Alleen onverbeterlijke optimisten of mensen met stalen zenuwen op de beurs
Beursnotering heroverwegen
Tijdens de opname van Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. De aanwezigen kunnen invullen hoe hoog de AEX zal staan tijdens de volgende radio-opname (op 25 februari). Als u de opname heeft gemist, geen nood, surf dan naar www.twentevisie.nl en dan kunt u gratis meespelen. In januari daalde de AEX van 322,7 punten naar 284,3. De heer D. Ruyvekamp uit Vriezenveen vulde 283,4 in en won het kistje wijn. Beleggingsanalist Sjoerd van Es feliciteert hem.
In de eerste maand van het nieuwe jaar zakte de beurs dieper dan het vorig jaar al gezonken was, tot ver onder de 300-puntengrens. “Waar het eindigt, ik weet het niet. Ik hoor 250 punten en ik hoor zelfs dat de beurs kan doorzakken tot onder de 200 punten. Ik durf niet meer te voorspellen. En dat ligt vooral aan de onzekerheid van de oorlog. Komt die, en wat zijn de gevolgen economisch? Wordt de halve wereld bij de oorlog betrokken? Wat doet de olieprijs? Ik adviseer tegenwoordig vooral het kapitaal zo breed mogelijk te spreiden over aandelen zoals Koninklijke Olie, obligaties en goud,” aldus Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobank Twente.
“Daarnaast blijft de problematiek van de pensioenfondsen bestaan. De fondsen zagen hun reserves fors afnemen en moeten beslissen wat ze gaan doen met hun aandelenportefeuilles en wat ze doen met de hoogte van de premie.” Ook de opmars van de euro kan voor multinationals die op Amerika zijn gericht consequenties hebben voor de winstontwikkeling. “Anderzijds ben ik ook weer verrast in deze sombere tijden over de resultaten van technologiefondsen als Nokia en SAP die in het vierde kwartaal van 2002 een hogere winst presenteerden dan verwacht. En die bedrijven waren zelfs enthousiast over dit jaar. Veel bedrijven hebben in de afgelopen tijd hun kostenstructuur stevig aangepakt. Daar reken ik KPN ook bij.”
Obligaties
Veel aandeelhouders zijn ‘gevlucht’ naar obligaties. “Het gevolg is dat het rendement op langlopende staatsleningen inmiddels is gezakt naar 4%.” Voor mensen die een hypotheek willen afsluiten is dit een gunstige ontwikkeling, want de hypotheekrente die zij betalen moeten, is hiervan afgeleid. “Even los van de oorlog wordt voor dit jaar een kleine economische groei verwacht. Bedrijven moeten weer langzaam maar zeker hun uitgestelde investeringen gaan doen, maar dat heeft geen invloed op de beurs, dat klopt, terwijl heel veel aandelen op dit moment heel gunstig zijn geprijsd, gelet op de winstmogelijkheden van bedrijven en de lage rentestand.”
Oostelijke veilingfondsen
Over de veilingfondsen heeft Van Es al eerder gezegd dat ze van de beurs af moeten. “Geen analist volgt die aandelen, er is nauwelijks handel en het systeem leidt tot manipulatie en ondoorzichtige handel.” Blydenstein-Willink wil uiteindelijk slechts één divisie (raambekleding) overhouden. “Bedrijfsmatig is topman Verkuijten wellicht goed bezig, maar ik vraag me af waarom hij op de beurs genoteerd blijft. Zo’n notering kost de nodige centen afhankelijk van het aantal uitstaande aandelen.” Tot maximaal 5 miljoen aandelen kost een notering 4.000 euro per jaar, tot 10 miljoen aandelen 8.000 euro, tot 50 miljoen aandelen 12.000 euro, tot 100 miljoen aandelen 16.000 euro en bedrijven die meer dan 100 miljoen aandelen hebben uitstaan moeten daarvoor 20.000 euro per jaar betalen. “En daarnaast de kosten van het informeren van de aandeelhouders, zoals het inhuren van prbureaus en dergelijke. Reesinks topman Bernard ten Doeschate heeft recentelijk al duidelijk aangegeven dat hij overweegt de beursnotering te beëindigen. “Reesink is een mooi bedrijf, goede resultaten, een lage koerswinstverhouding van 9,4 en het bedrijf verwacht een duidelijke stijging van de winst in 2003. Ook het dividendrendement is goed met 7 % (3,50 euro dividend op een koers van 50 euro). Maar, hoe kom ik als belegger aan stukken zonder de koers omhoog te jagen?” Van Heek Tweka heeft nog een beursnotering voor een zeer klein percentage van de aandelen die nog vrij verhandelbaar zijn. De rest heeft Geert Steinmeyer direct en indirect in handen. Er vindt nauwelijks handel plaats. “Om de paar maanden worden er nieuwe aandelen geplaatst bij de grootaandeelhouders, waardoor het vrij verhandelbare deel steeds kleiner wordt. Aangezien Van Heek Tweka over het afgelopen boekjaar een verlies heeft gedraaid van 2 miljoen euro is er een negatieve koers-winstverhouding; dividend keren ze al helemaal niet uit.”
Nedap, Centric KSI?
“Ik vind dat die veilingfondsen van de beurs af zouden moeten, anderzijds heeft niemand er last van. Dat gevoel bekruipt me wel steeds meer bij fondsen als Nedap en Centric KSI. Ze hebben een vaste notering, maar waarom eigenlijk? Ook van de overige fondsen kun je je dat afvragen. Zouden bedrijven als Stork, Grolsch en Twentsche Kabel en Wegener ook niet beter af zijn zonder beursnotering. Ik zie eigenlijk alleen toekomst voor Volker Wessels Stevin en Ten Cate.”
Nog geen reacties