RTV Oost

Polen: een land om respect voor te hebben

In Nederland is niet veel waardering voor de Polen. Die worden gezien als de opvolgers van de Turken (gastarbeiders) uit de jaren zestig.

Saillant is dat Polen en Turken veel met elkaar gemeen hebben. Het waren eeuwen terug (ten tijde van het Ottomaanse rijk) zelfs buurlanden. Ik kreeg vorige week een lesje geschiedenis van onze Nederlandse ambassadeur in Polen, Marcel Kurpershoek, die zijn jeugd en jonge jaren in Hengelo heeft doorgebracht. Sinds 2009 behartigt hij de belangen van Nederland in Polen, daarvoor deed hij dat in Turkije (en nog eerder Pakistan). Een bijzondere man die (net als zijn vrouw Betsy Udink) een paar boeken heeft geschreven.

Polen – en dat wordt ook in deze tijd van herinneringen nog wel eens vergeten – was betrokken bij de bevrijding van Nederland in 1945. Polen is ook één van de heel weinige landen die tijdens de oorlog serieus in opstand kwamen tegen de Duitsers. Het communisme heeft daar vervolgens veel kapot gemaakt, maar het was weer Polen waar in Gdanks Lech Walesa aan de basis stond van de omwenteling in veel landen in het voormalige Oostblok. Kortom, een land om respect voor te hebben.

Ook nu. Want in Polen is de economische groei in de afgelopen jaren steeds behoorlijk hoger dan in veel West-Europese landen (tussen 3 en de 6%). De wil om te werken is groot, net als het vakmanschap. En dat zijn juist zaken die veel (Nederlandse) bedrijven aanspreken. Nijhof-Wassink opende vorige week een nieuwe vestiging in Kutno, zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Warschau. Mooi verhaal dat de oude Herman Nijhof beginjaren negentig naar Polen trok met letterlijk een miljoen gulden in de knip. Als het avontuur zou mislukken, wist het bedrijf precies wat het verlies was. Maar het werd een succes.

De nieuwe overslagterminal werd al uitgebreid tijdens de bouw en de tien miljoen euro die het complex uiteindelijk kostte, werd betaald uit de cashflow (winst plus afschrijving). Van banken houden de Nijhofjes namelijk niet zo heel erg… En dankzij de groei in Polen is het Nederlandse bedrijf ook verder uitgebouwd. De week daarvoor was minister Henk Kamp te gast in Vriezenveen waar hij in discussie ging met onder anderen Freddy Nijhof van Nijhof-Wassink. Kamp is verantwoordelijk voor 400.000 werklozen die hij desnoods op een onorthodoxe manier aan het werk wil zetten, Nijhof wil vooral gemotiveerde, goed geschoolde krachten. Los het maar op…

De gesprekken met Nijhof en Kurpershoek zijn vrijdag 27 april uitgezonden op Radio Oost. Dat is hieronder terug te luisteren.

Vorige bijdrage

De zegeningen van twitterberichten en ’n krant op zondag

Volgende bijdrage

Aan het handje van een PR-bureau

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *