Nummer 31
Veel stil leed onder de golfers van ’t Sybrook. De oprichters verkopen de tent en de club wil van ellende dan maar met geld van de leden de aandelen van het park zelf voor naar schatting 5,3 miljoen euro overnemen. Van de zogeheten founders (Hartman, Fransen, Snoep en nog een paar) krijgt de club maar liefst een korting van twee ton ten opzichte van een andere koper (die 5,5 miljoen moet schokken). Maak me gek. Op dit moment wordt een boekenonderzoek gedaan; het handelsregister van de Kamer van Koophandel leert dat de afgelopen twee jaar geen cijfers zijn gedeponeerd. Soit, lijken in de kast verlagen de aankoopprijs, hoopt het bestuur, dat baalt van de hele zaak. Het zelf kopen van de baan is volgens het bestuur, de minst slechte optie.
Er is een jaar onderhandeld tussen bestuur en oprichters van de golfbaan die zelf altijd zeiden dat ze het voor Twente deden en doen. Het oude bestuur heeft de founders op een schriftelijke scheldkanonnade getrakteerd waarin ze voor arrogante textielbaronnen worden uitgemaakt die uitsluitend aandacht hebben voor eigen gewin. Het huidige bestuur is het eigenlijk wel eens met die brief, maar wil geen herrie in de tent, want formeel (contractueel) zijn de founders helemaal niet verplicht zaken te doen met de luxe golf- en countryclub wat ’t Sybrook officieel is. Dat zijn (voor circa tachtig procent) gebruikers van het landgoed.
De founders hebben zelf ooit ongeveer anderhalve ton in euro’s geïnvesteerd. Vooral Paul Snoep lacht zich de vinkentering. De Grolsch-clan wilde hem erg graag van Heineken overnemen. Omdat hij van Heineken kwam, uit het westen en dan is het blijkbaar goed. Ik herinner me Snoep als een non-communicatieve man die uitblonk in strategische missers.
Desalnietemin kreeg hij bij zijn afscheid een aandeel in ’t Sybrook dat nu naar schatting acht ton waard is. Prettig winstje in ruim een decennium. Daar valt die twee ton voor Troch bij in het niet.
Leden moesten tot voor kort de club een renteloze obligatielening gunnen, variërend van pakweg 2.500 tot 3.600 euro en daarnaast moet jaarlijks 800 euro voor het lidmaatschap betaald worden. Om de winkel over te nemen moet ieder lid bijstorten (tot 5.250 euro). En dat kan blijkbaar niet iedereen, lees ik in de brief van 21 juli. Geen nood, ABN Amro (in een bijlage) wil wel helpen met financieren.
Meldt een brief vol spelfouten. Zo staat op het formulier dat het lid geacht wordt in te vullen terug te faxen ik wordt…, inderdaad met dt. Maar ja, DE bank is ook zo druk in Italië en op de Adviesdesk in Enschede zijn ze vooral zélf druk met golfen.
Ik vond het erg leuk om te lezen dat het gros van al die bluffertjes die met een zwierige zwaai op zaterdagochtend hun golftas achterin de auto mikken, vooral goed zichtbaar voor de hele buurt, dat op afbetaling moeten doen. Ik lach ze vanaf vandaag nog vriendelijker toe vanachter mijn Aldi-winkelwagentje.
Nog geen reacties