Is Helligen Hendrik alleen in Twente zo leuk?
Eenmaal in de zaal kijken we voor de zekerheid nog even op ons toegangskaartje. Op het toneel staat namelijk een fancy decor in mooie kleuren. We zijn hier toch wel bij Helligen Hendrik? Het kleine, boze mannetje met platte pet is het alter ego van Bert Eeftink, die met zijn vijfde zeer succesvolle show van/ over Hendrik bezig is.
Maar Helligen Hendrik is Helligen Hendrik niet meer. We zien een ervaren cabaretier. Elke grap oogst een lach. Soms bulderend, soms ingehouden, vaak gierend. En Hendrik van de Pette weet zijn grappen ook keurig te timen. Helligen Hendrik staat bekend als dat klagende, zeurende mannetje dat zich net iets teveel opwindt over onbenulligheden. Hendrik lijkt zich inmiddels bewust te zijn van dat imago. Hij wil daarom een positieve stemming kweken en hij doet dat door zijn show te openen met zijn versie van ‘Oh, when the Saints…’
Maar wie denkt dat Hendrik zich niet meer ergert aan zijn omgeving heeft het mis. De plattelandsvrouwen van Stokkum (een mengeling van goedkope parfum en koeienstront), Anouk (zit altijd vol met jongen en is daarom geen zangeres maar een zwangeres), dikke mensen (als je op het strand ligt en Greenpeace wil je de zee in duwen) krijgen er van langs met dien verstande dat een deel van de grappen zeker niet nieuw is.
Over de vrouw van Helligen Hendrik horen we niet zoveel meer. Hendrik is gescheiden en via internet op zoek naar een vriendin.
Wie denkt dat Helligen Hendrik vooral platte humor is en weinig geëngageerd, die heeft gelijk. Hij refereert even aan de oorlog in Syrië als hij zijn eerste nummer heeft gezongen: ‘Zo, de kop is eraf, om een IS-uitdrukking te gebruiken.’ Hij heeft het ook over de Arabische Liga, maar doelt dan op een vrouw in lingerie verstopt onder een boerka. Maar dat is wat Helligen Hendrik is en het moet gezegd, hij blijft groeien in zijn rol. Zeven jaar is Hendrik al te bewonderen op het podium. Eerst was dat vooral in het theater in Goor en daar in de buurt. Maar de zalen worden steeds groter en inmiddels is hij ook buiten Overijssel een begrip geworden. In zijn geboorteplaats Goor speelt hij avonden achter elkaar de Reggehof uitverkocht.
Bert Eeftink is zeer talentvol, zijn voorstellingen zijn goed, zeker nadat hij een aantal minder begaafde vrinden de wacht heeft aangezegd en een professionele manager heeft aangesteld. Toch vragen we ons af of hij aan de andere kant van de IJssel ook zoveel succes zal hebben. Herman Finkers heeft jarenlang zijn brood kunnen verdienen in het dialect, omdat de grappen die vooral zijn broer Wilfried schreef in Nederland nieuw waren. In Zwolle lukt het nog net met Hendrik, mede dankzij zijn bekendheid van TV Oost, maar of Helligen Hendrik ook in bijvoorbeeld Rotterdam, Den Helder of Kerkrade zal aanslaan, waag ik zeer te betwijfelen.
Nog geen reacties