De opvallende schoolloopbaan van Thijs Geerdink
‘Studeren is een trucje’
De havo was in eerste instantie te zwaar voor advocaat Thijs Geerdink (28). De mavo deed hij vervolgens op zijn sloffen, op het mbo had hij weer problemen, maar het hbo en de universiteit waren uiteindelijk geen probleem. Saxion is gek met hem, hij geeft les, begeleidt studenten die afstuderen. Zijn doel: een eigen praktijk dan wel een maatschap vormen. Een interview met een laatbloeier en doorzetter.
Thijs Geerdink is aan het begin van dit jaar begonnen bij Onland Advocaten van Hans Onland waar Geerdink de derde advocaat werd. Een kleine praktijk, maar wel de grootste van Oldenzaal, benadrukt Geerdink. “We doen eigenlijk alles behalve vreemdelingenrecht. Van huur- en incassozaken, tot strafrecht en familierecht. Voor particulieren en bedrijven.” Hiervoor werkte hij 3,5 jaar op een groter advocatenkantoor in Hengelo.We moeten niets achter de overstap zoeken, zegt Geerdink. “Een zakelijke overweging.Wat zijn je kansen daar en hier? Wat wil ik zelf graag? Dit is een kleiner kantoor waardoor ik meer word betrokken bij de gang van zaken en het beleid.” De zaken die hij behandelt zijn vergelijkbaar, maar Oldenzaal is meer een dorp dan een stad, met veel kleine naburige dorpjes en dat ligt Geerdink wel. Zoals die keer dat een boer uit een naburig dorpje de rekening van een schilder niet wilde betalen omdat die prutswerk zou hebben afgeleverd. “De rechter ging ter plaatse kijken (de boer op) naar het schilderwerk.” Er kwam overigens geen uitspraak, er werd geschikt (Geerdink vertegenwoordigde de schilder). “In Hengelo zou dat zo niet zo gauw gebeuren, daar heb je andere klanten die veelal uit de plaats zelf komen.”
Als je studeren door hebt, kun je het
Middelbare school
Terug naar zijn opvallende loopbaan langs drie middelbare scholen. Eerst dus de havo aan de Grundel in Hengelo. “Mijn eerste rapport was goed, ik denk dat ik een beetje overmoedig werd, ik deed niet zo veel meer.” De school was er snel klaar mee en stuurde hem naar de Schaapman Mavo (waarmee de Grundel later is gefuseerd, maar dit terzijde). De mavo doorliep hij fluitend. Na vier jaar (in 1995) stapte hij over naar het ROC Twente wat toen nog bekend stond als het Twents MBO-College voor de Meao. “In mijn tijd heette de opleiding Middelbaar Bestuur economisch/juridisch. Het allereerste jaar op deze opleiding dacht ik, ‘ik haal het nooit’, zo moeilijk vond ik het.” Dan is het opvallend dat hij zich daarna inschreef bij Saxion voor de opleiding Management, Economie en Recht (MER). En daarna de puntjes op de i zette op de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij zonder noemenswaardige problemen Nederlands Recht in drie jaar en drie maanden volbracht. “Studeren is een grote truc. Als je het door hebt, kun je het. Het is net als met interviewen denk ik. Het zijn allemaal trucjes.”
Ik wil een eigen praktijk opzetten
Rechter
Rechter worden was als klein jochie zijn doel, inmiddels heeft hij andere ambities. “Je verzet je bakens ook tijdens de studie. Vooral tijdens de stages die je loopt tijdens de mbo- en hboopleiding maak je veel mee. Je gaat naar bedrijven toe. In mijn geval bij het UWV, dat toen nog GAK heette, later op een notariskantoor en bij een gerechtsdeurwaarder. Dan kun je een goed beeld vormen van alle disciplines. Ik heb gekozen voor Nederlands Recht, maar ik heb lang getwijfeld over Notarieel Recht.” Hij heeft goed gekozen, vindt hij, want civiel recht en dan vooral consumenten- en handelszaken liggen hem nauw aan het hart. “Maar ook onroerend goed, zoals non-conformiteit, vind ik erg interessant.” Geerdink heeft veel affiniteit met het onderwijs, maar minder werken als advocaat om deels het onderwijs in te gaan is niet aan de orde. “Ik ben niet van plan om mijn hele leven in loondienst te blijven, tenminste niet binnen de advocatuur. Mijn doelstelling is dan wel om een keer een eigen praktijk op te zetten, maar dat hoeft niet binnen twee jaar.”
Docent
Zijn eigen schooltijd verliep met vreemde curven. Maar wellicht juist daardoor heeft hij iets met onderwijs. Al tijdens zijn studie in Nijmegen gaf hij les op het ROC. “De één werkt in een kroeg, ik gaf onder meer les.” Als gastdocent doet Saxion nooit tevergeefs een beroep op hem. “Bij de opleidingen binnen de academie Bestuur en Recht (ABR) krijgen ze natuurlijk te maken met alle facetten van het recht. De ene keer nodigen ze een officier van justitie uit, een andere keer een rechter en als het woord advocaat valt, dan bellen ze mij wel eens.” Het gaat ondanks de bescheiden woorden van Geerdink erg goed, hij gaf in de avonduren regulier les aan de opleiding die hijzelf ook volbracht, Management, Economie en Recht. En hij had nog een klasje Bestuurskunde. Hij vindt het lesgeven leuk. “Dat komt waarschijnlijk doordat ik het allemaal zelf heb meegemaakt. Ik weet precies wat die jongens denken, bedoelen en voelen. Ik ben natuurlijk zelf nog relatief jong.” Naast het lesgeven, begeleidt Geerdink afstudeerders. “Ik coach ze, ik lees de scripties door en geef op- en aanmerkingen, verbeterpunten en als ze vastlopen dan probeer ik ze een beetje te sturen.” Omdat hij nog zo jong is, zijn veel van zijn huidige collegae zijn eigen vroegere docenten. “Nee, dat is niet gecompliceerd, dat vind ik wel grappig.”
Nog geen reacties