Henk Bronsvoort voorspelde dat de AEX eind mei op 329 punten zou staan
‘Oostelijke ICT-fondsen zeer koopwaardig’
De winnaar van het bekende Rabo-beleggingsspel in mei was Henk Bronsvoort uit Bathmen. Hij voorspelde dat de AEX eind mei op 329 punten zou staan. Op 31 mei stond de AEX op 337,19. Hij kreeg in de studio van RTV Oost in Hengelo van Allard van der Veen, adviseur van de Rabobank Enschede- Haaksbergen, een flesje wijn overhandigd. Via internet (www.twentevisie. nl) kan iedereen gratis en voor niets meedoen door de vraag te beantwoorden: hoe hoog staat de AEX op 1 september?
De beurs is nog steeds niet heel populair, de AEX pakt nog steeds niet door wat te maken heeft met de olieprijs en de dreiging van terrorisme. De bedrijven die de beurs de rug toekeren staan bijkans in rijen van drie opgesteld (in mei waren dat Vendex KBB, Nedcon, New Skies en Petroplus, een dochter van investeringsmaatschappij Reggeborgh van de familie Wessels). Sinds tijden bood een bedrijf zich weer aan op de beurs: automobielbedrijf Spyker uit Zeewolde. “Maar dat is geen bedrijf waar de beleggers heel warm voor zullen lopen,” aldus Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede-Haaksbergen
Van de oostelijke fondsen van kwamen Twentsche Kabel, Centric KSI en Nedap met cijfers. Deze drie bedrijven verdienen hun brood vooral in de ICT en voorspellen heel opvallend een goede toekomst. Twentsche Kabel verdiende in het eerste kwartaal 5 miljoen euro (tegen een winst van 2,3 miljoen het jaar daarvoor). Topman Van der Lof voorspelde dat het resultaat over het hele jaar hoger zal zijn dan in 2003 (toen 11,9 miljoen). “Ik vind het een mooi aandeel met veel groeipotentie,” aldus Van Es. Centric KSI zag de verliezen in 2003 teruglopen, van 5,06 naar 1,98 miljoen euro. De omzet daalde van 52,3 miljoen tot 38,1 miljoen. In het bijzonder de detacheringactiviteiten in België en Nederland hebben een negatieve invloed gehad op het resultaat. De verbetering van het resultaat is te danken aan de in 2002 ingezette herstructureringsoperatie. “Maar ik blijf het een aandeel van niets vinden, een beursnotering onwaardig. Dit jaar zal Sanderink een transparantere positionering van het beursfonds realiseren binnen de organisatie, waartoe een herschikking van activiteiten doorgevoerd zal worden. Ik ben benieuwd,” zegt Van Es sceptisch. Een mooi bedrijf vindt hij Nedap waar in mei de koningin onverwacht een bezoek bracht. “Nedap verwacht een sterke stijging van de omzet en winst over het eerste halfjaar van 2004. Dat is jargon een stijging van 20 tot 30%. Een goede ontwikkeling.”
Jazeker, de hypotheker
Dan heel wat anders. Waar een paar jaar geleden banken zo ver gingen dat ze de overwaarde op huizen of zelfs geld leenden om te speculeren op de beurs, daar zijn de banken en verzekeringsmaatschappijen nu in het nieuws vanwege adviseurs die zich wel onafhankelijk noemen maar die hoge provisies krijgen als ze een bepaald product weten te verkopen. De adviseur, in zijn mooie pak en fraaie Audi A4, is een legale oplichter, vindt belastingadviseur Dennis Jongbloed. “Ook zonder enige kennis van zaken is het mogelijk als tussenpersoon aan de slag te gaan en verzekeringen en hypotheken te verkopen.” De rente staat heel laag en er worden dus veel hypotheken afgesloten; bijna driekwart zijn hypotheken die opnieuw worden afgesloten. Maar volgens Jongbloed is het vaak minder aantrekkelijk dan op het eerste gezicht lijkt. “Het oversluiten van een hypotheek levert de tussenpersoon bij het afsluiten van een hypotheek van twee ton als snel zo’n 4.500 euro op. Hij krijgt namelijk 1% afsluitprovisie en bij een spaarpolis 4% van de totale premie die de consument betaalt. De meeste adviseurs dringen dan nog aan op een woonlastenverzekering in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zo’n verzekering levert de tussenpersoon maar liefst 35% van de koopsom op, dat is in dit voorbeeld 1.500 euro. Nog een uitvaartpolis, ook altijd goed voor driehonderd euro provisie. In totaal dus ruim zes mille voor de tussenpersoon.” “Oversluiten is in de meeste gevallen niet aantrekkelijk,” stelt Jongbloed. “Vuistregel is als de hypotheek nog minstens drie jaar loopt, u niet voornemens bent te verhuizen en de huidige rente die betaald wordt minstens 6% is, laat het dan even narekenen bij uw bank. Ja, ga gewoon naar je eigen bank. Dat scheelt vaak een taxatie en een bezoek aan de notaris. Een nieuwe bank heeft als voordeel dat ze om u als klant binnen te halen wellicht wat extra’s willen doen. De kosten van een nieuwe hypotheek moeten wel tijdens de eerste rentevaste periode terug verdiend worden. Laat de voorstellen even nakijken door uw accountant of belastingadviseur.”
Wet Financiële Diensten
De loodgieter, de schilder en de timmerman verdienen hun brood per uur. De assurantieadviseur daarentegen profileert zich ‘gratis en toch onafhankelijk en objectief’. En daar zit hem de kneep. Een autoverzekering levert 20% van de premie op, een inboedelverzekering 30%, een reisverzekering zit op 25%, een ziektekostenverzekering levert de tussenpersoon ‘slechts’ 10% op, maar de premie is dan ook fiks hoger, van de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat 20% naar de tussenpersoon. Sinds een jaar of vier kunnen tussenpersonen klanten (uit concurrentieoverwegingen) geld teruggeven over wat ze verdienen. De consument moet hier dan wel om vragen en dit gebeurt nog veel te weinig. “De beste oplossing is al als de verzekeringsadviseur gewoon door de consument per uur betaald wordt, net als de schilder.” De overheid wil nog dit jaar – op aandringen van de EU – de Wet financiële diensten (Wfd) invoeren. Talloze consumenten zijn ontevreden en bij de Nationale Ombudsman regent het wagens vol met klachten. De Wfd stelt onder meer minimumopleidingseisen aan tussenpersonen. “Voor de vele eenmansbedrijven wordt dit een groot probleem, ze zullen moeten gaan samenwerken met grote concerns of zelfs moeten stoppen. Een belangrijke eis in de nieuwe wet is dat de tussenpersoon moet opschrijven waarom hij iets adviseert en hoe dit tot stand is gekomen. De consument kan hierdoor beter nadenken over de uiteindelijke beslissing.”
Nog geen reacties