Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 4

Een bevriende trainer vertelde mij ooit dat hij altijd overhoop lag met een lid van de technische commissie (tevens sponsor) bij zijn club. Altijd als mijn vriend (de trainer dus) een voorstel deed om een speler te halen, was die man tegen. Alleen diens voorstellen waren goed. Tot de trainer een trucje bedacht en de man meenam naar wedstrijden en zijn wensen omtrent spelers zodanig te berde bracht dat de man later net kon doen alsof het zijn idee was.

Ik moet altijd aan dat verhaal denken bij hiërarchische conflicten waar chefjes op hun strepen gaan staan, nadrukkelijk aangeven dat zij bepalen wat goed is en wat niet en waar prestige in het geding is.

Slechte managers (vuistregel) stellen altijd mensen aan van wie ze weten dat ze nog slechter zijn, dan worden ze zelf kwalitatief niet weggespoeld. Kijk het maar na in uw eigen organisatie.

Met deze wijsheid in pacht ben ik erg benieuwd naar het voorstel van de Enschedese wethouder Eric Helder. Volgende week maandag vergadert de raad over ATC, een stichting voor arbeidstraining en coaching, ten behoeve van jongeren die ontsporen. Geen ordinair herintredingsbureau dat vooral oog heeft voor de krenten in de pap en de eigen factuurtjes, maar een ambitieuze organisatie. Op de ministeries en op het provinciehuis wordt met lof en ontzag over ATC gesproken.

ATC wordt echter per 1 februari opgeheven, als Helder en de gemeente Enschede tenminste niet ingrijpen. Bij ATC werken bijna zeventig mensen (van wie de helft gedetacheerd via aangesloten scholen en andere organisaties) en zijn in pakweg tien bedrijfjes meer dan tweehonderd jongeren letterlijk van straat gehouden. Dat systeem heeft jarenlang bestaan tot het heilige Europa meende dat ook dit soort projecten Europees aanbesteed moest worden. Met enig kunst en vliegwerk kreeg ATC (de duurste offerte met het beste plan) toch de klus. Maar de gemeente bleef vervolgens in gebreke (had zich keurig contractueel ingedekt, laat dat maar aan die ambtenaren over) en leverde geen tweehonderd jongeren, maar slechts 97 ontspoorden.

Er wordt nu al anderhalf jaar over het faillissement gesproken, maar sinds de voorzitter het verhaal naar buiten bracht, is de gemeente ineens in rep en roer.

Als ATC inderdaad opgeheven wordt, ondervindt Helder wellicht zelf de gevolgen, dat is dan wel weer leuk. Krijgt hij misschien zelf eens te maken met overlast. Of neemt het vandalisme schrikbarend toe. Of weet ik veel wat. Helder en zijn ambtenaren proberen de toeters en bellen van het project, zoals de kapperwinkel en dergelijke, open te houden, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het hele project.
Helder wil in de komende tijd nog eens ergens burgemeester worden, hij moet nu laten zien wat hij kan. Als ATC verdwijnt, draag ik hem dat de rest van zijn politieke carrière na.

Vorige bijdrage

Beleggingsadviseur Wim Steenkamp kijkt “reikhalzend uit naar 2007

Volgende bijdrage

Nummer 5

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *