‘Beurs heeft weg naar boven definitief gevonden’
Tips, achtergronden en nieuws
Maandelijks spelen we het Rabo Beleggingsspel tijdens het radiocafé Memphis. Bezoekers kunnen een formulier invullen, anderen kunnen meespelen via internet (www.twentevisie.nl). Hoe hoog zal de AEX staan bij de volgende Memphis op 3 januari in het Arke Stadion in Enschede? De laatste keer hebben honderden mensen meegespeeld en daarom heeft de Rabobank in december maar liefst drie prijzen beschikbaar gesteld. Martijn Vijver uit Deventer gokte (418,5) het beste, de heer Spencer (uit Groningen, hij gokte 413,7) en Jon Vermaat (414,5, Den Haag) blijken ook verstand van zaken te hebben. Ze konden op 29 november bij de vorige Memphis-uitzending niet aanwezig zijn, maar Wim Steenkamp (rechts, met presentatrice Inga Tjapkes) stuurt hun de prijzen per post.
In november zijn de beurzen wereldwijd sterk hersteld. De AEX steeg vorige maand liefst 24 punten, ruim 6%. “En dat zijn getallen die we ons alleen nog van eind jaren negentig herinneren,” lacht Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente. “Ik durf de stelling aan dat de beurs de weg terug naar boven definitief is ingeslagen. Nee, ik weet natuurlijk niet of we ooit de 700 puntengrens weer zullen passeren, maar het vertrouwen in bedrijfsleven, economie en de beurs is weer helemaal terug.”
Volgens Steenkamp is de tijd om aandelen te kopen gunstig. “Ik heb het voor de gein eens uitgezocht. Over de periode van 1970 tot en met 2005 bedraagt het gemiddeld rendementsverschil tussen de zesmaands winter- en zomerperiode 9,6% in het voordeel van de winter. Hoezo ‘sell in may’? De fans van deze filosofie hebben deze zomer knarsetandend achter de koersschermen gezeten.”
Optimisme
De gunstige cijfers van inflatie en rente (ondanks een verhoging) hebben obligaties meer gehinderd dan aandelen. “Per saldo belemmert het macro-economisch beeld de adviesverhoging voor aandelen niet.” En dat komt ook omdat de waardering van aandelen alleszins redelijk is, in de ogen van Steenkamp. “Het negativisme van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar heeft plaatsgemaakt voor optimisme. Zelfs het kabinet Balkenende is omgeslagen. En ook het vertrouwen van de consument is toegenomen. En dat heeft een psychologisch effect op de aandelenmarkten. De kracht in de markt neemt toe, winstnemingen worden langer uitgesteld en er vloeit nieuw geld in beleggingsfondsen.”
AEX
De AEX kent een aantal zwaargewichten zoals Royal Dutch (15%), ING (15%), Aegon (9%), ABN AMRO (10%) en Fortis die voor 9% meeweegt. “De financiële waarden hebben de afgelopen maand de kar getrokken. De waardering van verzekeringswaarden bleef juist achter. Toen zeer positieve derde kwartaalcijfers werden gepresenteerd, schoten de koersen dan ook omhoog met 7 tot 10%.”
“ Door de uitbraak boven 408 punten is er een behoorlijk opwaarts potentieel ontstaan tot circa 440 punten. Ook dit gegeven weerhoudt beleggers om voor de snelle winst te gaan. Ze laten de winsten oplopen.”
December
De decembermaand is uit historisch perspectief de beste maand gebleken voor AEX-beleggers. Het gemiddelde rendement in december bedroeg in de periode 1984-2004 2,75%. “De stijging evenwel dit jaar van 20% kan partijen doen besluiten om pas op de plaats te maken. Zodoende ontstaat er in het nieuwe jaar een nieuw elan met waarschijnlijk hogere koersen. Ik zie vooral kansen voor de Europese en de Japanse aandelenmarkt. Opkomende markten blijven interessant zoals Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, China en Zuid-Afrika. Voor wat betreft de sectoren ben ik positief over energie, basismaterialen, industrie en dienstverlening, verzekeringswaarden, farmacie en IT. En kanshebbers met name zijn Total, Arcelor, Rio Tinto, Buhrmann, Hagemeyer, ING, Berkshire Hathaway, Novartis, Hewlett Packard, IBM.”
Buitenlanders
Wist u trouwens dat de Nederlandse beursfondsen voor het overgrote deel in handen zijn gekomen van buitenlandse grootbeleggers? Vooral de vermogensbeheerders Templeton en Fidelity zijn goed vertegenwoordigd. Slechts 20% is nog maar in handen van Nederlandse beleggers. Belangrijke oorzaak voor de buitenlandse invasie is dat buitenlandse beleggers veel meer vermogen hebben om te spreiden over verschillende landen.
Uit cijfers van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) blijkt dat Amerikaanse institutionele beleggers 10.700 miljard dollar in de markt steken. De Europeanen zijn goed voor 8.500 miljard dollar en de Nederlanders investeren circa 466 miljard dollar, aldus het IMF. Nederlandse pensioenfondsen trekken meer naar het buitenland omdat zij indexvolgers zijn. Zij willen alle aandelen uit bijvoorbeeld de MSCI-index in portefeuille hebben en hierin zijn weinig Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd.
Een andere reden waarom Nederland aantrekkelijk is voor buitenlandse beleggers is het wegvallen van beschermingsconstructies. Gelet op het verschil in waardering van bedrijven en de verwachting van een stabiel tot sterker wordende dollar zal deze overweging van buitenlands kapitaal nog wel een tijdje aan kunnen houden.
Oostelijke Aandelen Index (OAX)
In Twentevisie volgen we de regionale aandelen natuurlijk goed, net als de AEX. Maar sinds kort maken we ook gebruik van de OAX die we vergelijken met de AEX (en vanaf januari ook de Midkap). Net als bij de AEX heeft bij de OAX een weging plaatsgevonden.
Tip van de week
In de vorige Twentevisie zei Steenkamp onder meer: “We moeten bewijzen dat we in slechte tijden ook een goede partner zijn voor de beleggers, dat is onze taak. Toen de beurs richting de 700 ging, was elk schot raak. Ik durf het aan om te bewijzen dat ook nu er een leuk centje verdiend kan worden op de beurs.” Daarom is Steenkamp er een goede paar weken geleden mee begonnen om de Tip van de Week te geven. Elke vrijdagmiddag bij Radio Oost tussen 17.30 en 18.00 uur in het programma PuntKomma. Elders op deze pagina treft u zijn tips aan. In de naaste toekomst zullen die ook op internet komen te staan.
Kansen voor de lokale markt Nederland: Beter Bed, McGregor, Isotis, TomTom, Binck, Crown van Gelder, Ballast Nedam, Ordina, Smit Internationale.
Voor de speculatieve beleggers nog een overdenking: “Het heeft meer nut voor een speculant om over een kwestie te piekeren, zonder iets te ondernemen, dan iets te ondernemen, zonder te piekeren.”
Nog geen reacties