Regiovakbeurs: moeder aller vakbeurzen
Beursoorlog in Oost-Nederland
Succes kent vele vaders. Maar het was Hennie van der Most die in navolging van zijn pretparken ook de all-in-formule toepaste op de beurzen in zijn Evenementenhal in Hardenberg. Meer dan dertig vakbeurzen worden er jaarlijks gehouden. En alsof de recessie deze branche links laat liggen, wil hij er nog een hal (de vijfde) bijbouwen met een oppervlakte van 4800 vierkante meter. Totale kosten: bijna een miljoen euro. Aan het einde van de maand (op 30 en 31 oktober) wordt de Regiovakbeurs weer gehouden. De moeder aller vakbeurzen. “Uit deze beurs zijn steeds weer nieuwe beurzen ontwikkeld,” vertelt organisator Claudia Busschers. “We moeten creatief zijn om voor de zevende keer weer wat nieuws te bedenken.”
Er worden een kleine 100 standhouders verwacht bij de business to businessbeurs. “Wat heb ik als ondernemer nodig?,” beantwoordt ze de vraag met een tegenvraag. “Van kassa’s tot huisvesting, van auto’s tot ict. De beurs is voor starters, maar ook voor ondernemers die zich opnieuw willen oriënteren, opnieuw willen inrichten. We hebben de beurs opgezet in een groot plein met zes thema’s zoals logistiek, communicatie, onderwijs en andere branches.” Opvallend is dat steeds meer bedrijven uit het westen van het land zich op de beurs presenteren. Dat heeft wellicht ook te maken met de service die de standhouders krijgen. “Ik noem het service van de oude stempel. We helpen bij de opbouw van de stands met heftrucks en steekwagens. Er staat koffie met broodjes. En tijdens de beurs lopen genoeg obers die tientallen keren per dag in alle stands bedienen.”
Herman en Hennie
Bij de Evenementenhal in Hardenberg werken in totaal 160 mensen (met contracten van 20 tot 40 uur). Tijdens beurzen komen daar nog eens circa veertig uitzendkrachten bij. De omzet bedraagt circa 7 miljoen euro, het rendement is ongeveer 10%. Hennie van der Most laat zich zelden meer zien in de Evenementenhal, die loopt als een trein, en dan is voor hem de gein er meestal af. Wel staat zijn bekende helikopter gestald in de hal. De dagelijkse leiding is in handen van zijn broer Herman (54) die als gevolg van een zwaar auto-ongeluk zijn werk als varkensboer niet meer kan uitoefenen. “Ik heb een boerderij met 500 fokzeugen, 50 koeien en nog ongeveer 40 hectaren akkerbouw. Die wordt gerund door mijn vrouw en één van mijn zonen.” Herman begon tegen Hennie te zeuren dat hij een goede landbouwbeurs moest organiseren. Hennie gaf opdracht aan Hans Evers, toentertijd zijn rechterhand in de Evenementenhal, dat te doen en om Herman bij de acquisitie te betrekken. “Die had goede contacten en dat bleek ook wel, want hij had heel snel een lange lijst deelnemers geregeld,” herinnert Hennie van der Most zich.
Ruzie
Wat er zich allemaal precies in die tijd heeft afgespeeld in de Evenementenhal in Hardenberg is niet duidelijk, maar Hans Evers vertrok naar de IJsselhallen in Zwolle die waren overgenomen door Libéma van Dirk Lips. Volgens Hennie van der Most bestaat er een afspraak tussen hem en Lips om geen beurzen van elkaar af te pikken. Maar dat gebeurt natuurlijk wel. De luxe documentatiemappen, de opzet van de beurzen met all-in-formule, zelfs de stimulerende thermometers op de kantoren waar de omzet en verkochte vierkante meters op te zien zijn, worden in Zwolle nagedaan. “Onze ideeën,” zeggen de broers Van der Most, “die Evers is een na-aper.” Evers benadrukt dat hij zelf de man met de ideeën is die nota bene Herman nog heeft aangenomen. Een aantal andere collega’s is ook overgestapt naar de IJsselhallen, voor één van hen liep dat slecht af, want hij had een concurrentiebeding. Er werd zelfs een Kort Geding over de Landbouwbeurs in Zwolle gevoerd. Nu worden mensen uit Hardenberg via andere Libéma-vestigingen in Rosmalen (hoofdkantoor) of Leiden (Groenoordhallen) aangenomen. Volgens Evers gaan die betrokken mensen overigens wel degelijk in Rosmalen en Leiden werken en niet in Zwolle.
Ik noem het service van de oude stempel
“Dat is de afspraak tussen Hennie van der Most en Dirk lips en daar houden we ons aan,” aldus Evers, die daaraan toevoegt dat het bedenken van beurzen maar betrekkelijk is: “In de IJsselhallen worden bijvoorbeeld al vijftien jaar de Ondernemers Contactdagen gehouden. En de tienjarige Familiebeurs in Zwolle heet in Hardenberg de Familybeurs.” Adresbestanden Het meest recente dieptepunt in de beursoorlog is het ontslag op staande voet van een medewerker in Hardenberg die de adresbestanden van alle beurzen naar zijn eigen huiscomputer had doorgemaild. “Dat is door een systeembeheerder van ons bij hem thuis eraf gehaald. Maar het stond er al een tijdje op, dus je weet niet wat er in die tijd mee is gebeurd.” Een vermoeden heeft Herman van der Most wel, want hij laat een brief van een klant zien die schrijft dat hij een bepaalde handelsnaam alleen in Hardenberg gebruikt en hij is nu onder diezelfde naam vanuit Zwolle aangeschreven… “Nee, ik heb die jongen niet vervolgd, hij is nog jong, moet ik zijn leven kapot maken? Nee!” Evers’ reactie: “Alle adressen van elk bedrijf en contactpersoon zijn in elke beurscatalogus of via andere kanalen zeer eenvoudig te achterhalen.” De ruzie is een tijdje geleden zo hoog opgelopen dat Herman van der Most Hans Evers van het terrein in Hardenberg verwijderde.
Die Evers is een na-aper
Steeds nieuwe beurzen
De oorspronkelijke Evenementenhal Hardenberg is een oud fabriekscomplex dat uit drie hallen bestaat. De vierde in de vorm van een congrescentrum is er een paar jaar geleden bijgebouwd. “De economie gaat slechter, dat merkten we bij de landbouwbeurs die kleiner was dan normaal. We verzinnen steeds meer beurzen, dat moet onze kracht zijn. We hadden onlangs een metaalbeurs en daaruit organiseren we nu een verspanende beurs. Ik loop rond met het idee voor een klimaatbeurs en een beton-vakbeurs. Ik loop bij bijna alle standhouders langs om te horen of het allemaal naar hun zin is. Dan probeer ik ze ook meteen weer enthousiast te maken voor volgend jaar.” Overijssel heeft met de Evenementenhal in Hardenberg een van de mooiste beurscomplexen van Nederland. Het hallencomplex in Zuidlaren is op sterven na dood, de Frieslandhal en Martinihal liggen te ver weg voor echte concurrentie. En in Hengelo weet niemand precies wat eigenaar TCN met de Expohal voor heeft. Bijna al het personeel is ontslagen of vertrokken en beurzen worden door derden georganiseerd. “Ja, je hebt gelijk, het is jammer dat wij met Zwolle niet goed kunnen samenwerken zodat we beide een goede boterham hebben,” verzucht Herman van der Most.
Herman van der Most: “Het is jammer dat wij niet goed met Zwolle kunnen samenwerken.” (Foto: Evenementenhal Hardenberg)
Nog geen reacties