig vooral bekend van de voetbaltalkshow met dezelfde naam als het blad.

‘Ik had Munsterman graag commissaris bij ons bedrijf’

Derksen beschikt over een net kantoor, direct achter de receptie. Het is zelfs zo keurig opgeruimd dat je je bijna niet kunt voortstellen dat hij hier de wekelijkse moordkuilen (de laatste redactiepagina in het blad) zit te tikken. Honderden, zo niet duizenden boeken bedekken de muren. De grootste voetbalbibliotheek van het land, dat kan niet anders. Derksen (“je vindt niet erg dat ik rook?”) erkent ruiterlijk dat hij niet alles heeft gelezen. “Het behoort VI toe. We moeten kunnen nakijken of de feiten kloppen; met deze bibliotheek is begonnen in de tijd dat er nog geen internet bestond.” Overigens heeft Derksen thuis ook zo’n lading voetbalboeken staan. Maar niet zo groot als zijn muziekcollectie. “Mijn vrouw vindt dat ze in een hardrockcafé leeft.” Om die collectie up-to-date te houden, reist hij jaarlijks met een lege koffer naar Amerika. “Terug zit de koffer mudvol. Maar ik ben nog nooit gepakt door de douane,” zegt hij grijnzend met een verwijzing naar oud-keeper Kahn (Bayern München) die onlangs met een halve kledingwinkel (in Qatar gekocht) in zijn bagage een heel forse nabetaling aan de (goedkoop ingekochte) broek kreeg.

Vertrouwensrelatie

Wedstrijden in stadions ziet Derksen de laatste jaren weinig. Los van de vaak korzelige ontvangst van supporters en bestuurders die eerder door Derksen op papier of op televisie op de hak zijn genomen, kost het hem te veel tijd. “Ik moet alle wedstrijden zien. Als ik naar Twente rijd, zit ik heen en terug vier uur in de auto en dan mis ik drie wedstrijden. En ik moet er s ’avonds op tv over praten; ik zit eigenlijk vast in mijn kantoor om alle wedstrijden te zien.” Voetbal International heeft voor de topclubs vaste redacteuren die bijkans dagelijks op de club komen, voor FC Twente is dat Peter Wekking. “Die jongens praten mij natuurlijk bij en daarnaast heb ik mijn eigen netwerk.” Een van de mensen met wie Derksen zeer regelmatig belt, is Joop Munsterman. “Ik heb met hem een heel goede relatie op basis van vertrouwen, we vertellen elkaar ook veel wat niet bestemd is om naar buiten te komen.” Die bijkans vriendschappelijke relatie verbaast, want Derksen is niet te beroerd Munsterman publiekelijk soms spijkerhard af te vallen. “Ik heb ontzettend veel respect voor hem, maar dat betekent toch niet dat ik hem als een slaaf moet volgen en hem overal gelijk in moet geven.”

Johan Cruijff

Volgens Derksen kijken ze uit Amsterdam en Eindhoven jaloers naar FC Twente. “Met minder budget meer rendement. En dat voor een provincieclub die nu het beste voetbal van Nederland speelt. Ik denk dat FC Twente het voetbal spelt waar Cruijff bij Ajax zo over zeurt. Ik had overigens ook niet gedacht dat ze nu weer zo’n topseizoen zouden hebben, ik kijk er van op, dacht dat het een incidenteel succes zou zijn. De terugval is niet gekomen, ook omdat in Nederland de lamme tegen de blinde speelt. Want het stelt natuurlijk niet zo erg veel voor. De betere voetballers verkassen snel naar het buitenland, je verdient daar vijf tot tien keer zoveel als wat je in Nederland kunt verdienen en sportief zijn vrijwel alle Europese competities aantrekkelijker dan de Nederlandse.” Maar goed, bij FC Twente spelen dan toch van de overgebleven spelers de besten… Volgens Derksen is dat de verdienste van Munsterman. “Ik zou dat niet kunnen,
maar Joop kan erg veel indruk maken met een charmeoffensief waardoor een speler voor Twente kiest en niet voor een andere club. Door het succes van FC Twente hebben clubs als Roda, Groningen en Heerenveen het gevoel dat het mogelijk is als provincieclub kampioen te worden En het sterkt mij in mijn mening dat successen bij een club bijna altijd te danken zijn aan één man. Riemer van der Velde heeft dat bij Heerenveen gedaan, Nol Hendriks bij Roda JC, in zijn goede tijd Jorien van den Herik bij Feyenoord en Michael van Praag had rust in de tent bij Ajax. Jan Smit is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een voorzitter zou moeten functioneren, maar die kan natuurlijk met dat budget van Heracles nooit kampioen worden. Joop heeft wat meer geld tot zijn beschikking en die haalt daar het optimale rendement uit.”

Joop kan erg veel indruk maken met een charmeoffensief

Theo Janssen

“En Joop heeft natuurlijk de kennis en vaardigheid om een goed draaiende organisatie neer te zetten. Ik weet niet waar hij hen vandaan haalt, maar hij heeft zich omringd met mensen die wat in hun mars hebben, die kwaliteiten hebben, maar die niet zoals Joop op de voorgrond treden.” Enerzijds de harde jongen en anderzijds de charmante oom: “Ik ben fan, nou ja fan is eigenlijk gênant, maar ik respecteer hem zeer. Ik had Munsterman ook graag als commissaris bij ons bedrijf gehad. Daar heb ik intern een balletje over opgegooid, laat ik het zo zeggen. Want Munsterman weet ook wat van uitgeven en van media.” En van budgetteren, want de kans is volgens Derksen erg groot dat Janssen deze zomer verkast naar een andere club. “Theo Janssen is een fantastische speler, maar met zijn levenswandel kan het binnen twee jaar ook afgelopen zijn. Zakelijk moet je Theo Janssen nu verkopen en dat is haast niet uit te leggen aan de supporters. Maar Joop moet verder kijken dan de emotie van de supporters; Janssen heeft nu een clausule in zijn contract dat hij voor 3,2 miljoen weg kan en die 3,2 miljoen zijn over twee jaar gewoon weg. Dus het komt misschien wat raar over dat Joop van zijn sterspeler af wil, maar dat is de enige manier om verantwoord zaken te doen.”

Michel Preud’homme

Over trainer Michel Preud’homme heeft Derksen zich in de afgelopen weken op televisie weinig vleiend uitgelaten. “Ik vind dat Preud’homme zich voor de dug-out gedraagt als een dorpsidioot. En dat vind ik niet passen bij een club als FC Twente.” Derksen had Preud’homme zelf niet uitgekozen als trainer. “Volgen Munsterman was het de scouts van FC Twente opgevallen dat zijn teams aanvallend speelden. Het is een Belg en een keeper, dus ik hield mijn hart vast. Belgen zijn opgegroeid met verdedigend voetbal. Die durven niet aan te vallen en de keepers slaan altijd onzin uit. Maar ik moet zeggen dat hij zo verstandig is om de creatieve spelers zodanig de vrijheid te geven dat ze hun creativiteit ook in het spel functioneel kunnen maken. Ja, hij doet het goed.” Nou heeft Derksen met buitenlandse coaches sowieso niet zo veel op. “Een extra risico, vind ik. Ze moeten wennen aan de Nederlandse normen en waarden zoals het feit dat Nederlanders niet zo autoriteitgevoelig zijn. In veel andere landen is een coach een manager, een grootheid. Als coach moet je tegenwoordig vooral begrip hebben voor de karakters die bij bepaalde culturen horen. Dat is iets wat Guus Hiddink heel erg goed beheerst.”

Steve McCLaren

“McCLaren heeft mij zeer verrast. Engelse coaches zijn vaak manager en staan niet zo vaak op het veld. Maar McCLaren heeft zich bij FC Twente echt als trainer/coach gemanifesteerd en hij kan goed met mensen omgaan. De man had wel een kleurrijk privéleven, dat moet hij natuurlijk zelf weten, maar dat is in een provinciestadje als Delden erg gevaarlijk, dat lekt uit en dan ben je al je respect kwijt. Dus in dat kader denk ik wel dat het goed uitkwam dat Wolfsburg kwam, want dat begon toch een probleem te worden. Ze hebben daar in het oosten blijkbaar heel nette media, het is in Voetbal International ook niet gepubliceerd, de privéhandel en wandel van McCLaren.”

Enschede-gevoel

Commercieel heeft Derksen waarschijnlijk op zondag 15 mei rond kwart over vier een vreugdedansje gemaakt door zijn kantoor, toen Ajax als nieuwe landskampioen werd gehuldigd. “Commercieel is het voor Voetbal International niet aantrekkelijk als clubs als AZ of FC Twente kampioen worden, in de losse verkoop heb ik daar niets aan. Met Ajax vliegt de losse verkoop omhoog, Ajax is en blijft de club met de grootste aanhang in Nederland. Iedere supporter van een club in Nederland heeft daarnaast nog een voorkeur voor Ajax of Feyenoord. Ajax is absoluut de populairste club, landelijk gezien. Hetzelfde verschijnsel zien we als Oranje goed presteert. In Twente is, met alle respect, voorbij Zwolle niemand meer geïnteresseerd. In mijn hart ben ik een beetje Twente-supporter, ik kom uit de omgeving van Nijmegen. Jaarlijks werd in De Goffert een lichtwedstrijd gespeeld van het oostelijk elftal tegen Westfalen, Rheinland of tegen Luxemburg. En het oostelijk elftal stond altijd bol van spelers van Sportclub Enschede, zoals Jan van de Wind, Arend van der Wel, Joop Odenthal, Joop Jansen en Abe Lenstra. In die tijd was Sportclub Enschede de topclub in het oosten des lands. Daar heb ik een soort Enschede-gevoel aan over gehouden.”

Vorige bijdrage

Twentse luchtjes na een bezoek aan de Scala in Milaan

Volgende bijdrage

Aldo van der Laan: Commissaris, sponsor, supporter en zakenman

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *