Vroegere Arke-topman René Klawer (61) begint voor zichzelf met…
De Reis Specialisten Groep BV
Waar anderen voorbereidingen treffen om met VUT of pensioen te gaan, heeft René Klawer (61) misschien de belangrijkste stap in zijn leven gezet: hij is ondernemer geworden. Met hulp van een paar reclamevrienden kocht hij zes reisorganisaties (De Boer & Wendel -die hij eerder kocht voor Arke-, Isropa Reizen, Zeetours Cruises, Panta Reizen, Group & Incentive Travel en Holland International Destination Management, met een omzet in 2005 van 105 miljoen euro) van zijn huidige werkgever TUI waar hij directeur Specialisten en Deelnemingen was.
René Klawer (het moet gezegd) hoorde met Ter Haar en Fransen bij de mensen die Nederland in de afgelopen decennia heeft leren reizen. “Toen ik begon was reizen voor de happy few, nu is het een wereldbranche.” Klawer werkte (vanaf 1970) bij Neckermann, hij werd in 1992 door Ferdinand Fransen naar Arke gehaald om hem op te volgen. Het is nog steeds onduidelijk waarom Erik-Jan Nederkoorn (de vroegere commissaris van Arke) ineens doorschoof. Volgens Klawer omdat hij niet wilde verhuizen naar Enschede en omdat de Duitsers (TUI had al langer een 40%-belang in Arke) liever Nederkoorn zagen komen die ze nog kenden van Fokker. Er wordt ook gezegd dat Fransen toch niet tevreden was over Klawer. Hoe dan ook, na de fusie tussen Arke en Holland International viel Klawer definitief buiten de bestuursboot.
Hofleverancier
De troostprijs werd hoofdprijs. Alle TUIbestuurders uit die tijd zijn inmiddels vertrokken en Klawer runde in de afgelopen jaren zijn afdeling alsof het van hemzelf was. Steven van der Heiden (begonnen bij Oad) die Klawer later bij Neckermann (na de fusie met Vrij Uit nu Thomans Cook) opvolgde en nu dus aan het roer zit bij TUI -is druk met e-commerce, met Arkefly en met het herpositioneren van de merken (niet langer het vreselijke ‘world of tui’) en heeft nauwelijks aandacht voor de specialistische bedrijven. Het rondvaartbootbedrijf in Amsterdam werd al eerder verkocht door Klawer die meldde zelf de rest wil te willen overnemen. Dat de sfeer ook na de management buy-out nog steeds uitstekend is, bewijst het feit dat Klawer (één dag per week) nog steeds een paar klussen doet voor TUI -zoals de prijscode, de calamiteitencommissie, het Travelnet -en ook TUI vertegenwoordigt in het VNO-NCW-Platform ?van hij voorzitter is. En Van der Heiden en Klawer hebben beloofd elkaar als hofleverancier te beschouwen. “Wij hebben een overeenkomst met TUI dat we een voorkeurspositie krijgen in de TUI-retail en op de TUI-internetkanalen. En ik blijf gebruik maken van de TUI-agenten in het buitenland.”
Enschede
Wel moet Klawer voor zijn tien medewerkers in Enschede (van de Group & Incentive Travel) waarschijnlijk een nieuw onderkomen zoeken, maar met Fransen (ook Agfra-holding moest uit het Arke-pand in Enschede) heeft hij afgesproken dat samen te doen. Die tien mensen die Klawer nog goed kent uit zijn Arke-tijd in Enschede hoeven net als de bijna 200 andere werknemers (148 FTE’s) niet bang te zijn voor verandering van arbeidsvoorwaarden. Klawer is niet voornemens veel te veranderen. Of snel zijn investering terug te verdienen. “Ik ben alle vestigingen af geweest en heb gezegd dat we blijven zit-ten waar we zitten en dat alle mensen net zo goed zo niet beter beloond zullen worden. We zijn een echt Nederlands bedrijf en dat wil ik blijven. Overal waar ik mijn verhaal vertelde, kreeg ik een groot applaus. Daarom weet ik zeker dat het een groot succes wordt.” Grote veranderingen na de verkoop zouden ook verbazen, omdat Klawer zelf al die bedrijven in de afgelopen tien jaar heeft aangestuurd.
Bovenkant markt
De Reisspecialisten Groep richt zich op al die reizen waar de grote operators als TUI en Oad geen tijd of interesse in hebben of die een onderschikte positie hebben. Gekscherend: “Ik ontsla niemand, alleen die man die met een bus vol naar Spanje wil gaan.” En Klawer zou wel gek zijn, want de marges zijn goed op specialistische reizen. “We zitten aan de ?sen graag betalen voor een goed product. Nederland vergrijst, veel mensen hebben een paar centen overgehouden en willen nu op reis.” Vooral via de reisbureaus, want daar komen de klanten van Klawer. “Ik wil nog zeker tien, vijftien jaar werken. Werken en reizen is mijn hobby.” In tegenstelling tot veel andere bedrijven geeft de bijna bejaarde ondernemer (zelf getooid met grijs matje) wel een omzetverwachting voor 2006: “We groeien door naar 115 miljoen.” En er is geld voor acquisities,” ‘no time to waste’, voor de 61-jarige ondernemer.
Nog geen reacties