Twentevisie Jaargang 23, 2011

Hans Lesscher is doodmoe van alle indianenverhalen

Hans Lesscher wil zo snel mogelijk beginnen met de nieuwbouw op de plek van het Expo Center.

De naam van Hans Lesscher valt de laatste tijd vaak. De installateurszoon uit Saasveld zonder al te veel diploma’s heeft in ruim twintig jaar tijd een fraai ICT-bedrijf opgebouwd waar nu zo’n 250 mensen werken die samen voor een omzet van 45 miljoen euro zorgen. Hij kocht het Expo Center in Hengelo, daar wil hij zijn bedrijven centreren, maar hij is inmiddels zat van alle indianenverhalen daarom heen.

Het Expo Center is ooit met Europese subsidie gebouwd. Later ontfermde projectontwikkelingbureau TCN (van Rudy Stroink) zich over het gebied waar ook Ikea verrees. Maar op een goede dag (in 2008) was die de samenwerking met de gemeente Hengelo meer dan zat en verkocht de aandelen aan medeaandeelhouder Jan Boomkamp die juist altijd een erg innige relatie met de gemeente heeft gehad – kennis van binnenuit heeft de teler geen windeieren gelegd. Boomkamp belde direct zijn vriend Hans Lesscher van wie Boomkamp wist dat hij zoekende was. Lesscher belde de gemeente Hengelo, vroeg of hij daar zijn bedrijven mocht vestigen en toen hij hoorde dat de gemeente daaraan wel medewerking wilde verlenen, kocht hij alle aandelen van Jan Boomkamp, die dus op één dag hoogstwaarschijnlijk een heel prettige winst boekte door twee keer bij de notaris een handtekening te zetten.

Europese miljoenen.

Het Expo Center stond ooit in Borne en verhuisde naar Hengelo dankzij veel Europese miljoenen. We gunnen Lesscher van harte zijn mooie locatie, maar je vraagt je toch af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat Europese miljoenen op een legale wijze blijkbaar zo gemakkelijk kunnen verdwijnen. De vroegere eigenaar Hoogendoorn zal er niet slechter van zijn geworden en Jan Boomkamp later al helemaal niet. En de notaris kon weer twee leuke factuurtjes de deur uit doen. Maar de belastingbetaler is weer eens opgelicht. Ook al omdat nu (en nogmaals niets ten nadele van Lesscher) er geen beurscomplex meer is in Hengelo. “Ik kan uw vraag niet beantwoorden. Ik zocht een locatie en heb mijns inziens een goede deal gedaan. Wat ik er voor betaald heb? Minder dan tien miljoen.” Op de plek van het Expo Center komen de kantoren en bedrijfsruimten van de bedrijven van Lesscher waaronder een datacenter. Het terrein van het Expo Center is zo’n zes hectare. “Ja, het klopt, er staan veel kantoren te huur en veel bedrijfsruimte, maar niet samen op één plek. Het is centraal bereikbaar, er liggen goede glasvezels en er is voldoende stroom beschikbaar voor ons datacenter. Het is gewoon een fantastische plek. Een droomplek.”

Ik kan me nog wel een paar jaar goed vermaken bij het bedrijf

Gemeente Hengelo.

De gemeente Hengelo heeft bij ondernemers een niet al te beste reputatie. Toen Lesscher het in 2008 kocht, hoopte hij in 2010 te kunnen verhuizen. We zijn een jaar verder, en ogenschijnlijk is er weinig gebeurd. In elk geval heeft hij nog steeds geen vergunning. Lesscher legt de schuld daarvan overigens niet bij de gemeente Hengelo. “Alles heeft veel meer tijd gekost, het stedenbouwkundig plan, de gebiedsontwikkeling. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Ik hoop dat we na de bouwvakvakantie kunnen gaan bouwen.” En er deden veel verhalen de ronde over wat er op het terrein van het Expo Center zou gaan gebeuren; zelfs de gemeente Borne deed daaraan volop mee in plaats van Lesscher of gemeente Hengelo te bellen. En veel vastgoedeigenaren die hun panden leeg zien staan, zien met lede ogen aan dat er weer een nieuw pand zal verrijzen van een potentiële huurder.

Datacenter.

Omdat het allemaal zo lang duurt (klanten dreigden weg te lopen), zag Lesscher zich genoodzaakt op een andere plaats in Hengelo een duur datacenter te bouwen. Hij haalt zijn schouders op. Het moederbedrijf van Lesscher (39) heet Odin, daaronder hangen drie bedrijven: “Wij leveren, installeren en beheren ICT-infrastructuren. Dat doen we voor bedrijven, dat doen we voor scholen en daarnaast hebben we een datacenter dat Previder heet. De bedrijven worden beleverd door Lesscher IT. We bedienen bedrijven tot tweeduizend werkplekken. Namens Heutink ICT, een joint-venture, beheren we 60.000 schoolwerkplekken. We hebben ook een samenwerking met Van Dijk, distributeur van boeken voor het voortgezet onderwijs.” Op het industrieterrein in Hengelo langs de A35 waar vroeger de politie zat, en daarvoor Blydenstein-Willink, heeft Lesscher alle panden opgekocht en fraai laten renoveren. Een daarvan is het datacenter waar we een rondleiding krijgen. De entree is gezellig, met een bar en een zithoek, maar de vier ruimtes erachter dicteren TL-licht, koeling, metalen kasten en een robotje als stofzuiger de sfeer. Er kan volgens Lesscher niet worden ingebroken, brand is onmogelijk, alleen tegen een neerstortend vliegtuig is het pand niet bestand. Maar daarom worden er dagelijks ‘backups’ gemaakt in het datacenter dat alvast in het Expo Center is neergezet. “We faciliteren financiële dienstverleners, MKB bedrijven en non-profit organisaties. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in ons datacenter.”

Nooit verlies.

Lesscher wil niet zeggen wat de lucratiefste poot van zijn bedrijf is. “Nee, dat zeg ik niet.” Maar dat Lesscher in de afgelopen twintig jaar een paar centen heeft overgehouden aan zijn ICT-bedrijven is wel duidelijk. Van de crisis in de afgelopen jaren heeft hij weinig gemerkt. “In het zakelijke segment was het wel even wat minder, maar inmiddels trekken de investeringen weer flink aan.” In die twintig jaar ondernemerschap heeft Lesscher nog nooit verlies gedraaid. “Het waren niet allemaal topjaren, maar verlies nee.” Hij zoekt bedrijven om over te nemen en hij wordt regelmatig zelf gebeld om de zaak te verkopen. Maar hij verkoopt vooralsnog niet. “Ik vind het fantastisch werk dat ik doen en we hebben fantastische mensen aan het werk. Nee, ik kan me nog wel een paar jaar goed vermaken bij het bedrijf.” Lesscher belegt een deel van zijn geld in onroerend goed en onlangs heeft hij met zakenpartners Peter van Merksteijn en Jan Boomkamp een terrein van zo’n 360 hectare bij Fürstenau gekocht. Een kazerne om precies te zijn waar vroeger zo’n duizend soldaten waren gelegerd om te oefenen op verschillende terreinen met tanks, legervoertuigen en dergelijke te kunnen rijden. “Het is een speelpark voor mannen. Ik word geen concurrent voor Van der Most. Voor ons is het puur een belegging. Het is een hit; we hebben voor dit jaar al heel veel boekingen binnen. Als je wilt racen, zorgen wij voor alles, van de catering tot 4-wheeldrives. We hebben ook tanks waarin je kunt rijden. Mercedes, Audi en BMW komen regelmatig auto’s testen. Maar we verhuren het terrein ook aan de Landroverclub en aan de Mercedesvereniging. We horen van al die mensen dat dit het mooiste terrein is om te rijden. Van dit soort terreinen zijn er blijkbaar niet veel.”

Zolang overigens het Expo Center niet herbouwd kan worden, is het gewoon beschikbaar voor feesten en partijen. “Het enige wat we doen, is optreden op als verhuurder; wij faciliteren het gebruik en het pand, doen de deuren open en de mensen kunnen naar binnen. Als het evenement is afgelopen, doen we de deuren op slot en sturen we de factuur en dat is het. We organiseren zelf geen beurzen. Ja, op deze wijze is het dekkend voor ons.” Van de zes hectare zal slechts een deel worden bebouwd. “In de toekomst wil ik de rest van het terrein ook exploiteren. We gaan zelf ook nog kantoorlocatie realiseren. Wij willen bedrijven faciliteren, niet alleen met een kantoor. Wij hebben datacenterruimte beschikbaar, glasvezel, veel stroom. We hebben warmte van het datacenter en we hebben koude lucht dankzij het datacenter. Maar dat is dus de toekomst, Eerst wil Lesscher in 2012, 2013 zelf verhuizen. En alle indianenverhalen hoopt hij nu van tafel te hebben geveegd.

Vorige bijdrage

Roger van Boxtel gebruikt de macht van het grote Menzis

Volgende bijdrage

Silvester is zonder Arie Koomen eigenlijk beter af

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *