Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 2: toekomst van textieldrukkers in Twente

Eerst CNV-bestuurder Katerberg die zegt dat hij geen sociaal plan tekent, zolang alle textieldrukkers in Twente (dat zijn er een stuk of vijf: Lakatex van Blydenstein Willink, Swinkels van Textielgroep Twenthe, KTV, Hatefa en Bettina) niet eerst gezamenlijk gaan praten over de toekomst. Goede teksten, dunkt me.
Dan belt een zekere Frans Smit mij uit bed omdat hij zijn visie op zijn overname van Texoprint wil geven. Wat hij wil! Als ik hem later ontmoet, begint het te dagen. Verrek, had hij geen verleden bij Molkenboer en de Nederlandse Jute Industrie in Rijssen? Geen onverdeeld succesvol verleden, overigens. Molkenboer (ooit van Gamma) is later failliet gegaan. En bij de NJI was zijn vertrek wel erg geruisloos.

Smit vertelt dat hij alle textieldrukkers in Twente heeft bezocht om een soort fusie, visie en samenwerking te bewerkstelligen. Dat verhaal had ik dus eerder gehoord.
De volgende ochtend weer heel vroeg (en heel vaak) de telefoon: allemaal directeuren van textieldrukkers in Twente die met nadruk melden dat Smit bij hen niet geweest is.
Goede, oude textieltijden herleven: geen overleg, elkaar het licht in de ogen niet gunnen, onkunde. Dat gaat dus gewoon binnen een paar jaar honderden banen kosten bij die bedrijven. Ik kan niet inschatten of dat deels is te voorkomen.

Wel weet ik dat directeur Zandbergen van Texoprint, die nog niet zo lang geleden bij mij zat te hengelen naar een interview, nu botweg weigert aan de telefoon te komen. Verantwoordelijkheid ontlopen heet dat, want hij zet wel 25 man op straat. Ook dat herinnert mij zo aan de textielcrisis: onbekwaam management.

Ik begin te snakken naar de doortastendheid van Loek de Vries. Waarom heeft hij, onsympathieke maar zeer kundige textielgoeroe, deze sector nooit aangepakt? Wat blijkt? De plannen die Katerberg en Smit afzonderlijk presenteerden, waren in werkelijkheid van hem. Bedacht in de tijd dat hij bij de Textielgroep zat. Daar zit hij trouwens nog steeds, maar niet meer officieel.
Verkuyten van Blydenstein Willink denkt er vermoedelijk net zo over: hij heeft onlangs geprobeerd Texoprint van Gamma Holding over te nemen. Daar wilde Gamma niets van weten. Dat is natuurlijk vreemd. Als je het contract leest tussen Gamma en TexDeco (de tent van Frans Smit die Texoprint overneemt) dan blijkt maar een ding: Gamma wil geen enkele verantwoordelijkheid meer voor deze sector. Behalve een textieldrukker heeft Blydenstein ook nog wat technisch textiel (wat zou passen bij Ten Cate), moet u weten..

Als je deze feiten kent, en je filosofeert wat door, dan wordt ineens duidelijk waarom de aandelen van Blydenstein Willink deze week omhoog zijn geschoten.

Vorige bijdrage

Nummer 1: veilig op straat onder Stalin

Volgende bijdrage

Verkiezing ondernemer van de eeuw zorgt voor commotie

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *