Twentevisie Jaargang 15, 2003

Ten Cate en KPN zijn aanraders in 2003

Wie wil er nog aandelen?

Tijdens de opname van Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. De aanwezigen kunnen een formulier invullen en opschrijven hoe hoog de AEX volgens hen zal staan tijdens de volgende radio-opname. Handiger is om (gratis) mee te spelen via www.twentevisie.nl. In december daalde de AEX van 361,3 punten met ongeveer 10% naar 322,7. De heer H. Tieman uit Enschede vulde 323 in en won het kistje wijn. Hij ontvangt dat eerdaags van Sjoerd van Es van de Rabobank Twente.

Nog nooit daalde de AEX in één jaar zo sterk als in 2002. Het begon met een stand van 506,78. Op 31 december sloot de beurs met 320 punten. “Ik heb het even nagekeken, het hoogste punt vorig jaar was op 18 april met 531.45 en het laagste punt werd bereikt op 24 september met 282.79,” aldus Sjoerd van Es van de Rabobank Twente. Een andere noviteit was dat de beurs drie jaar achtereen daalde. En alles wat de economieboekjes leren, kon in de afvalbak: lage rente, economisch groei maar toch dalende koersen. “Dat heeft te maken met de terreur van 11 september 2001, met de oorlogsdreiging, de boekhoudschandalen en het graaien van veel ondernemers dat beleggers afschrikt.” Voor 2003 toch lichtpuntjes. “Ik adviseer Ten Cate en KPN.”

Ik ben van mening dat de veilingfondsen niets op de beurs te zoeken hebben. Ik zou die aandelen ook snel verkopen als je ze hebt. Ze worden door de analisten nauwelijks gevolgd.

Veilingfondsen

Centric KSI: “Deze automatiseerder kwam net als de gehele ICT-sector in zwaar weer terecht. De overname van KSI bleek een miskoop en alle goede opdrachten gaan naar het niet beursgenoteerde moederbedrijf Centric Holding wat de financiële ondoorzichtigheid verder versterkt. Topman Sanderink heeft al een paar keer aangegeven van de beurs af te willen, maar zegt op te zien tegen de hoge kosten.” Van Heek Tweka: “Een heel slecht fonds, heel klein ook dat ondanks de beloften van topman Steinmeijer zeer slecht presteert.” Blydenstein-Willink: “Is ook nog steeds bezig met herstructurering.” Vredestein: “Slecht weer is goed voor dit bedrijf, meer kan ik er niet over zeggen.”

Twentsche Kabel

“Dramatisch jaar met een paar winstwaarschuwingen, reorganisaties en ontslagen. Er werd in 2002 nog een extra voorziening getroffen van 58 miljoen euro voor de afwaardering van de telecomactiviteiten. Af en toe zijn er wel overnamegeruchten, maar er wordt gezegd dat topman Van der Lof dat afhoudt. Vooruitzichten blijven zeer moeilijk zolang de telecomsector in mineur is en geen nieuwe investeringen doet in kabels.” Dividendrendement: 2,78%, koers-winstverhouding: <0.

Wegener

“Moeilijk jaar met teruglopende advertentie- inkomsten. Het terugbrengen van de kosten was niet voldoende om de achteruitgang van de inkomsten te compenseren. Ook voor 2003 wordt een moeilijk jaar verwacht.” Dividendrendement: 4,80%, koers-winstverhouding: 10,2.

Stork

“Grote tegenvaller zijn de heel zware lasten als gevolg van het faillissement van Fairchild Dornier. Een andere tegenvaller is de dalende orderontwikkeling. Verdere herstructureringen kunnen niet uitblijven. Al met al zijn de vooruitzichten erg mager en komen de winstgroeiverwachtingen onder druk te staan. Het aandeel blijft echter goedkoop.” Dividendrendement: 7,5%, koers-winstverhouding: 11,1.

Nedap

“De technologische hoogwaardige stemcomputers van Nedap veroveren langzaam maar zeker Europa. Het bedrijf begeeft zich op nichemarkten waar de concurrentie beperkt is en de marges hoog. Schaarste aan componenten heeft geleid tot margedruk, maar dit lijkt opgelost. Daarnaast is de onderneming financieel zeer gezond. Voor de langere termijn verwacht Nedap een jaarlijkse procentuele winstgroei van 10% of meer.” Dividendrendement: 5,11%, koers-winstverhouding: 10,3.

Volker Wessels Stevin

“De bouwer heeft een sterke positie in de infrastructuur en in de projectbouw van woningen. De onderneming streeft naar groei door overnames in binnenen buitenland. Een steeds groter deel van de omzet komt uit activiteiten zoals energiebeheer en servicemanagement. Een ander aantrekkelijk segment waar KVWS zich in toenemende mate op richt, is projectontwikkeling. In de nieuwjaarstoespraak begin januari heeft topman Hazewinkel aangegeven dat het resultaat in 2003 10 à 15% lager zal uitkomen dan het topjaar 2002. Het management blijft rekenen op een lange termijn groei van 8-10% per jaar.” Dividendrendement: 5,5%, koers-winstverhouding: 6,2.

Grolsch

“Grolsch is voor de groei sterk afhankelijk van distributiepartners in het buitenland. Het aandeel Grolsch zou kunnen profiteren van een eventuele overname, die mijns inziens gezien de huidige consolidatietrend steeds dichterbij komt. De cijfers van Grolsch waren beter dan verwacht. Over het succes van Zinniz wordt weinig tot geen informatie verstrekt.” Dividendrendement: 3,6%, koers-winstverhouding: 11,2.

Ten Cate

“Ten Cate liet in 2002 een zeer sterk herstel van het resultaat zien na een zeer dramatisch verlopen 2001. De reorganisatie bij ENBI (leverancier kopieermachines en printers) heeft duidelijk tot resultaten geleid. Het kostenpeil is verlaagd en verder kan Ten Cate met haar diverse productenaanbod de mindere economische omstandigheden goed opvangen. De financiële positie is verbeterd door een herfinanciering. Het wachten is op de verkoop van de rubber- en kunststofactiviteiten.”

Dividendrendement: 5,6%,

koers-winstverhouding: 5,4.

Vorige bijdrage

Nummer 1

Volgende bijdrage

Jan-maarten Heideman laat langebaan voorlopig links liggen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *