De Roskam Jaargang 16, 2010

Rijssen speelt ook rol in levensverhaal Nina Brink

Handel en wandel van een geldbeluste vrouw

In een boek over het (zaken)leven van Nina Brink spelen ook Twentenaren een trol. Het is een verhaal geworden om de vingers bij af te likken. Brink wordt figuurlijk blootgelegd. Veel aspecten van haar manier van zakendoen en haar omgang met mensen worden belicht. Het boek zal zeker in Rijssen en omgeving met meer dan normale aandacht worden gelezen.

Na ‘De Prooi’ (Jeroen Smit) en ‘De Vastgoedfraude’ (Vasco van der Boon & Gerben van der Marel) ligt er weer een dikke bestseller die een ontluisterend kijkje geeft achter de schermen van de wereld van de mensen die in Nederland aan de touwtjes trekken: ‘Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady’, geschreven door Eric Smit.

Het boek werd een paar dagen eerder op de markt gebracht om te voorkomen dat hoofdrolspeelster Nina Storms-Vleeschdraager een verschijningsverbod zou afdwingen. Eerder dreigde de huidige (v)echtgenoot Pieter Storms (u weet wel, die man die opkwam voor de kleine luyden in zijn programma Breekijzer op de televisie) om Smit dat hij hem ‘tot onder zijn knieën zou afzagen als het boek gedrukt zou worden’.
Smit schetst in exact vierhonderd pagina’s de zakelijke handel en wandel van Brink (voor World Online had ze nog diverse andere computergerelateerde ondernemingen waar ze ‘leerde’ om de winst- en omzetcijfers op te poetsen), die hij steevast aanduidt met ‘Nina’.
Brink is zo vaak getrouwd en gescheiden dat ze diverse familienamen heeft gedragen (Vleeschdrager, Aka, Brink, Storms) soms ook zonder toestemming van de vroegere echtgenoot gedragen.

Smit (oud-redacteur van het blad Quote) heeft nauwelijks over roddel en achterklap geschreven. Dus weinig of niets over (huwelijks)feestjes en de vermeende sm-escapades van Brink, waarover Quote eerder uitvoerig publiceerde.

Omstreden

Nina Brink (1953) is de meest omstreden zakenvrouw van Nederland. Ze vestigde haar reputatie in 2000 met de beursgang van ‘World Online’, een internetbedrijf dat nog nooit winst had gemaakt. Toch ging het om de op één na grootste beursintroductie uit de Nederlandse historie. Voor beleggers liep het uit op een ramp, maar Nina wist veel van haar aandelen nog voor de beursgang te verzilveren.

Veel van wat Smit heeft opgeschreven, was al bekend, maar vooral de uitstekende manier waarop hij alle zaken op een rijtje zet, maakt het boek met het rode stempel ‘ongeautoriseerd’ meer dan de moeite waard. En de verkoop loopt als een trein, ook dankzij de dreigementen en acties van het echtpaar Storms.

In zijn verantwoording stelt Smit dat hij voor deze biografie honderden contacten heeft gelegd en ‘meer dan honderd’ interviews heeft afgenomen. En dat blijkt, zijn kennis van Nina en haar leven is absurd groot. Achterin het boek staat een lange lijst van mensen die in het boek voorkomen, maar het is absoluut onduidelijk wie wel en wie niet aan het boek hebben meegewerkt. En dat zal er ook niet duidelijker op worden na de belletjes die Nina en haar Pieter pleegden naar mogelijke bronnen van het boek. De meeste mensen ontkennen overigens (uit angst?) dat ze hebben meegewerkt. De schrijver heeft Brink trouwens gevraagd mee te werken via een vragenlijst, maar daar heeft ze nooit op gereageerd.

Twente

De apotheose van het boek wordt uiteraard gevormd door de dramatische beursgang van Brinks bedrijf ‘World Online’. Beleggers, banken en pensioenfondsen verloren miljarden guldens, Brink verdiende er tientallen miljoenen aan. Uit het boek blijkt dat Brink louter belust was op geld. Zo verkocht Brink heimelijk relatief vlak voor de beursgang pakketten van haar aandelen zonder dat dit in het prospectus werd gemeld. Maar ze sloot ook met derden (waaronder Reggeborghn in Rijssen, het investeringsvehikel van bouwondernemer Wessels) overeenkomsten om zoveel mogelijk te verdienen aan de beursgang. ‘Ze wil per se dat Holterman (topman van Reggeborgh, JM) op de dag van de beursgang haar aandelen verkoopt en de opbrengst een dag later op één van haar bankrekeningen stort. Holterman (die ook commissaris was) stemt met de bepaling in en tekent het contract’, zo staat op pagina 302 van het boek te lezen.

Wessels kreeg de mogelijkheid om te investeren (pagina 228) in ‘World Online’ omdat Brink van PsiNet als aandeelhouder af wil. De naam van Wessels (Reggeborgh) als mogelijke koper werd genoemd door commissaris Huisman van ‘World Online’ (tevens Tros-directeur) die niet veel eerder een aantal vastgoedtransacties met Holterman had gedaan.

Verder krijgt de huidige CDA-voorzitter in Overijssel Hester Meij een minimaal rolletje in het boek, maar ze wordt weggezet als oppasdochter van vriendin Hanja en later als ‘ietwat onhandige communicatiemedewerkster’ (pagina 132).

Vorige bijdrage

Publiek als stoorzender in 'Sonneveld voor Altijd'

Volgende bijdrage

Violet Falkenburg onderzoekt tienerjaren in een boek

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *