Herman van der Most is grootste beursorganisator van Nederland
‘Evenementenhal Venray is mijn eindexamen’
Hij is de grootste beurzenorganisator van het land, groter dan de RAI in Amsterdam, groter dan de Jaarbeurs in Utrecht. Het oudere broertje Herman (62) van de bekende recreatieondernemer Hennie van der Most (60) heeft zijn kwaliteiten getoond.
We maken met hem een rondje door het land. Nog voor de opening van de Landbouwbeurs in Hardenberg wordt de laatste hand gelegd aan de tapijten, de lampjes en de bewegwijzering.“Straks is het hier een gekkenhuis.” Van der Most maakt een grap naar een dame die de glazen deuren staat te poetsen. “Geen strepen hè,” zegt hij lachend, in de wetenschap dat straks duizenden agrarische handen niet allemaal even schoon de deuren zullen openduwen. “We beginnen met de beurs voor de intensieve veehouderij zoals pluimvee en varkens. Volgende week hebben we hier de rundveehouderij, akkerbouw en loonbedrijven. Dus achter elkaar twee weken landbouwbeurzen. Ja, bijna de helft van de stands blijft staan.” In totaal zullen pakweg 70.000 bezoekers naar de negen hallen in Hardenberg komen voor de landbouwbeurzen, het paradepaardje van Van der Most.
Ik heb in de afgelopen vijftien jaar nog nooit een klacht gehad
Herman is de tweede in een gezin met zes kinderen; de oudste zoon nam de boerderij van opa over, Herman werd bouwvakker, daarna werkte hij als vrachtwagenchauffeur bij Hennie tot hij de boerderij van een oom kon overnemen. Bij een auto-ongeluk liep Herman een whiplash op, zijn zoon nam in eerste instantie de boerderij over en hij trad opnieuw in dienst van zijn broer Hennie bij de Evenementenhal in Hardenberg die hulp nodig had bij de organisatie van een agrarische beurs.
All Inclusive
Herman vond het fantastisch, hij liep de benen onder zijn lijf vandaan om bedrijven te interesseren naar Hardenberg te komen. Dat lukte, ook dankzij de bekende ‘all inclusive’-formule die Hennie al bij zijn pretparken had geïntroduceerd. Standhouders betalen één prijs voor de vloer, de stand, het eten, het drinken en het gebruik van hulpmiddelen als kranen en dergelijke. Zelfs de uitnodigingen aan relaties (via de administratie van de Evenementenhal) zitten bij de prijs in. “Vijftien jaar geleden hadden we een kleine veertig standhouders, bij deze twee landbouwbeurzen hebben we bijna zevenhonderd stands.” Bij de Evenementenhal wordt ongeveer structureel gebouwd aan nieuwe hallen, aan een viaduct onder de weg door om de mensen van een verder gelegen parkplaats ook veilig naar de hallen te krijgen, een deel van het grote parkeerterrein is inmiddels overdekt en onlangs is een nieuwe keuken geïnstalleerd. Er staan pannen vol met spek voor drieduizend liter snert en verderop staat stamppot. “Ja, je weet waar boeren van houden. Meer dan zestienhonderd exposanten krijgen vanavond in twee uur tijd een warm en koud buffet. En u mag aan de standhouders vragen hoe het is. Ik heb in de afgelopen vijftien jaar nog nooit een klacht gehad.” En dat is belangrijk, weet Van der Most. Je kunt nog zo’n mooie beurs organiseren, maar als het eten niet deugt… Op de beurs zelf verorberen de bezoekers zo’n zestigduizend broodjes beenham en hamburgers.
Internet
Na het succes van Hardenberg ging Van der Most (toen nog Hennie) aan de slag met een pand van computerbedrijf Compaq en in Rijswijk, een van de weinige projecten die mislukt is. Als we in Gorinchem (het complex ligt pal aan de A15) aankomen wordt er een transport- en schildersbeurs gehouden. Van het zogenaamde ‘nieuwe werken’, waarbij internet een grote rol speelt, heeft van der Most weinig last. In totaal organiseert hij nu (nog zonder de nieuwe beurs in Venray) 120 evenementen (beurzen, vergaderingen, congressen) per jaar, zo’n twee per week. De standhouders betalen hier zo’n achttienhonderd tot tweeduizend euro voor een stand. Mensen willen elkaar ook in de toekomst in de ogen kunnen kijken, daar ben ik van overtuigd.” Dit jaar groeit de omzet met zo’n 5% tot 40 miljoen, er werken vierhonderd mensen in vaste dienst en tijdens de op- en afbouw komen daar nog eens tijdelijk een paar honderd mensen bij. Het gaat om creativiteit, legt Van der Most uit. “Dit jaar hebben we een aantal nieuwe beurzen bedacht voor de kinderopvang en een recyclingbeurs. Drie jaar geleden hadden we voor de schildersvakbeurs veertig, vijftig standjes en op dit moment 168. Wij proberen uit een bepaalde beurs weer een item of een doelgroep te halen. Bijvoorbeeld de bouwbeurs, daar halen we de hout- en kunststofbeurs weer uit.” In de hallen in Hardenberg en Gorinchem krijgt Van der Most dit jaar een kleine zeshonderdduizend mensen over de vloer.
Zenith
Hennie van der Most heeft een paar jaar geleden tot verdriet van Herman de hallen verkocht aan ABN AMRO Participaties en H2 Equity voor zo’n honderd miljoen euro. Herman kreeg bij die transactie ook aandelen (5%). Tot op de dag van vandaag baalt hij dat Hennie niet meer meedoet. “Van mij had het een familiebedrijf mogen blijven.” Maar geen kwaad woord verder over de investeerders die weliswaar op het hoogtepunt van de markt kochten, maar nog steeds open staan voor nieuwe investeringen. Zoal in Venray, waar Van der Most eerst een hal huurde om beurzen in te organiseren, maar van dezelfde eigenaar discotheek ‘Zenith’ (zo’n vierduizend vierkante meter) voor een appel en ei aangeboden kreeg.
Hier kan ik echt al mijn creativiteit en mijn energie in kwijt
Zenith, dat is gelegen op een industrieterrein nabij het station, was en is een van de grootste discotheken van West-Europa waar gemakkelijk 10.000 mensen in konden om te dansen, eten en drinken. Was, omdat de deuren definitief gesloten zijn na een serie zware mishandelingen (en meer); er zitten nog steeds kogelgaten in de voordeur. Is, omdat de complete inrichting er nog staat. Als een medewerker op verzoek van Van der Most de lichten aan doet, is het bij wijze van spreken wachten op de muziek. Voor een betrekkelijke habbekrats van drie miljoen heeft Van der Most de complete inventaris overgenomen. De eigenaar (Harry Maessen die in de Quote 500 staat dankzij heel veel onroerend goed) en de gemeente Venray kunnen Van der Most wel zoenen omdat hij hen van een probleem afhelpt. Hij krijgt dus bijna alles gedaan wat hij vraagt: hij wil achter de discotheek – wat het centrum van het beurscomplex moet worden – nieuwe hallen bouwen. De vergunning was al geregeld voordat hij was uitgesproken. Ook een hal ernaast die nu nog verhuurd wordt, krijgt hij erbij. De huidige huurder is door Maessen een heel aantrekkelijke worst voorgehouden als hij per omgaande een ander pand betrekt. Te weinig parkeerplaatsen? Maessen heeft verderop nog wel een hectare liggen die geasfalteerd kan worden. En de gemeente wil graag weer eens positief in de publiciteit dus doet ze niet moeilijk.
7,5% aandelen
Van der Most is voornemens vanaf 2012 zo’n dertig beurzen te organiseren in Venray. “De eerste beurs heeft plaats op 7 september volgend jaar. Dan gaan we een grote welkomstbeurs organiseren. Alle ondernemers uit Venray krijgen een plekje in de hal. Het wordt een beurs voor de hele gemeente Venray voor alle burgers en buitenlui die gratis naar het nieuwe complex kunnen komen kijken.” Voor die tijd moet er nog wel iets gebeuren. Van der Most zegt wel grappig: “Dit wordt mijn eindexamen. Hier kan ik echt al mijn creativiteit en mijn energie in kwijt.” Maar er moet dus nog een hal van 20.000 vierkante meter verrijzen en een sluis om de hallen met de discotheek te verbinden waar de vergader- en eetzalen worden ingericht. Enthousiast loopt hij rond, al wijzend naar wat van hem mag blijven staan en wat moet verdwijnen. Enthousiast laat hij de toiletten zien die tiptop in orde zijn. “En dat is zo belangrijk, daar hoeft dus niets aan te gebeuren.” In totaal zal er voor zo’n achttien miljoen euro worden geïnvesteerd. Maessen brengt het onroerend goed in (en zijn uitmuntende contacten met de gemeenten) en Van der Most met ABN AMRO Participaties en H2 geld en kennis. “Dit kun je maar één keer doen en dus moet het goed.” Met Evenementenhal Venray kan Van der Most ongeveer heel Nederland en een stuk van België en Duitsland bedienen. In totaal betreft het zo’n 120.000 vierkante meter beurshal, groter dan de RAI, Ahoy en Jaarbeurs, maar die bevinden zich op één plaats en zijn ook meer op publieksbeurzen gericht. De beurzen van Zuidlaren, Hengelo en ook Zwolle doen eigenlijk in dit geweld niet of nauwelijks meer mee. Over een paar jaar wil Herman zijn inmiddels opgelopen belang van 7,5 % in de Evenementenhal Holding verkopen. Kandidaat koper?: Zijn zoon, die de boerderij heeft overgenomen maar inmiddels de varkensrechten ook weer heeft verkocht (tot woede van Herman die vier maanden niet met zijn zoon sprak) en nu als bedrijfsleider in Hardenberg werkt.
1 reactie
Prima , Evenementenhal timmert aan de weg.
Vooral de locatie in VENRAY is centraal gelegen.
Nu wordt het hele land bediend, zelfs de grens-
gebieden van Duitsland en Belgie…Super.