Henk Westbroek en Peter Zeylmaker vinden elkaar bij uitzending Radio Oost
‘Verwachtingsmanagement’
De broers Henk Westbroek (links) en Peter Zeylmaker samen in zaken, het leveren van mensen en diensten bij seminars of feesten.
Het waren de jaren dat Henk Westbroek politiek nog zeer actief was bij Leefbaar Nederland. Op uitnodiging van Radio Oost debatteerde hij toentertijd in het Theaterhotel in Almelo over een aantal gevoelige zaken. Na afloop in de bar schoof de bekende reclamemaker Peter Zeylmaker aan. Korte tijd later vielen ze elkaar in de armen: de broers hadden elkaar gevonden. “We kenden elkaar niet. We zijn wel volle broers, maar opgegroeid in verschillende pleeggezinnen waar we de familienamen van die mensen hebben aangenomen.” Zeylmaker uit Wierden leidt een goedlopend reclamebureau in Apeldoorn (langs de A1), zijn broer vulde zijn tijd met zingen (Het goede Doel en solo), als diskjockey bij Radio 3 (Denk aan Henk), als barkeeper van zijn eigen café in Utrecht en als raadslid in diezelfde plaats.
Er bestonden al langer plannen bij een paar ondernemers in het oosten des lands om een tegenhanger op te richten van de bekende Speaker’s Academy. Maar om verschillende redenen kwam dat nooit echt van de grond. Tot Westbroek (51) vrijwel al zijn werkzaamheden zag eindigen. Hij werd bedreigd als oprichter van Leefbaar Nederland, maar hij was ook de man die Pim Fortuyn na een geruchtmakend interview in de Volkskrant uit de partij gooide (‘daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van’). ‘De kat hing in de boom in mijn voortuin, ik zag het verdriet en de angst bij mijn dochter en toen ben ik gestopt. Ja, ik ben gezwicht voor geweld en daar schaam ik me niet voor.” Westbroek treedt nog wel op, maar veel minder dan vroeger. Op 16 april staat hij in Hedon in Zwolle.
Verwachtingsmanagement
Eén van zijn cafés (op de Scheveningse pier ‘Stairway to Heaven’, naar een nummer van Led Zeppelin) ging failliet, na 25 jaar werd bij als te oud door Radio 3 aan de kant gezet. Kortom, tijd genoeg om wat anders te gaan ondernemen. De plannen voor Sprekersplatform kwamen uit de la en de heren togen aan het werk. Er werden in de afgelopen maanden tientallen BN’ers benaderd en vastgelegd. “En toen we er 150 hadden, zijn we begonnen. Omdat we nu een heel breed scala mensen en programma’s kunnen aanbieden. We zijn niet uitsluitend de manager of de tussenpersoon van die mensen. Een bedrijf of een organisatie organiseert bijvoorbeeld een feest, een symposium of een congres. Dan gaan we met die mensen om tafel. Wat willen ze precies? Wat voor een programma? Dan helpen wij bij het opzetten daarvan. Ik noem dat verwachtingsmanagement. Wij ondersteunen dat proces,” legt Zeylmaker uit.
’Ach, Clinton kan ik ook voor je boeken, als je een miljoen dollar meeneemt’
Clinton
Op de lijst geen toppers als Clinton of Köhl zoals bij Speaker’s Academy. “Ach, die kan ik ook boeken voor je. Dat is geen kunst, als je maar een miljoen dollar meeneemt. Wij hebben mensen die kwaliteit leveren, wij bellen niet de mensen uit onze stal met de mededeling dat we een schnabbel hebben en dat van de gage 20% voor ons is. Wij doen dus veel meer. En behalve in de randstad zijn er nauwelijks van dit soort organisaties.” Op de site van Sprekersplatform staan foto’s en korte interviews met circa 150 bekende Nederlanders. Op de lijst onder anderen politici als Willem Aantjes en David Pinto, presentatoren Sjors Frölich, Kees Jansma, Daphne Bunskoek, Astrid Joosten, Jan Douwe Kroeske, Wibo van de Linde, Koos Postema en Reinoud Oerlemans, de sporters Hein Vergeer, Ron Zwerver, Bettine Vriesekoop en Michiel Schapers. Maar ook journalisten die op verzoek een debat leiden. Niet de minsten zoals Philip Freriks, Roelof Hemmen en Jack van Gelder. Verder mensen als de schrijvers Ronald Giphart en Bart Chabot, onderzoeker Maurice de Hond, Sjaak Bral en de inmiddels onvermijdelijke Johan Derksen. Wat kost dat nou? “Aan die mensen hangt geen prijskaartje, want wij bieden een totaalpakket. En dat gaat vanaf een paar honderd euro.”
Nog geen reacties