Voor Dick Jaspers is Twentevisie het Mekka van de biljartsport
‘Ladies and gentlemen, let’s play… biljart’
“Het feit dat ik ook aanbiedingen dicht bij mijn huis in Brabant kreeg en dat ik toch 200 kilometer verderop wil spelen, zegt toch iets over Twentevisie.”
Nadat hij zijn handtekening had gezet en aan de pers en sponsors was voorgesteld, ging ’s Neerlands beste driebander eten met het bestuur van Twentevisie. En hij werd herkend door de Italiaanse restauranthouder. Zulke uitingen van respect doen hem erg goed. “Ik word elk jaar uitgenodigd voor de verkiezing van sportman van het jaar. En dan zit ik op de vierde rij tussen al die beroemdheden. Dan ben ik heel dankbaar, dan voel ik me goed.” Dick Jaspers (38) staat de volgende vijf jaar onder contract in Hengelo. “Wat mij betreft wordt dat nog langer, want ik houd er niet van om vaak van club te wisselen.” Toen Safety Holland bekend maakte te stoppen, werd Jaspers overstroomd met aanbiedingen. “Het feit dat ik ook aanbiedingen dicht bij mijn huis in Brabant kreeg en dat ik wel 200 kilometer verderop wil spelen, zegt toch iets over Twentevisie.” Jaspers moet de weg plaveien naar nieuwe kampioenschappen voor de verwende club in Hengelo. En daarvoor doet zelfs Ben Velthuis een grote stap terug.
Vorig seizoen belde Velthuis met de vraag of Jaspers alsjeblieft wilde komen. Twentevisie was jarenlang het Ajax van het biljart: kampioenschappen werden aaneengeregen met schitterend spel door de beste spelers ter wereld. Maar de koek leek op; met een vijfde plek tijdens het EK in Porto, mede door de strubbelingen met Jelle Pijl, leek aan de successenreeks een einde gekomen. Er moest wat gebeuren. Maar Jaspers zei ‘nee’, ondanks de bijkans blanco cheque die hem voorgehouden werd. “Ik wilde mijn toenmalige ploeggenoten niet in de steek laten,” verklaart hij een jaar na dato. Dit jaar belde hij zelf. Het verzekeringsbedrijf Safety Holland stopt als hoofdsponsor omdat ‘hun gelden niet goed werden besteed’. Malversaties? Jaspers is een stereotype van een topsporter. Hij wil er dus niets over zeggen. Jaspers was afgelopen seizoen in Haarlem niet alleen de eerste speler, hij was ook teamcaptain, een rol die hem minder op het lijf geschreven is. “Ik kwam hier in een gespreid bedje, de club regelt alles, dat werkt een stuk prettiger. Ik speelde vroeger ook altijd graag in Hengelo; Twentevisie is voor mij het Mekka van de biljartsport. Dat hebben ze onderhand wel bewezen.”
Velthuis
Twentevisie haalde na de weigering van Jaspers de Turkse topspeler Tas5 demir (als eerste man samen met Zanetti). Mede dankzij zijn komst haalde Twentevisie het afgelopen seizoen al strijdend de play-off, maar ging in de halve finale ten onder tegen Crystal Kelly. De komst van Jaspers betekent dat Twentevisie vooral in de breedte sterker is geworden. Nu dus met Zanetti of Tas5 demir op plek 2, Rudolph schuift door naar 3 en Koorevaar wordt de vierde speler. En daar schuilt dan ook de kracht voor volgend jaar. Twentevisie is de te kloppen ploeg. De komst van Jaspers betekent waarschijnlijk ook het afscheid van de nestor van de vaderlandse biljartsport Ben Velthuis. “Hoezo? Ik kan me toch terugvechten naar de vierde plek in het team,” laat Velthuis weten. Het verschil lijkt te groot met Koorevaar die afgelopen jaar vrijwel al zijn wedstrijden won. Bovendien is Twentevisie toe aan een non-playing (en dus onafhankelijk) teamcaptain die alle besognes oplost. Twentevisie heeft wel geëist dat Jaspers ook tijdens internationale duels beschikbaar is. In het biljartwereldje kunnen spelers diverse broodheren dienen. Zo kwam Jaspers vorige maand tijdens het EK in Porto uit voor Benfica en verloor hij de finale nipt van het Nederlandse Crystal Kelly. “Onze derde en vierde speler waren te zwak.” Maar hij stopt dus bij Benfica. “Ik heb daar getekend omdat Safety Holland geen interesse had in de Coupe d’Europe. En toen kreeg ik een geweldige aanbieding van Benfica. Het is het meest professioneel als je zowel nationaal als internationaal voor één club speelt. En dat ga ik ook doen voor Twentevisie.”
Dick Jaspers Keu
Jaspers krijgt in Hengelo niet alleen betaald per wedstrijd en per gewonnen punt, maar hij ontvangt ook een deel van representaties en PR-activiteiten voor de club. “Bij Twentevisie teken ik het beste contract uit mijn carrière, maar het is absoluut niet te vergelijken met voetbal. In het biljarten is het onmogelijk om jaarlijks meer dan een ton te verdienen.” Toch gaat het bij Jaspers om veel geld. Dat hem dat ook door de andere spelers van harte gegund wordt blijkt uit het feit dat zij (evenals alle bestuursleden overigens) elk garant staan voor het aanbrengen van één nieuw businesslid-sponsor. “Dat was voor mij ook een verrassing.” Maar Twentevisie heeft geen spijt van de opmerkelijke transfer. Een, hoewel groteske, vergelijking: Napoli had dankzij sponsoring en merchandising in no-time de immense transfersom van Maradonna terugverdiend en volgens een bestuurslid van Twentevisie gingen na de komst van Jaspers deuren open voor de club die anders gesloten bleven. In slechts een paar dagen tijd werden duizenden euro’s aan extra sponsoring binnengehaald. Zelf weet Jaspers ook waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Hij is niet helemaal afhankelijk van het inkomen van Twentevisie. Zo wordt de wereldkampioen al meer dan tien jaar gesponsord door Minolta. “Waar ik ook speel, Minolta en Jaspers zijn één.” Voor de liefhebbers, er bestaat een echte Dick Jaspers Keu en een Dick Jaspers Biljart. “Binnenkort komt er ook een kledinglijn uit van mij.” “Ik werk en leef als een professional. Als ik niet slaap, ben ik bezig met de sport. Trainen, reizen, PR, het onderhoud aan mijn eigen website, noem maar op.”
Korfbal
De carrière van Jaspers begint (weinig verrassend) op het biljart in de bar/dancing van zijn grootouders waarop hij mocht spelen als de tent gesloten was. “Daarom staat biljarten in Nederland op zo’n hoog niveau. Overal staan biljarts, iedereen heeft wel eens een keu in zijn handen gehad.” Biljart is internationaal vergelijkbaar met korfbal: Nederland wint vrijwel altijd. “In Engeland kennen ze bijvoorbeeld alleen snooker. Nee, driebanden is absoluut geen circusnummer. We hebben heel veel concentratie nodig om de sport perfect te kunnen uitoefenen, maar het kan allemaal wel wat losser.” Op weg naar wedstrijden draait Jaspers vaak zijn lijflied Peter Gunn van Emerson, Lake en Palmer, paradoxaal omdat een fraaie stoot van hem slechts met vingergeknip door het publiek wordt ontvangen. Op televisie is biljart (zeker na het vertrek van Ben de Graaf) nauwelijks meer te zien. Tenzij het om een alles-of-nietswedstrijd (met als inzet een ton) gaat, zoals de beroemde wedstrijd van Jaspers tegen Blomdahl. “Biljart is zeer tvgeniek. Maar het gedoe er omheen kan veel losser. Ik geloof niet zo in een andere kleur ballen of een andere telling, het is vooral het imago van de sport. Die wedstrijd om honderdduizend gulden bewijst dat.” SBS6 adopteerde darts. “Dat darten, dat was iets nieuws, zeker met Barney.” Meer theater, met een speaker die de zaal toeschreeuwt, ‘ladies en gentlemen, let’s play… biljart’. “Ja, dat zou ook mooi zijn bij biljartwedstrijden.”
Ridder
Jaspers is een beetje de Lendl van het biljarten. De allerbeste, maar heel saai. In Tubantia zei hij daarover vorig jaar: “Ze zeggen wel eens dat ik te bescheiden ben, maar dat ben ik liever dan arrogant.” Hij slaat zijn keu niet doormidden als hij een belangrijke bal mist. Vorig jaar werd hij geridderd en hij voelt zich nog steeds als Alice in Wonderland. “Ik was enorm verrast, want ze zeiden dat Johan Cruijff ook officier in de Orde van Oranje Nassau is.” Zijn erelijst is lang (zie kader), maar Jaspers kan het vergeten ooit sportman van het jaar te worden. Net zo min als de Hengelose biljarters ondanks hun grote successen nog nooit sportploeg van Overijssel zijn geworden. “Nee, het lintje heeft voor mij meer waarde dan sportman van het jaar.”
Palmares
Dick Jaspers stapte over van het bandstoten (beste prestatie een tweede plaats tijdens het EK in Bottrop in 1990) naar het driebanden na het zien van de finale van de Worldcup in het casino Valkenburg tussen de levende legende Raymond Ceulemans en de japanner Nobuaki Kobayashi. Die wedstrijd werd integraal uitgezonden. Jaspers werd lid van de BWA, de bond die zich richt op professionele biljarters. In 1993 werd Jaspers door de Europese Biljartbond geschorst voor 5 jaar omdat hij meedeed aan wedstrijden die door deze bond niet waren goedgekeurd. De Wereldbiljartbond nam de beslissing over waardoor Jaspers verstoken bleef van EK’s en WK’s. Deze straf gold overigens ook voor andere wereldtoppers zoals Ceulemans, Blomdahl en Sayginer. In 1998 is de ruzie grotendeels bijgelegd. In 2000 werd Jaspers voor de eerste keer wereldkampioen; het was pas (zoals verklaard) zijn derde WK. Dit jaar werd hij voor het eerst Europees Kampioen. Andere hoofdprijzen: hij won de wereldbeker in 1997 en 1999, hij won tot nu toe 12 wereldbekertoernooien, 33 nationale Grand Prix-toernooien en 11 internationale Grand Prix-toernooien. Jaspers was 11 keer Nederlands Kampioen en 4 keer won hij het prestigieuze invitatietoernooi in Monaco. Dat hij in dit artikel Twente het Mekka van het biljarten noemt is wellicht verklaarbaar door zijn ongeëvenaarde prestatie in Oldenzaal (1998) toen hij als hoogste gemiddelde 2.419 haalde tijdens de nationale Grand Prix Grolsch.
Nog geen reacties