Commentaar: Journalistiek
Ooit zei wijlen Georg Reudink (Ten Cate, IKT) tegen mij: ‘Ik ben het vaak niet eens met wat je schrijft, maar ik zal er alles aan doen om te zorgen dat je kunt blijven schrijven wat je wilt’. Destijds lachte ik maar wat, inmiddels ben ik er achter dat we te weinig van dat soort mannen met ruggengraat aan het roer hebben. Niet alleen in het oosten, in heel Nederland, maar in de hele wereld, zie ik verbijsterd hoe gereageerd wordt op de schandalige aanval van westerse landen op het fenomeen WikiLeaks. Deze woorden zijn geen onderhuidse steek aan het adres van de huidige IKT-voorzitter Herman Spenkelink. Ik weet inmiddels als geen ander de bijkans misdadige druk via brieven vol dreigementen die sommige mensen of bedrijven uitoefenen om nieuwswaardige zaken uit de krant of dit
magazine te houden.
De boodschapper wordt weer ouderwets geliquideerd, tegenwoordig weer bijna letterlijk
De boodschapper wordt weer ouderwets geliquideerd, tegenwoordig weer bijna letterlijk. Niet de misselijkmakende inhoud van brieven, mails en documenten over oorlog en geweld leidde tot kokhalzende verontwaardiging, neen, alle woede richt zich op mannen als Julian Assange en een van zijn (Nederlandse) maten Rop Gonggrijp. De militaire analist Bradley Manning zat in Irak en zag daar op video hoe USsoldaten in een helikopter zich als moordenaars gedroegen en openbaarde de film via WikiLeaks. Manning zit nu in een cel van 1 meter bij drie meter zestig, 23 uur per dag, al meer dan 7 maanden met het licht 24 uur per dag aan. Niemand doet wat. De wereld uit Brave New World van Aldous Huxley uit 1932 is meer werkelijkheid geworden dan ik als tiener voor mogelijk hield toen ik het boek las. Het gaat om veel geld, om economische belangen, dus hebben de MediaMarkten van deze wereld heel veel te vertellen. Neem ik het Herbert Venhuis kwalijk dat hij een complete bijlage van de regionale krant betaalt? Welnee, hij moet tv’s verkopen. Dat is zijn werk, dat is zijn roeping.
Johan Cruijff heeft ooit gezegd dat een voetbaltrainer financieel onafhankelijk moet zijn om zijn werk goed te kunnen doen; dat geldt inmiddels ook voor journalisten, daar ben ik achter. Hoe vaak ik geen geld of advertenties krijg aangeboden om iemand te interviewen en de vragen leveren ze er ook wel bij. En het is niet de bedoeling dat ik de OR of de vakbond bel. Munsterman buitenspel gezet bij Wegener, Reudink is jaren terug om het leven gekomen in zijn ‘eigen’ ziekenhuis. Ik mis dit soort mensen.
Nog geen reacties