Meeste oostelijke fondsen mooie bedrijven, maar niet voor beleggers
‘Twentsche Kabel is te klein’
De AEX daalde tussen de twee opnames van Memphis van 505,4 (op 1 mei) naar 492,9 (28 mei). De heer Reuvers vulde in 493, was daarmee winnaar van het AEX-beleggingsspel en hij won een kistje wijn dat hij later krijgt overhandigd want tijdens de opname was hij op vakantie. Iedereen kan meespelen door naar de opname te komen op 3 september (in het Arke Stadion) of te surfen naar www.twentevisie.nl. Via deze site kunt u zich ook melden om automatisch een uitnodiging voor Memphis te krijgen. Er mag overlegd worden bij het invullen, vrijwel alle bezoekers doen mee en steeds meer mensen ook per internet.
Het wil maar niet. Veel kwartaalcijfers vielen tegen, bedrijven durven geen toekomstvoorspellingen te doen, durven ook voorlopig niet te investeren. Terwijl (het is al eerder geschreven op deze plaats) de zogeheten macro-economische cijfers (consumentenvertrouwen, productie, werkloosheid) helemaal niet zo slecht zijn. De Nederlandse beurs kijkt uitsluitend naar Amerika. De beleggers hebben geen interesse in de moord op Fortuyn, de verkiezingen en de net niet recessie waarin het land verkeert. Stijgt Wall Street, dan stijgt het Damrak. En omgekeerd. “In dit blad en in het televisieprogramma BV Oost heeft een aantal bestuursvoorzitters hun verhaal kunnen vertellen.Verhalen die hout snijden, met een goede visie, maar het zet voor de beurskoers geen zoden aan de dijk,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobanken Twente.
Van Es heeft al eerder gezegd dat hij geen toekomst ziet voor de veilingfondsen. “Als je die hebt, adviseer ik verkopen. Het is maar wat de gek er voor geeft. Ik ben ervan overtuigd dat de oostelijke veilingfondsen Reesink, Vredestein, Blydenstein- Willink en Van Heek Tweka op termijn van de beurs zullen verdwijnen. Je kunt gokken op een bonus te zijner tijd, maar volgens mij gaat het bij de textielbedrijven bijvoorbeeld helemaal niet zo goed. Topman Steinmeijer heeft gezegd op te stappen als het volgend jaar omstreeks dit tijdstip nog steeds niet goed gaat, ik houd mijn hart vast.”
Twentsche Kabel
Ooit waren telecombedrijven de lievelingetjes van de beleggers. Het kon niet op. Inmiddels is het over en uit. “Elk nieuws in deze sector lijkt wel negatief. Het Britse Vodafone stelde beleggers teleur met de prognoses voor de Italiaanse en Duitse markt. Een adviesverlaging van zakenbank Lehman Brothers voor Deutsche Telekom maakte de zaken er voor de telecomaandelen niet beter op. KPN leverde vele procenten in. Wat brengt de i-mode? Daar zijn beleggers ook niet gerust op.” Als gevolg van de problemen investeren ondernemingen uit deze sector nauwelijks meer in glasvezelkabels. En dientengevolge legt bijvoorbeeld KPN Quest het loodje. Twentsche Kabel (Haaksbergen) zegt daar geen last van te hebben. Volgens topman Alexander van der Lof legt KPN Quest het grote netwerk aan en Twentsche Kabel levert juist kabels en systemen voor het laatste stukje naar de consument. “En daar zullen die kabels een keer aangelegd moeten worden om de bandbreedte te verhogen,” aldus Van der Lof bij TV Oost. Van Es is het daar wel mee eens, maar toont zich niet enthousiast. “Twentsche Kabel meldt dat het eerste halfjaar van 2002 zal worden afgesloten met een verlies uit gewone bedrijfsoefening als gevolg van lagere volumes en lagere verkoopprijzen. Het nettoverlies wordt gecompenseerd door een bijzondere bate dankzij de verkoop van deelnemingen. Dat is een verkapte winstwaarschuwing. En daar houden beleggers niet van, ook al omdat de onderneming voor heel 2002 geen uitspraken doet.”
Van de oostelijke fondsen adviseer ik op dit moment alleen Stork
Te klein
In 2001 behaalde Twentsche Kabel een nettoresultaat van 3,7 miljoen euro. “Een herstel van de glasvezelmarkt wordt pas vanaf 2003 verwacht en daar kun je dus uit afleiden dat Twentsche Kabel het voorlopig moeilijk blijft houden. Ik ben ook van mening dat de onderneming over enige tijd te klein zal zijn in de snel consoliderende markt van kabelproducenten. De onderhandelingsmacht van Twentsche Kabel wordt daardoor te klein. Ook zijn wij minder positief over de bandenbouwactiviteiten van het bedrijf (goed voor een kleine 10% van de omzet, JM).” Van der Lof wijst de opmerkingen over de omvang van het bedrijf van de hand. “Wij zijn groot genoeg, de solvabiliteit is boven de 50%, onze leencapaciteit om te groeien is voldoende.” Van der Lof zegt verder op dit moment wat anders aan zijn hoofd te hebben (de reorganisatie waarbij 140 banen worden geschrapt) dan acquireren. Hij wijst ook vergelijkingen met concurrent Draka (dat tot nu toe beduidend beter presteerde dan Twentsche Kabel) van de hand. “Dat is een ander bedrijf, bovendien krijgt Draka het dit jaar ook moeilijk.” Toch geeft Van Es een negatief advies over het aandeel. Ondanks dat het een koopje lijkt, want het aandeel stond lange tijd niet zo laag. “Het aandeel is dit jaar al acht procent gedaald. Op de lange termijn zie ik het wel weer stijgen, maar voor het komende jaar zie ik weinig groei.” Er hebben zich als gevolg van de lage koers geen overnamekandidaten gemeld bij Van der Lof.
Beurscafé
“Ik vind de bedrijven in het rijtje oostelijke fondsen op zich heel mooie bedrijven. Maar ik word er voor betaald om te beoordelen of het aandeel perspectief heeft. De Rabobank organiseert in het najaar een beurscafé waarbij Van der Lof is uitgenodigd om zijn verhaal nog eens voor het voetlicht te brengen bij een aantal beleggers persoonlijk. Misschien dat ik wat over het hoofd zie. Beleggers vragen mij aandelen te kopen die in de komende tijd meer waard worden. En het liefste binnen een paar maanden of een jaar. En daarom adviseer ik dan niet Twentsche Kabel. Ook niet andere oostelijke fondsen als Centric KSI. Ik vind Gerard Sanderink een goede ondernemer, volgens collegae is een groei mogelijk tot vier euro en meer. Maar pas over een paar jaar, als hij meer bedrijven heeft aangekocht en zijn eigen bedrijf heeft samengevoegd met het beursbedrijf.” “Van de oostelijke fondsen adviseer ik op dit moment alleen Stork dankzij het JSF-project. De beslissing over de aankoop is uitgesteld, maar het werk dat het oplevert zal leiden tot een verbetering van de winstmarges bij de Aerospacedivisie. Stork heeft eveneens sterke wereldwijde marktposities in Textile Printing en Food & Poultry Processing. In de huidige beurswaardering is al veel slecht nieuws verrekend waardoor een lage koers/winstverhouding van 7,75 is ontstaan. Kopen dus.” Een ander fonds waar Van Es al tijden enthousiast over is, is Volker Wessels Stevin. “Goede cijfers, zelfs beter dan verwacht. Veel autonome groei en dat is knap want het bedrijf had nogal wat moeilijkheden bij de telecomactiviteiten in Duitsland. Het bedrijf gaat zich meer richten op onderhoud en dienstverlening waardoor het minder afhankelijk wordt van de cyclische bouw. Bovendien zijn in deze segmenten de marges hoger.” Hazewinkel (topman Volker Wessels Stevin) was anders over 2002 nogal terughoudend en daar houden beleggers toch niet van? “Volker Wessels Stevin is altijd conservatief met het doen van winstvoorspellingen.”
Claim
De beurs schoot omhoog toen de rechter alle juridische claims op Ten Cate afwees. United Fabrics gaat in hoger beroep, er lopen nog meer zaken, maar Ten Cate lijkt van een groot probleem verlost. Volgens bestuursvoorzitter De Vries waren de slechte cijfers over 2001 voor een groot deel te wijten aan de rechtszaken die hem van zijn eigenlijke werk afhielden. Hij kan nu weer gaan ondernemen. “Ik blijf wachten op het moment dat hij de rubber- en kunststofbedrijven afstoot. Dan krijgt Ten Cate geld om zich helemaal op de corebusiness van technische textiel te storten. Tot dat moment geef ik geen koopadvies, maar ook geen verkoopadvies als je aandelen hebt,” zegt Van Es. “Van Grolsch weet je dat het een mooi bedrijf is, maar dat het mijns inziens wachten is op een overname. En dat zal wel gebeuren als de nieuwe brouwerij klaar is. Als je aandelen koopt, dan wacht je dus op de overname, want het aandeel zelf zal tot die tijd autonoom weinig stijgen.” Tot slot de mening van Van Es over Wegener. “De krantendivisie genereert veel cashflow, maar de autonome groei is laag. De advertenties nemen af waardoor de winst onder druk staat. De groei moet komen van de divisie Direct Marketing, maar dat schiet met 15% van de omzet nog niet op. Er staan overnames gepland in deze sector. De synergie tussen de activiteiten van Wegener is mijns inziens beperkt. Al met al ben ik niet enthousiast.”
Nog geen reacties