Twentevisie Jaargang 14, 2002

Beste biljarter ter wereld Marco Zanetti: ‘Ich bin ein Hengeloër’

‘Ik ben technisch en geestelijk nu op mijn sterkst’

Mooie Marco, momenteel absoluut de beste biljarter ter wereld, in de sensationele wedstrijd tegen Dick Jaspers eerder dit seizoen.

Hij is dit jaar onverslaanbaar, mooie Marco uit Bolzano, Italië. Jaspers, Blomdahl en Caudron hebben nachtmerries van hem. Deze competitie zette hij ze allemaal aan de kant, waarbij de overwinning op Jaspers recentelijk nog wel het meeste opzien baarde. Jaspers had met 44 caramboles de overwinning voor het grijpen. Zanetti was toen nog niet halverwege. Dit jaar werd hij ook individueel wereldkampioen (in Denemarken) en won hij het tweede officiële eurocuptoernooi in Egypte. In 2001 leidde hij het team van Twentevisie naar de vijfde Europese titel, maar toen was hij nog niet zo onaantastbaar als nu.

Het grote geld pakt hij wel in Duitsland en Frankrijk. Daarom liet hij de Biljartclub Hengelo ook niet in de steek twee jaar geleden toen hoofdsponsor Pelgrim failliet ging. “Alle spelers moesten toen geld inleveren, het lag niet aan de club. Ik begreep de situatie.” En hij zal ook niet wijken voor een aanbieding van een van de andere topploegen met een behoorlijk budget zoals Crystal Kelly en Van Wanrooy. “Ik voel me hier echt thuis. Ich bin ein Hengeloër.” Als professioneel biljarter die bij drie internationale clubs onder contract staat, reist hij vele tienduizenden kilometers per jaar. “In Nederland en Duitsland staan de competitiedata vast. Maar in Frankrijk kun je in overleg met de tegenstander wel wat schuiven. Die wedstrijden probeer ik zoveel mogelijk af te stemmen op de wedstrijddata van Twentevisie.” Bij het Franse team (Parijs) is Zanetti gecontracteerd als speler/coach: “Er zitten spelers in van begin twintig, die begeleid ik, dat vind ik erg leuk.” Op de dag van het interview landde Zanetti op vliegveld Münster en belde vanuit de auto naar biljartcentrum Veltkamp in Hengelo, het thuishonk van de club. Bij aankomst stond een groot bord spaghetti op Zanetti te wachten. “Waar wordt zo goed voor de spelers gezorgd? Bovendien ken ik geen club waar de organisatie beter is geregeld dan hier in Hengelo. Moet ik dit, deze sfeer, dit thuis inruilen voor een paar extra centen? Overigens ben ik door de clubs die jij noemt ook nog nooit gebeld.”

Ik ben geestelijk op dit moment heel sterk, de spanning krijgt weinig grip op mijn spel

Womanizer

Marco Zanetti werd op 10 april 1962 in Bolzano geboren, waar hij nog steeds woont. Hij studeerde economie, maar met die opleiding doet hij vooralsnog weinig, want net als zijn vader Erwin (Italiaans kampioen) is hij een topbiljarter. Een opmerkelijke sportkeuze, want het biljart stelt in Italië heel weinig voor. De nationale bond verkeert bijkans permanent in een grote crisis. Vorig jaar werd de kas zelfs geroofd. Zanetti werd in 1986 prof. Hij is financieel onafhankelijk. Daar heeft hij mede via de keu deels zelf voor gezorgd, van huis uit heeft hij zich eigenlijk nooit zorgen hoeven maken. Hij spreekt vloeiend Engels, Frans, Spaans en Duits en verstaat Nederlands redelijk. De mooie man wordt jaloers een ‘womanizer’ genoemd. Maar om die kwalificatie wordt hij geïrriteerd. “Ik ben professioneel. Ze zullen me niet bij elke wedstrijd met een andere vrouw zien.”

Tasdemir

Hoewel hij Hengelo trouw blijft, ligt de prioriteit van Zanetti dit seizoen vooralsnog in Duitsland, bij Elversberg. Voor dat team zal hij ook in Europees verband uitkomen. Twentevisie heeft daarop geanticipeerd door Tayfun Tas5 demir aan te trekken. “Nee, daardoor ben ik niet beledigd. Integendeel, ik heb zelf teamcaptain Ben Velthuis geattendeerd op Tas5 demir.” Zanetti blijft wel graag in Nederland spelen. “De Nederlandse competitie is de beste van Europa, met de beste internationale spelers, daar wil hij bij horen.” Zeven jaar lang (tot en met het seizoen 1999-2000) maakte Zanetti deel uit van misschien wel het allerbeste biljartteam (met Blomdahl, Burgman en Velthuis) dat ooit in Nederland speelde. Twentevisie is het afgelopen jaar door het faillissement van de hoofdsponsor (en daaruit voortvloeiend het vertrek van Blomdahl en Burgman) afgezakt naar de middenmoot. “Ik eis niet dat er nieuwe spelers komen. Met dit team kunnen we bij de eerste vier eindigen.” Rudolph is als nummer 2 een topper, Koorevaar (nummer 3) pakt zijn punten, maar het probleem zit voorlopig op nummer 4 na de ziekte van Velthuis en de schorsing van Pijl. Christiani kan het niveau bij lange na nog niet aan. “We moeten Velthuis tijd gunnen om op zijn oude niveau terug te komen. Dat heeft hij verdiend, dat heeft hij in de afgelopen jaren afgedwongen.”

Pijl

“Ik heb me wel degelijk met de ruzie met Pijl bemoeid. Ik heb geprobeerd het op te lossen, met hem te praten om er achter te komen wat er precies aan de hand is. Dat is niet gelukt.” Jelle Pijl vindt dat hij te weinig geld heeft gekregen in de periode dat het team in financiële problemen zat. De ruzie kwam tot uitbarsting in Porto eerder dit jaar waar Twentevisie mee streed om de Europese titel, maar onder meer door het conflict geen kans had. “Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Het zit blijkbaar diep bij hem, want Jelle heeft mij nooit gebeld of geschreven om mij te feliciteren met het wereldkampioenschap. Dat doet pijn. Ik dacht dat we vrienden waren. Ik heb in de afgelopen jaren al mijn ervaring en kennis aan Jelle overgebracht.”

Ik heb zelf Ben Velthuis geattendeerd op Tasdemir

Concentratie

Zanetti verdient inmiddels al zestien jaar zijn brood met de keu. Dit jaar is absoluut zijn topjaar. Dat vindt hijzelf ook: “Ja, ik ben nu 40 jaar, technisch gezien ben ik op mijn best, misschien wel één van de allerbeste. Ik ben nu ook gerijpt, ik kan relativeren. Ik kan afstand nemen.” Dat is verbazingwekkend, want de mens Zanetti die tijdens het gesprek een hoeveelheid spaghetti achterover slaat waar een groepje bootwerkers moeite mee zou hebben, lacht, is ontspannen, maakt grapjes en lijkt in niets op de gekostumeerde robot die tijdens een wedstrijd stoïcijns zijn stoten maakt. Zijn gezichtsuitdrukking verraadt zelfs niet of hij achter of voor staat en of de stoot tot een carambole leidt of niet. “Dat klopt, dan ben ik met de wedstrijd bezig, dan ben ik geconcentreerd, dat is het allerbelangrijkste voor een speler. En daarbij gaat het erom hoe je met de spanning omgaat. Ik stond in de wedstrijd tegen Jaspers dik op verlies. Jaspers moest winnen met zo’n voorsprong. Daaronder bezweek hij. Ik ben geestelijk op dit moment heel sterk. De spanning krijgt weinig grip op mijn spel.”

Vorige bijdrage

Ik zoek vooral het middenkader op, de ambtenaren die de notities schrijven

Volgende bijdrage

Jaap Stam haat het voetbalwereldje

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *