Met Stam, Huibregts, Van der Vegt terug naar Zwolle, lijkt me geweldig
Bert Konterman
Bert Konterman bij Glasgow Rangers: “Ik herhaal steeds dat in Nederland katholieken en protestanten zonder problemen met elkaar samenleven.”
Hij ging van Feyenoord naar Glasgow Rangers en werd door nota bene zijn ouwe club uitgeschakeld in de UEFA-cup. Hij brak in die uitwedstrijd ook een botje in zijn voet wat hem vervolgens tot het einde van het seizoen aan de kant hield. Aartsrivaal Celtic werd opnieuw kampioen, ondanks dat de Rangers het betere voetbal spelen. Maar dat telt niet. Wel wonnen de Rangers dit jaar de League-cup en de FA Cup. Hij heeft nog een contract voor twee seizoenen, dan is hij 33 jaar en zou dan heel graag bij FC Zwolle willen spelen. “Jaap Stam, Henri van der Vegt en ik hebben het wel eens tegen elkaar gezegd. Zeker als FC Zwolle dan ook eredivisie speelt. Zou geweldig zijn. Ik ken natuurlijk Gertje, die is nu materiaalman geworden, Jenny van de keuken, Wim de Weert, elftalbegeleider en ik ken Richard en Marco Roelofsen met wie ik nog heb samengespeeld.” Hij is pas vader geworden, hij bezit een fraai huis ten zuiden van Glasgow, maar Bert Konterman hoort gewoon in op het platteland, vroeger Rouveen, tegenwoordig Hierden (bij Harderwijk).
Zijn naam werd met betrekking tot Oranje niet meer genoemd nadat Stam in een dopingaffaire verzeild raakte. Tijdens Euro 2000 was hij nog diens vaste vervanger. De nieuwe Nederlandse bondscoach werkt nota bene ook bij de Rangers. Althans hij zit daar in een kamertje, hij is weggepromoveerd. In Glasgow heet het dat Advocaat zijn zakken zit te vullen. “Hij bemoeit zich met de kleding. Nee, ik vind het ook niet mooi, het zit ook niet lekker. Ik zie hem eigenlijk nooit.” Konterman is geen fan van de kleine Hagenaar. “Toen Advocaat hier nog trainer was, hebben we regelmatig gesproken over mijn manier van spelen en hoe hij denkt over verdedigen. Laat ik het voorzichtig uitdrukken, we zaten niet altijd op één lijn.” Opvallend, want in Schotland schreven de machtige tabloids dat Konterman de zoon leek van Advocaat, want hij speelde altijd. In diezelfde tabloids lagen de Nederlanders (Mols, De Boer, Ricksen en Nederlandse trainers) vaak onder vuur; de club werd vergeleken met Barcelona.
Premier League
Daarom was het opvallend dat de club niet ondersteboven werd geschreven na de uitschakeling door Feyenoord. “De Rangers waren in de afgelopen negen jaar in Europa al voor de winter uitgeschakeld. Dus wat dat betreft waren de Schotten nog tevreden ook. Ikzelf was er doodziek van. Als we tien keer tegen Feyenoord spelen, winnen we zes of zeven keer, we hebben gewoon een beter team. Als oud-Feyenoorder deed het mij ook meer pijn dan spelers als Numan en Ronald de Boer. Ik baal nog steeds als een stekker, ik gun het die jongens van harte maar wij hadden daar moeten staan. Punt uit.” Dat kun je wel zeggen, maar een gemiddelde wedstrijd tegen Aberdeen is gewoon een drama. “In die wedstrijd die jij gezien hebt, stond niets meer op het spel. Dat is niet tekenend voor het Schotse niveau. Het zegt wel alles over het feit dat er twee grote clubs zijn en dat we van de rest met twee vingers in de neus winnen. We hebben het kampioenschap verspeeld door een groot aantal gelijke spelen tegen die clubs. Dat mag niet, dat ben ik helemaal met je eens.” De kans is groot dat Celtic en de Rangers naar de Engelse competitie overstappen. Eerst naar de first division en dan doorstoten naar de premier league. “De andere tien clubs willen zich afscheiden van de ‘old firm’ omdat ze niet tot een tv-deal konden komen. Dom, maar daar komen ze nog wel achter.” En dan tegen clubs als Manchester United, Liverpool, Leeds United en de favoriete club van Konterman Tottenham Hotspur.
Hall of Fame
Bert Konterman, de man uit Rouveen die pas op 28-jarige leeftijd overstapte naar Feyenoord, is vorig jaar te bewonderen in de hall of fame van de club. Hij scoorde een fraaie goal tegen Celtic en dat telt in het land van de voetbalgekke Schotten die alles overhebben voor een kaartje. “Er zijn speciaal achttien foto’s van dat doelpunt ingelijst. Moest ik een handtekening op zetten en vervolgens worden die foto’s verkocht voor 80 pound, dat is ongeveer 135 euro. Ja, het is niet voor te stellen.” Konterman is een leuke gozer, eerlijk. Iets dat hem door zijn ouders met de paplepel is ingegoten. Een gelovige jongen ook die nota bene bij een club is terechtgekomen die dankzij de godsdiensttwisten groot is geworden. “Als je af en toe hoort waar ze over zingen, over de paus, over protestanten, dat is gewoon afschrikwekkend. De achtergrond is de kwestie in Noord-Ierland, tussen protestanten en katholieken. Misschien is het een opdracht aan mij om daar af en toe wat over te zeggen in de pers. Ik heb in interviews in kwaliteitskranten de zaak een paar keer aangehaald. Ik herhaal steeds dat in Nederland katholieken en protestanten zonder problemen met elkaar samenleven. Beide geloven komen op hetzelfde neer: heb uw naaste lief. Het verschil zit in de uitleg van sommige bijbelteksten, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Iedere christen heeft toch gaven gekregen in zijn leven om er het beste van te maken om dat geloof op de een of andere manier te verbreiden. Ik kan aardig tegen een balletje aantrappen.” Het leven is niet alleen erg duur in Schotland, het meeste voedsel is onsmakelijk en vet. In één van de betere restaurants in de buurt van Kontermans woning nuttigen we de maaltijd. Bert en zijn vrouw bidden. Bij de Rangers bidt niemand voor het eten. “Nee, nu je het zegt, er wordt geen moment stilte voor ingelast zoals we dat bij Feyenoord deden sinds Patrick Pauwe daar wat over heeft gezegd.”
Nog geen reacties