Nummer 37: de klungels van de Twentse politie
Het ziet er op het eerste gezicht fantastisch uit. Geen hekken of grachten om, het voetbalveld van Anfield Road, in Liverpool, waar ik afgelopen zaterdag op uitnodiging van Sander Westerveld de wedstrijd tegen Man. United bijwoonde. Van de voorste rij op de tribune naar het veld is twee stappen.
Het publiek leeft voor Liverpool, doet alles voor Liverpool, liever een toegangskaartje of het zoveelste shirt dan een brood. En zo zien ze er ook uit.
Hele families, met het Owen-jongetje op hun rug genaaid, schelden Beckham, Yorke, Cole en Giggs helemaal verrot. En de besten van Europa zijn niet te beroerd waar mogelijk te provoceren. Maar zelfs de gevreesde, woedende aanhang op de Spionkop waagt het niet een teen op het veld te zetten.
Maar ik ging verlangen naar de klungels van de Twentse politie. Die weten nooit wat, zijn altijd te laat en leggen bij rellen ten einde raad de schuld bij FC Twente. Ik wacht op het moment dat de spelers de politie de schuld van een nederlaag geven.
In Engeland zijn ze inmiddels volstrekt doorgeslagen.
De uitvinders van het voetbal leverden de hooligans. Maar na het onvoorstelbare geblunder van de engelse politie bij de ramp op Hillsborough, waarbij tientallen toeschouwers (van Liverpool) om het leven kwamen, is het roer omgegooid.
De politie is de absolute baas. Het sterft van die gasten in de gele hesjes, ze halen je zo van de tribune en zelfs uit een menigte. Niemand durft een mond open te doen. Je voelt de intense haat van de mensen tegen de politie. Het uitgaansleven in Leverpool is een soort uitlaatklep. Rond twee uur ’s nachts liggen tientallen mensen (mannen en vrouwen) straalbezopen op straat, je weet niet wat je meemaakt. Zwaarbewapende ME rijdt om de vijf minuten stapvoets door straat, het riekt naar een politiestaat.
Tijdens de oorlog reden de treinen ook op tijd en was er orde.
Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat.
N.B. Over de oorlog en foute kranten gesproken, het is voor ons hoerige huis aan huis-blaadje in Twente niet te hopen dat de boete voor RTV Oost van het commissariaat ten koste gaat van het nieuws. In de afgelopen weken hebben die fantasieloze inktkoelies welhaast letterlijk mijn onderwerpen over Grolsch, QtecQ en het vliegveld Münster-Osnabrück overgeschreven. Ik heb nog wel een paar banden liggen van Westerveld die ze uit mogen werken, ik heb ook nog wel een geinige foto van Sander en ze hebben weer een reportage van \’onze man in Liverpool\’.
Nog geen reacties