Digibeet uit Rijssen zorgt voor supersnel internet in Nederland
Prins Willem Alexander opent pand Reggefiber
Prins Willem Alexander verbond symbolisch de wereld van vandaag met de wereld van morgen door een verbinding te leggen met de Beatrix School in Rijssen.
Hij heeft een mobieltje dat binnenkort antiquarische waarde heeft, aan sms doet hij niet, de computer ziet hij vooral van afstand en e-mail krijgt hij keurig uitgeprint van zijn ‘personal assistent’, de overbekende Sini Wijnen, op zijn bureau. Toch is het aan deze digibeet van 62 jaar te danken dat glasvezel geen futurisme meer is; in 2015 (zo is de verwachting) zal vrijwel iedereen aangesloten zijn. Dik Wessels liet ziet zich al jaren geleden overtuigen van de waarde van een derde ondergronds netwerk. Naast de eerste paradepaardjes VolkerWessels en Reggeborgh staat aan het begin van Rijssen een derde, zeer fraai pand van Reggefiber dat op dinsdag 8 juni door Prins Willem Alexander werd geopend.
De snelheid van glasvezel is enorm: het opgepimpte kopernetwerk en de (tv-)kabel kunnen er niet aan tippen. Dat betekent dat het downloaden van een film hooguit een paar minuutjes vergt. Om nog maar niet te spreken over andere diensten (zorg, onderwijs) die ontwikkeld kunnen worden dankzij glasvezel.
Symbolisch verbonden
Prins Willem Alexander verbond symbolisch de wereld van vandaag met de wereld van morgen door een verbinding te leggen met de Beatrix School in Rijssen, groep 5 en 6, de klassen waarin ook een paar van Wessels’ kleinkinderen zitten. De kroonprins vroeg de kinderen via de verbinding waarvoor zij internet op school gebruiken. Dat bleek vooral om het jeugdjournaal, You Tube en afbeeldingen voor werkstukken te zijn. Opvallend was de bezorgdheid van Willem Alexander over alle ellende die internet soms ook met zich meebrengt, hij had het over filters op computers thuis.
KPN
De aanleg van glasvezel werd versneld in 2008 toen KPN een groot belang nam in Reggefiber,
een kentering die Wessels tot op de dag van vandaag goed doet. “Ik had een paar aandelen KPN gekocht, nu kocht dat bedrijf zich in in één van mijn bedrijven.” Samen wilden deze bedrijven zes tot zeven miljard investeren in de ‘uitrol’ maar de crisis verminderde het enthousiasme. Bert Nijboer, een van de directeuren van Reggefiber, heeft zich over de financiering van de banken in de aanleg van glasvezel al vaker beklaagd.
Behalve een neusje voor excellente investeringen ‘verzamelt’ Wessels altijd uitmuntende mensen om zich heen. Was dat eerder Herman Hazewinkel bij Volker Wessels, Henry Holterman bij Reggeborgh (die later ook zijn schoonzoon werd), Jiskoot (ook bij Reggeborgh) en nu Bert Nijboer, afkomstig van NykampNyboer, die Reggefiber uit de pioniersfase tilde en er een echt bedrijf van maakte met vestigingen in Amsterdam, Baarn en Eindhoven. “Maar vanuit Rijssen wordt alles ‘gemonitord’. In totaal telt het bedrijf nu 160 fte’s,” aldus Nijboer die als moderator rond hinkte als gevolg van een achillespeesblessure die hij op het voetbalveld opliep. Saillant detail: de supermoderne glasvezelverbinding werkte feilloos, de ‘ouderwetse’ geluidsinstallatie haperde regelmatig tijdens de openingsfestiviteiten.
Nog geen reacties