Twentevisie Jaargang 24, 2012

Faillissement financiële systeem afgewend, nu meer aandacht voor aandelen

Chris Buunders (links) en Sjoerd van Es van ABN AMRO MeesPierson: “In Europa is het huidige niveau nog te laag om al van een groeiende economie te kunnen spreken.”

“Het beursgenoteerde bedrijfsleven staat er beter voor dan de stand van de wereldeconomie doet vermoeden. Een ineenstorting van het financiële systeem is nu aanzienlijk kleiner dan aan het begin van dit jaar. Daarmee zijn meer risicovolle beleggingen aantrekkelijker geworden dan de veilig geachte havens als Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. Dat is ook te zien in de koersbeweging van aandelen begin september. In de meeste regio’s zijn de koersen met circa 4% gestegen,” constateren Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson.

De regeringen van Griekenland en Portugal slagen erin om tijdens de diepe en langdurige recessie de overheidsfinanci.n te verbeteren, ondanks oplopende sociale spanningen. “Het tekort loopt in euro’s terug, maar omdat de economie als geheel krimpt, verloopt de daling van het tekort in procenten van die economie aanzienlijk langzamer.” De verwachting is dat beide landen wat extra tijd krijgen om de afgesproken doelstellingen te realiseren. Voor Spanje ligt het probleem vooral bij de banken, die voor een deel uiterst zwak en kwetsbaar zijn. “Niettemin zijn de scherpste kantjes van de Europese schuldencrisis met deze ontwikkelingen weggehaald en zal de rente in de meeste probleemlanden kunnen stabiliseren op lagere niveaus.”

Beleggersvertrouwen.

De verbeteringen in Europa en een nieuwe ronde van monetaire stimulansmaatregelen door de Federal Reserve hebben bijgedragen aan een toename van het vertrouwen bij vooral producenten, maar ook bij beleggers. De indices van inkoopmanagers verbeteren sinds augustus in de meeste landen. “In Europa is het huidige niveau echter nog te laag om al van een groeiende economie te kunnen spreken. Consumenten blijven overigens nog steeds pessimistisch.” In de Verenigde Staten bevindt het consumentenvertrouwen zich ondanks een stijging in de laatste maanden nog steeds op een historisch laag niveau. Niettemin is de verbeterende economie ook zichtbaar in de zogenaamde hardere indicatoren. Een voorbeeld daarvan is de toename van de industri.le productie, maar ook in orders, zowel in de Verenigde Staten als in Europa en in China. “En de Amerikaanse huizenmarkt lijkt zich te ontworstelen aan de malaise die in 2008 begon. En al die zaken leveren ook een positieve bijdrage in de afnemende werkloosheidcijfers in de Verenigde Staten. Concreet kopen wij nu Robeco Emerging Conservative High Dividend Equitie Fund, met een dividend rendement van 4,7 procent.”

Een ineenstorting van het financiële systeem is nu aanzienlijk kleiner dan aan het begin van dit jaar

Staatsobligaties.

Nu beleggers geleidelijk aan de veilige havens verlaten, kruipt de rente op Duitse en Amerikaanse staatsobligaties omhoog. De andere kant van de medaille is een daling van de rente op bijvoorbeeld Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. “Ook dit toont dat het vertrouwen op de markten aan het terugkeren is. Naast de vertrouwensbasis die door de ECB is gelegd, heeft ook het beleid in de probleemlanden bijgedragen aan meer vertrouwen op de financiele markten. We verwachten dat deze ontwikkelingen zich ook de komende maanden zullen doorzetten.”

Vorige bijdrage

Kantoorinrichter Kato groeit wel en opent outletstore

Volgende bijdrage

Gerrit Grotenhuis: Rabobank Enschede-Haaksbergen begroet 10.000ste lid

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *