Nummer 43
Hoe goed is Jeroen Goudt? De wethouder van Enschede werd vorig jaar door deze krant verkozen tot beste bestuurder van Twente. De hoofdredacteur van de Roskam heeft hem de trofee overhandigd. Goudt is goed, maar hoe goed weten we niet, want hij heeft nog nooit voor echt heel hete vuren gestaan. Inmiddels staat de boel om hem heen flink in de hens.
Goudt wil onder meer via de CAO de ambtelijke cultuur bij de gemeente Enschede veranderen. Hij wenst een soort proeftuin in Enschede: wel de reguliere CAO voor gemeenteambtenaren, maar met veel meer mogelijkheden voor het bestuur. De ambtenaren willen er niets, maar dan ook helemaal niets van weten. En de vakbonden dreigden zelfs met acties als Goudt zou doorzetten. Verbijsterd heeft de Enschedese wethouder zijn voorstellen voor een groot deel moeten inslikken. Een nederlaag die voorspelbaar was, zolang dezelfde ambtenaren elke ochtend gezellig met hun burgemeester het gemeentehuis binnenschuifelen. Dezelfde burgemeester die nimmer zelfs maar aan aftreden heeft gedacht.
Het rijk betaalt slechts een deel van de kosten van de vuurwerkramp. De gemeente Enschede in alle staten: deze krant schreef daarover dat Enschede nu hetzelfde overkomt wat het gemeentebestuur zijn eigen burgers aandoet. De Belangenvereniging Vuurwerkslachtoffers haalde daarop maar weer eens het oude persbericht uit de la waarin staat dat nog steeds 400 mensen in financiële nood zitten als gevolg van de ramp. Serieus onderzoek leert dat het maximaal tien zaken betreft. Dat klinkt onaardiger dan ik het bedoel, want het is inmiddels twee en een half jaar na de ramp en in feite een grof schandaal, maar niet alles is in een paar weken of maanden te regelen.
Goudt heeft overigens woensdagavond gesproken met minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de brief waarin het rijk aangeeft niet meer te betalen. Volgens Goudt kende Remkes zijn eigen brief niet eens.
En wat is exact financiële schade van de burgers? Waar is de maatschappij precies voor verantwoordelijk? Mensen die een ander huis hebben waar ze heel tevreden over zijn, maar dat duurder is dan hun verwoeste woning, moet de gemeente tot in lengte van jaren het verschil bijpassen?
Jeroen Goudt moet zo snel mogelijk weg uit Enschede. Een leuke burgemeestersbaan die hem al wel eens aangeboden is. Hij krijgt geen greep meer op zijn eigen ambtenaren die hem uitlachen sinds Mans de ziekte van Saddam heeft: honderd procent van de inwoners staan achter de leider! Denkt hij.
Tien schrijnende gevallen die nog steeds wachten op hulp zijn tien schandvlekken.
Goudt moet nu toch wel laten zien wat hij echt waard is (ten opzichte van deze burgers en ten opzichte vooral van zijn eigen ambtenaren), anders kom ik die trofee terughalen.
Nog geen reacties