Tips, achtergronden en nieuws
Analisten weten het ook niet: turbulentie na drie jaar extase
Maandelijks spelen we het Rabo-beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij het volgende café op 29 augustus in het Arke Stadion in Enschede? In de maand mei won de heer Grotenhuis, hij kreeg van Wim Steenkamp het kistje wijn.
Alsof er in 2006 niets gebeurd is, is de AEX weer terug op het niveau van 1 januari. “We hebben in korte tijd 10% ingeleverd, dat is veel, maar geen crash, nee zo mag je het niet noemen,” zegt Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente. Maar ‘ze’, de analisten, weten het ook niet precies. “Er lijkt een toegenomen risicoafkeer bij beleggers te zijn ontstaan. Er is namelijk geen verrassend economisch nieuws vrijgekomen.” De MSCI-wereldindex moest 8% terug. Meer dan menige analist had verwacht. Na drie jaar van koersstijgingen (146% AEX, 84% wereldindex in euro’s) is dit de eerste serieuze correctie, waarbij de beleggingen die het snelst zijn opgelopen het hardst zijn getroffen. Bij opkomende markten, grondstoffen en de sectoren energie en basismaterialen vielen de grootste klappen.
Steenkamp heeft altijd aangegeven (“nog steeds”) dat hij verwacht dat de AEX zal doorstijgen naar 500 punten. “Ik zie geen verslechtering van fundamentele vooruitzichten omdat de wereldeconomie en ook de winstontwikkeling van ondernemingen daartoe geen aanleiding geven. De huidige beweeglijkheid van aandelen is in historisch perspectief vrij normaal. Binnen de asset-mix voor lange termijnbeleggers geven wij momenteel een neutraal advies voor aandelen.” Juni is een gemiddelde beursmaand. In de top 12 van de AEX komt juni op de 6e plek. Beursgenoteerde vennootschappen moeten binnen zes maanden na afloop van het boekjaar hun algemene aandeelhoudersvergadering houden; dat betekent voor bijna alle fondsen 30 juni. “Fondsen die laat vergaderen zouden wel eens moeite kunnen hebben met het opstellen van een strakke financiële rapportage of met goede ‘investor relations’.” In dat kader had de late presentatie van Van der Hoop Bankiers vorig jaar een signaal kunnen zijn.
Tip: Stork
“‘ Buy on the dips’ zou een strategie kunnen zijn om de beleggingsportefeuille op te bouwen of uit te breiden. Mijn advies zou zijn om defensieve beleggingen op te nemen zoals SBM Offshore, Fugro, ING, Royal Dutch, Heineken, Numico en SNS Reaal.” De oostelijke fondsen doen het sinds 1 januari substantieel beter dan de AEX-fondsen. Alle fondsen noteren ruim boven de startkoers van 1 januari. TKH Group is ook de afgelopen week ijzersterk gebleken en kan op zwakke dagen worden (bij)gekocht. Stork heeft op 17 mei 4 euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Gelet op de ontwikkelingen bij het bedrijf vinden wij op het huidig niveau Stork een interessante belegging.”
Tip van de Week
Waar veel andere beurscommentatoren en/ of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Wim Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma (17.30 tot
18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Hij is daar in september mee begonnen en van de zestien aanbevelingen deden elf het beter dan de bench-markt, dus dat is niet slecht. Zijn tips tot nu toe dit jaar staan elders op deze pagina. En daaruit kan ook afgelezen worden hoe de tips het in verhouding doen.
Accell
Volgens Steenkamp is het aandeel Accell “behoorlijk aan de prijs, met een koers/ winstverhouding van vijftien.” Accell is sinds 1998 aan de beurs genoteerd. De Rabobank geeft officieel geen advies voor dit relatief kleine aandeel en noemt het een ‘consument cyclisch aandeel’ (met een marktkapitalisatie van 233 miljoen, huidige koers is 26 euro). De analisten van ABN AMRO hebben op 20 april het advies verlaagd van ‘kopen’ naar ‘houden’. “Mijns inziens zijn er binnen de sector Consument Cyclisch interessantere kandidaten op de lokale markt te vinden zoals Beter Bed, Gamma Holding en wellicht Macintosh, het moederbedrijf van concurrent Halfords.”
‘Het aandeel Accel is behoorlijk aan de prijs, met een koers/ winstverhouding van vijftien’
De hoogste koers van Accell bedroeg 30,95 euro, de laagste 16,85. “De laatste maand is het aandeel met circa 10% gedaald. Dat vloeide voort mede uit de dividenduitkering van 0,83 eurocent. Het totale dividend over 2006 komt naar verwachting uit op 0,98 eurocent. Gerelateerd aan de huidige beurskoers is dat een krappe 4%,” aldus Steenkamp. De gemiddelde dagomzet komt uit op circa 13.000 stukken (dubbeltelling). Op 20 april maakte Accell ook bekend dat de verkopen aan de dealers in de eerste maanden van 2006 overwegend hoger zijn dan in de vergelijkbare periode in 2005. Voor geheel 2006 verwacht de fietsenmaker dat de omzet en operationele resultaten verder zullen toenemen. ‘De nieuwe fiets- en fitnesscollectie zijn volgens Accell enthousiast ontvangen door de vakhandel, mede dankzij het scherpere prijsbeleid. Volgens Takens blijven de verkopen aan consumenten, net als vorig jaar, door de late start van het voorjaar in West-Europa nog achter. De vooruitzichten voor het gehele jaar blijven volgens de bestuursvoorzitter positief. Daarnaast stelt Accell met de inmiddels afgeronde overname van Seattle Bike Supply een belangrijke stap te hebben gezet op de Noord-Amerikaanse fietsmarkt. Vanaf 1 maart 2006 worden de cijfers van SBS geconsolideerd.
Nog geen reacties