Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 48

De politie en het openbaar ministerie hebben hard toegeslagen: twee journalisten van de Telegraaf zijn opgepakt. Iemand vermoord, iets vernield of gevochten? Nee, mensen van datzelfde openbaar ministerie (of van de politie) hebben stiekem aan die journalisten een rapport gegeven over crimineel Mink K. waaruit die journalisten op een keurige manier geciteerd hebben. Maar het openbaar ministerie en de politie staan weer voor schut, dus daarom pakken ze de twee journalisten op om ze te dwingen te zeggen van wie ze het rapport hebben gekregen. Veel succes.

Ik bedoel dat cynisch, maar laat ik uitkijken, want geef dat soort types met een uniform een beetje macht en voordat je het weet, heb je een skibril op, een tuinslang in je reet en 24 uur keihard AC/DC in je cel.

Het is puur voor de bühne, want in al die jaren heeft nog nooit een journalist zijn bronnen prijsgegeven. Ik ben niet zo hooghartig om te denken dat journalisten de bewakers van de democratie zijn, maar vaak zien mensen alleen nog een uitweg door misstanden te melden bij een journalist. Het succes van Pieter Storms was de ontmaskering van instituties.

Ik was afgelopen week bij Twente-Vitesse toen de politie keihard optrad. Nee, niet tegen hooligans, verkrachters, oplichters of ander gepeupel, nee, de mensen die hun auto naast het parkeervak hadden geplaatst, kregen ’s avonds om 23.00 uur een bon. Het klopt, de auto’s stonden echt buiten een vak, ik heb het zelf gezien. Het was geen openbare weg, andere auto’s konden er gemakkelijk langs, maar de personeelspot van de kit zal wel leeg zijn. Toen ik naar het stadion reed, was het verkeer een grote teringbende (vrij naar Wesley Sneijder dankzij wie dit nu spreektaal is), maar zag ik niemand in uniform. O ja, over parkeerbonnen gesproken: ik reed via de Oldenzaalsestraat in Hengelo naar huis en daar stond een erg dure Mercedes dwars over de stoep bij de coffeeshop. Die stond daar ’s ochtends nog… zonder bon.

Ik had zaterdag een persvoorlichter van de Twentse politie aan te telefoon die vond dat ik niet mocht zeggen dat agenten over het algemeen nog geen twee zinnen foutloos kunnen uitspreken of op papier zetten. Hij werd boos toen ik antwoordde dat ik geen hoge pet op heb van de gemiddelde agent, daarvoor heb ik in de afgelopen jaren net iets te veel geknoei meegemaakt. “De gemiddelde agent heeft ook geen hoge pet van jou”, zei hij. Dodelijk beledigd zat ik achter mijn bureau. Zal ik aangifte doen? Staat dit op band? Dat verwacht ik wel, want voor elk wissewasje krijgen smerissen toestemming om mensen af te luisteren, reden waarom een beetje crimineel dagelijks een nieuw mobieltje aanschaft, zoals ik elke dag verse melk en groenten koop. Nederland staat mondiaal gezien op de derde plaats van landen met de beste democratieën, maar aan die treurige uniformen van politie of openbaar ministerie kan dat niet liggen.

Vorige bijdrage

Nummer 47

Volgende bijdrage

Als ze kans zien niets te doen, zijn onze Twentse burgemeesters ineens erg principieel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *