Joop Munsterman heeft nog wel wat energie over
Joop Munsterman, een alleskunner: Wegener, FC Twente, Joop van de Ende, Sepa Green…
Voor normale mensen telt een dag 24 uur, waarvan ongeveer een derde wordt gebruikt om te slapen. Maar hoeveel uren telt een dag voor Joop Munsterman, die ooit in een ver verleden als schoonmaker bij de krant Tubantia begon? Hij eindigde als CEO van Wegener, is inmiddels de langstzittende voorzitter van FC Twente en ook de meest succesvolle. Het zei gezegd. Na zijn vertrek bij Wegener is hij met vol energie bezig in De Grolsch Veste waar nog niet al zijn plannen ten uitvoer zijn gebracht. Daarnaast heeft hij toch nog wat tijd over, want hij is nu ook nog mede-eigenaar van Sepa Green.
FC Twente staat op een kruispunt; het gaat om de stabiliteit van de club en de verdere uitbouw
Het gesprek heeft plaats een paar dagen na de monsterzege op PSV. Opvallend was dat hij niet op het veld technische staf en spelers om de nek viel. De overwinning op Fred Rutten moet hem toch erg goed hebben gedaan… “Ik heb me al een half jaar voorgenomen om niet meer op dat veld te gaan staan; ik word een soort wethouder Hekking. Ik heb me tegen dat beeld een tijd verzet; ik ging al naar het veld toe in de tijd dat Rini Coolen nog trainer was. Maar nu FC Twente zo in de belangstelling staat, roept dat blijkbaar bepaalde gevoelens op…” Munsterman beaamt dat deze overwinning erg zoet was. “Dat was het. Alles viel bij elkaar. We hebben Fer gekocht, we hebben Janssen gekocht. Michel Preud’homme belde me direct na de wedstrijd, die voelde dat net zo. Onder Preud’homme hadden we ons al voor genomen om zo te voetballen. Onder Fred Rutten hebben we toentertijd een koers ingezet; McClaren heeft die koers doorgezet en toen kwam Michel. We wilden meer en verrassender naar voren voetballen. Dus het bekende positiespel van achteruit, dat kent iedereen van Twente, een mannetje meer op het middenveld krijgen en dan binnen tien seconden aan de overkant zijn met lopende middenvelders en als je dan ook nog twee van zulke buitenspelers hebt en een spits die vanaf de twintig meter van eigen helft in de zestien komt… ja, dat is geweldig.”
Bild.
Nog niet zo heel lang geleden combineerde hij de baan bij FC Twente met een veeleisende job bij uitgeverij Wegener. “Er is niet zoveel veranderd hoor. Ik werkte 16 uur en dat doe ik nu nog. Je kunt altijd meer dan je denkt…” Over de reorganisatieplannen bij Wegener gaat hij natuurlijk niet in. Dat zou niet passen, zijn vertrekpremie (2,3 miljoen euro) ging gepaard met de afspraak dat partijen zich niet over elkaar zouden uitlaten. “Ik vond het alleen heel vervelend voor de mensen die er werken. Ik heb 43 jaar met die mensen bij dat bedrijf gewerkt.” Jaren geleden zei Munsterman in een interview met Twentevisie dat hij graag nog eens een Twentse Bild zou willen maken. Hij heeft nu de tijd, kennis en het geld daarvoor. Toch wil hij het niet. Johan Derksen wilde Munsterman graag als commissaris bij Voetbal International, maar dat verzoek bereikte Munsterman nooit. De vraag uit de echte wereld van vermaak bereikte hem wel.
Stage.
Hij is inmiddels toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Stage Entertainment van Joop van de Ende?. Er was laatst een première in Milaan, van een musical van Stage Entertainment. Grote commotie, want wie moest er als laatste de zaal in? Sophia Loren, Gina Lolobrigida of Liza Minelli? En de dames hebben op drie schermen toch een probleem met elkaar, want de laatste die in de zaal komt, is het belangrijkst. Liza Minelli won het. Sophia Loren in het midden en Gina Lolobrigida zei ‘ik ga wel als eerste de zaal in, maar op één voorwaarde: als de musical is afgelopen, moet wel de camera op mij gericht zijn, zodat ik als eerste op het scherm te zien ben’. Die mensen hebben heel andere zorgen.” Het aantrekken van Munsterman door Van de Ende is niet zo gek als het op het eerste gezicht lijkt. FC Twente is ook gewoon een entertainmentbedrijf. “Wij verkopen kaartjes, zij verkopen kaartjes. Hun wereld en onze wereld lijken wel op elkaar. Het gaat in beide gevallen om het op constant niveau leveren van topprestaties voor je publiek. Bij ons moet het gebeuren in twee keer drie kwartier, bij hen in een uur of twee op een podium. Ook FC Twente is met 192 mensen een heel bedrijf, op een wedstrijddag werken hier zelfs zevenhonderd mensen.”
FC Twente.
Vooralsnog lijkt zijn toekomst vooral in het teken te staan van het definitief parkeren van de club in de top van Nederland én Europa. Om niet, want Munsterman doet dat werk onbezoldigd. “Ik vind het onjuist dat sponsorgeld naar een voorzitter gaat. Ja, wat dat betreft is FC Twente een witte raaf. Zijn collega’s verdienen circa 400.000 euro. FC Twente staat op een kruispunt; het gaat om de stabiliteit van de club en de verdere uitbouw. De regio Twente kan een heleboel plezier beleven aan de club FC Twente; als bedrijfsleven, overheid, alle sportbedrijven achter dat ene merk FC Twente gaan staan en we krijgen het voor elkaar dat FC Twente pakweg om het jaar de Champions League haalt, dan betekent dat een jaarlijkse financi.le injectie van vijftien miljoen euro. Toen wij vorig jaar het kampioenschap verloren, werd ik echt gek; we hoefden alleen maar gelijk te spelen en als ons dat was gelukt, was er dertien miljoen europees geld naar deze regio gevloeid. Daar komt bij dat hier elke wedstrijd duizend supporters van een Europese uitclub komen en die mensen geven gemiddeld per persoon zeshonderd euro uit aan eten, drinken, overnachten en andere zaken. En als we dan het stadion uitbouwen naar 44.000 toeschouwers, dan groeit de begroting naar vijftig, misschien wel zestig miljoen. Dan wordt FC Twente bijna zeker tweede of eerste.” Die uitbouw kost toch wel een slordige zestig tot tachtig miljoen, als er bijvoorbeeld een hotel ge.ntegreerd wordt. “Maar dan staat hier wel een icoon van een gebouw dat op zichzelf al mensen trekt.”
Bentley.
De grote Europese clubs zijn vooral herkenbaar aan de forse salarissen van de spelers. Dat uit zich dan uit aan een rij Ferrari’s en Porsches voor de deur. “Onze manager Toon Renes roept altijd ‘ie m.t eens naar boet’n kiek’n, dan we’j hoever ’t is. Geet helemoal fout. Lamborghini’s, Bentleys en Audi’s. En ja, dat soort auto’s staan er nu tegenwoordig ook helaas. De jongens betalen dat zelf, naast de auto van onze VW/Audisponsor, ze zijn rijk van zichzelf, zeggen we dan maar.” De salarissen bij Ajax en PSV liggen heel grof tussen de ..n en drie miljoen euro. Hoe is dat bij FC Twente? “Wij zitten aanzienlijk lager. Dat is ook wel logisch. Kijk, PSV geeft 55 miljoen uit, Ajax 61 miljoen en wij 45 miljoen. Maar ons bedrijfsresultaat is wel zes miljoen positief. Onze nettowinst was vorig jaar 1,6 miljoen.” Maar goed, voor de buitenwacht is Munsterman zo goed als zijn laatste resultaat. In zijn eigen woorden: “Toen Adriaanse wegging, was ik de slechtste manager en na PSV even de beste…” “Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer voor iemand werken.” Dus werd Munsterman partner/aandeelhouder. Sepa wilde FC Twente sponsoren en vroeg Munsterman en passant bij hen in dienst te treden. Om hoofdsponsor te worden moeten er tegenwoordig vele miljoen overgemaakt worden. Ajax krijgt elf miljoen van Aegon, PSV nog meer van Philips, FC Twente slechts 1,9 miljoen van Arke. “Hun mediawaarde was daardoor 5,8 miljoen. Een goede tegenprestatie! Wij zijn toch wel zo’n 5,5 miljoen waard. En dat hopen we te krijgen ook. Maar wij zullen het niet moeten zoeken in Nederland.” Een internationaal bedrijf dus. “Het kan niet anders.” FC Twente staat op de ranglijst van de UEFA volgend jaar op plaats nummer 28. “Wij staan voor Ajax en voor Feyenoord, maar we moeten naar de eerste zestien. Als we dan geen kampioen worden en we moeten een kwalificatieronde spelen, dan stuiten we niet op Arsenal, Bayern Munchen of een andere topclub. Nee, dan loten we uit de pot zwakkere clubs. En dan heb je dus een grotere kans om in de poulefase te komen. In de Europa League krijgen we 80.000 euro per overwinning, win je in de Champions League, dan krijg je 800.000 euro.”
Andere sporten.
FC Twente heeft in de afgelopen jaren voor een kaalslag gezorgd onder andere sportverenigingen. Mensen (ook sponsors) willen bij winnaars horen, maar hadden als gevolg van de crisis wellicht minder te besteden. Hoe dan ook, Munsterman realiseert zich dat FC Twente niet alleen voor plezier heeft gezorgd. “Dat is heel vervelend om te zien en dus hebben wij ook gezegd, als we onze plannen uitvoeren en er miljoenen naar Twente komen, laten we dan ook zorgen voor FC Twente hockey, FC Twente basketbal en andere sporten.” In zijn meest enthousiaste dromen verrijst er een soort park dat zich uitstrekt van het huidige stadion naar het FBK-stadion in Hengelo. “Het Sportscenter of Excellence in Hengelo.” In 2015 bestaat FC Twente vijftig jaar. “Het zou mooi zijn…” Nog zo’n toekomstvisie.
Sepa Green.
In Duitsland zijn er dorpen die zelfvoorzienend zijn en via biomassa hun energie opwekken. Dat is voor Munsterman een soort ideale wereld. Met Sepa wil hij zoiets op grote schaal opzetten. Is dat haalbaar, want energie opwekken uit de zon en de wind kan nog steeds niet uit? Bovendien, wat is precies groene energie? Sepa heeft productiebedrijven in Beilen, Assen en Coevorden. “Wat wij willen is groene energie rechtstreeks naar de consument brengen.” Grote energiebedrijven verkopen energie en tonen dan een certificaat van groene energie uit Noorwegen of Zweden. “Maar daarmee cre.ren ze geen werkgelegenheid in Nederland.” Volgens Munsterman kan Sepa, dat met de verkoop van energie deze maand is begonnen, zo’n 20.000 bedrijven of 200.000 mensen bedienen. “En we bouwen door. In 2020 kan men 20 procent van Nederland voorzien van groene energie. En over dertig jaar is dat ongeveer 50 procent, of meer, want meestal gaat het kwadratisch als je succes hebt.” De consument heeft de mond vol over diervriendelijkheid maar kiest niet altijd voor scharrelvlees of -eieren omdat die iets duurder zijn. Datzelfde gaat op voor energie. “Ook in dit geval gaat het om het volume, je moet op een bepaalde schaal werken, waardoor de kostprijs omlaag gaat en dan is concurrentie met grijze energie minder moeilijk.” Volgens de altijd optimistische Munsterman loopt de verkoop al goed: “Veel mensen zeggen tegen me ‘ie mait mien energie ook wa doon, Joop. Heb-ie ook wat’.”
1 reactie
Super
Leuk stuk
Ik zou graag helpen met sepa green
(De bedrijfsindentiteit )