Twentevisie Jaargang 24, 2012

Gerrit Grotenhuis: Rabobank Enschede-Haaksbergen begroet 10.000ste lid

Gerrit Grotenhuis is voorzitter van Rabobank Enschede-Haaksbergen

Gerrit Grotenhuis, voorzitter van het directieteam van Rabobank Enschede-Haaksbergen.

De Verenigde Naties heeft 2012 als jaar van Coöperatie uitgeroepen. Rabobank Enschede-Haaksbergen heeft daar de tweede week van december op ingehaakt door een Week van de Coöperatie te organiseren. In de afgelopen jaren organiseerde de bank meestal in oktober een aantal dagen in het teken van de Coöperatie, maar dat is dit jaar wat naar achteren in het jaar geschoven. “De opening van ons nieuwe pand paste nu mooi in het programma,” lacht Gerrit Grotenhuis, voorzitter van het directieteam van Rabobank Enschede-Haaksbergen. En dat de opening van het nieuwe pand door Peter den Oudsten geschiedde, ligt voor de hand, want hij is tenslotte burgemeester van Enschede, maar hij heeft ook een verleden in de wereld van de coöperatie, niet bij de Rabobank, maar in de zuivel. De opening was woensdag 12-12-2012 om 12 minuten over 12 uur op grote hoogte waar Den Oudsten met een hoogwerker een levensgrote strik om het gebouw moest doorknippen.

De Rabobank staat midden in de maatschappij, dat doet me goed

“Het oude pand aan de Raffeisenstraat was te klein en te gedateerd geworden. Dit nieuwe kantoor ligt op een centrale locatie die goed bereikbaar is per auto, openbaar vervoer en fiets. Het kantoor is natuurlijk duurzaam en energiezuinig,” aldus Gerrit Grotenhuis die iedereen uitnodigt eens langs te komen. Veel klanten en leden hebben dat in de Week van de coöperatie ook al gedaan. “De Rabobank staat midden in de maatschappij, dat doet me goed. De Coöperatie is geen achterhaald fenomeen. Ook anno 2012 en voor de komende jaren is het een structuur waarmee we goed uit de voeten kunnen, het zorgt voor betrokkenheid. Het onderscheidt de Rabobank ook nadrukkelijk van andere banken. Geen misverstand, wij willen en moeten ook geld verdienen, maar het beleid van de bank wordt vastgesteld in overleg met de leden. Dat bleek ook wel maandagavond 10 december toen we onder leiding van RTL-journalist Roelof Hemmen een verdiepingsavond hadden opgezet om eens uitvoerig met onze leden over de toegevoegde waarde van de Coöperatie te praten.”

Onderzoek naar bankkeuze

Aardig was bijvoorbeeld de discussie over hoe mensen veelal op jonge leeftijd een bank kiezen en daar bijna altijd aan verbonden blijven. Zoals je vroeger lid werd gemaakt van een vakbond met een bijpassend krantenabonnement, zo kiezen jongeren vandaag de dag vaak voor de bank van hun ouders. “Maar we wilden dat eigenlijk wel eens goed uitgezocht hebben.” Een onderwijzeres van een middelbare school is lid van de ledenraad van Rabobank Enschede-Haaksbergen. “Die heeft een onderzoek opgezet dat haar leerlingen samen met Saxion-studenten hebben uitgevoerd. Ze hebben heel veel mensen geïnterviewd, een film gemaakt en de conclusies uit het onderzoek aan ons gepresenteerd. Een deel van hun adviezen en aanbevelingen nemen wij in ons beleid op.”

We werken hier niet voor aandeelhouders, maar met elkaar en voor elkaar

Zo zullen medewerkers nadrukkelijker dan vroeger aan nieuwe klanten uitleggen dat de Rabobank onderdeel is van een coöperatie waarvan je als klant lid kunt worden en mee kunt praten over beleid, maar ook over alledaagse zaken als de aanschaf van safeloketten. Daar werd in Haaksbergen door een klant om gevraagd. Maar op de achterkant van een sigarendoos kun je uitrekenen dat de baten niet tegen de kosten (zo’n twee ton) zouden opwegen, maar directie en Raad van Commissarissen hebben het verzoek ook aan de ledenraad voorgelegd. En die waren het in dit geval eens met directie en commissarissen.

Verschil?

Uit het onderzoek bleek ook dat veel klanten interesse hebben in de coöperatie, maar eigenlijk niet goed weten wat het is en inhoudt: wat doet de Coöperatieve bank anders dan een gewone bank? “We werken hier niet voor aandeelhouders, maar met elkaar en voor elkaar. De bank is niet van iemand, dus de bank is van iedereen. En dus ook het eigen vermogen van 140 miljoen euro (inclusief 40 miljoen aan voorzieningen). Niet dat onze leden dat morgen kunnen opmaken, maar het geld is er wel.” Tijdens de Week van de Coöperatie van de Rabobank Enschede-Haaksbergen werd het 10.000ste lid begroet. En die leden hebben zich dus verenigd in de ledenraad, bestaande uit 30 personen, die daadwerkelijk met directie en Raad van Commissarissen meepraat.” De bank heeft overigens weinig reden tot mopperen. In de dagelijkse praktijk blijken veel mensen lid te willen zijn van de bank, maar ook van de ledenraad. Overigens, benadrukt Gerrit Grotenhuis, ook de bijstandsmoeder of de huisvrouw kan lid worden en zich aanmelden voor de ledenraad. De tijd dat de gegoede burgerij en de notabelen het beleid alleen bepaalden, is voorbij.

Raiffeisen: door en voor mensen

De Rabobank Enschede-Haaksbergen hoort bij de zogenaamde ‘Urgenossen’, dat zijn een vijftal Europese Raiffeisenbanken die bij de oudste banken in Europa horen. Die ‘Urgenossen’ hebben zich voorgenomen projecten te ondersteunen om het gedachtengoed van Raiffeisen uit te blijven dragen. Zo wordt een microfinancieringsproject in Peru ondersteund, deels dus met geld van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Dat credo geldt nog steeds, bleek tijdens de Ondernemersavond in de Week van de Coöperatie. Alfred Griffioen, initiatiefnemer van de Ondernemerscoöperatie, vertelde een inspirerend verhaal over ondernemen en de coöperatie. Ook ondernemers uit de regio vertelden die avond wat voor hun de toegevoegde waarde van de Rabobank is bij hun onderneming. “En op zaterdag 15 december hielden wij open huis en dat is verrassend goed bezocht. Veel mensen zijn een kijkje achter de schermen komen nemen. Volgend jaar is er weer een Week van de Coöperatie, maar dan in oktober. De Coöperatie leeft, dat is deze week gebleken. Het is een vorm van organiseren van en voor mensen die in de 21ste eeuw nog steeds opgeld doet,” aldus Grotenhuis.

Vorige bijdrage

Faillissement financiële systeem afgewend, nu meer aandacht voor aandelen

Volgende bijdrage

Harry Vermeegen: Gaan jullie elke week met z’n allen in het bad?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *