Twentevisie Jaargang 14, 2002

Alle economische macro-signalen zijn positief, maar beurs blijft verlegen:

Textielgroep bedroog

Tijdens de opname van het radioprogramma Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel traditioneel gespeeld: raden naar de hoogte van de AEX bij de volgende opname, in dit geval 1 mei. U kunt meespelen tijdens de opname, maar ook via www.twentevisie.nl. In de maand maart steeg de AEX van 486 naar 531 punten. De heer Oude Mulders uit Hengelo gokte 530 punten en krijgt een kistje wijn. Op de foto Sjoerd van Es van de Rabobank Twente.

De Amsterdamse beurs keek de afgelopen tijd vooral naar de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurs. Alle seinen staan op groen, zeg ik wel eens als vergelijking, zowel in Amerika als Europa, maar de beurzen blijven terughoudend,” zegt Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobank Twente. “Beleggers waren aanvankelijk bang de boot te missen en stapten massaal in. Dat stuwde de beurs op. Later kwam er weer wat verkoopdruk en kreeg de vrees voor renteverhogingen even de overhand.”
“De angst voor verhogingen van de rente werd ingegeven door positieve signalen over de Amerikaanse economie. De Federal Reserve liet weten dat de zwakke groei niet langer een bedreiging is voor de economie. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken zag zich gesteund door onder meer een gestegen consumentenvertrouwen. Ook de industriële productie was hoger dan verwacht. De bekende zakenbanken Merrill Lynch en Salomon Schroder Smith Barney pasten in positieve zin hun groeiramingen bij voor de Amerikaanse economie.”

Bouw

Volgens Van Es lieten beleggers op het Damrak zich de afgelopen weken leiden door het actuele en cijfernieuws over 2001 van veel bedrijven. “Waar ik toch van beetje van schrik is dat veel bedrijven zich niet wagen aan een prognose voor het lopende boekjaar. De tegenvallers in 2001 zorgden voor voorzichtigheid.” De bouwsector had op de beurs te leiden van het justitieel onderzoek. Bij veel bouwbedrijven (waaronder Volker Wessels Stevin) werden invallen gedaan. “Ik blijf vinden dat Volker Wessels een prima aandeel is. En ik geloof Hazewinkel als hij zegt er niets mee te maken te hebben.” Vlak voor het ter perse gaan van dit periodiek werd bekend dat het wegenbouwbedrijf wel degelijk onwettige prijsafspraken zou hebben gemaakt. Hazewinkel: “We hebben afgesproken geen commentaar te geven.” De beurs bleef vertrouwen houden en zakte de eerste dagen slechts een paar dubbeltjes.

Volker Wessels Stevin Volker

Wessels Stevin kwam in maart ook in het nieuws dankzij hun presentatie van de omzet en winst in 2001, een omzet- en winststijging van 11%. “Ten opzichte van 1 januari is het aandeel flink gestegen en mijns inziens zit er nog veel meer rek in. Ook al omdat het bedrijf goed geleid wordt. Tegenvallers zoals in de telecom-markt en in Duitsland worden adequaat aangepakt. En verder is het bedrijf heel innovatief door het bedenken van prestatie- en meerjarige onderhoudscontracten. Volker Wessels wil al in 2004 realiseren dat 25% van het bedrijfsresultaat afkomstig is uit meerjarige contracten, nu is dat nog 12%. En dat betekent veel minder conjunctuurgevoelig. Nog een belangrijk gegeven is de orderportefeuille waar groei in zit. Hazewinkel durft wel te zeggen dat de nettowinstgroei van 8-10% wordt gehandhaafd. Ook een signaal.”

Beursonwaardig

“Ik vind het een schande wat zich in de afgelopen maanden met de Textielgroep Twenthe en Koninklijke Ten Cate heeft afgespeeld. Vanaf 1998 zag je de speculaties rond de Textielgroep. Ik heb mijn klanten vanaf die tijd ten stelligste afgeraden daarin te investeren. Er zat een grootaandeelhouder en het was allemaal zeer schimmig. Beursonwaardig. Het beleid van Ten Cate om zich te specialiseren in technische textiel is een goede keus, maar het afstoten van de kunststof- en rubberbedrijven duurt allemaal veel te lang. Bovendien is er nog steeds die dreigende claim, waardoor het aandeel is gezakt, en ik adviseer niet kopen. Het management heeft in de naaste toekomst veel tijd nodig voor de juridische strijd, terwijl Ten Cate juist alle aandacht nodig heeft, dat heb je gezien aan de zeer teleurstellende cijfers, ze hebben zelfs op hun stille reserves ingeteerd.”

Vredestein

Bandenfabrikant Vredestein boekte over 2001 een nettoverlies van maar liefst 32 miljoen euro. “Ondanks de winstwaarschuwing van december vorig jaar vind ik het toch zeer teleurstellend. Maar wat je wel vaker ziet bij een wisseling van de wacht is dat de nieuwe man de bezem door de boekhouding haalt en alles afschrijft wat hij niet vertrouwt. Het bedrijfsresultaat was slechts, overigens nog altijd bijna 8 miljoen euro, een kwart van het totale verlies. Aan de andere kant kan het nu alleen maar beter worden. Door de vermindering van werkkapitaal en verdere verlaging van voorraden en debiteuren naast de reeds aangekondigde reorganisaties en de ingang gezette kostenreducties wordt de uitgangspositie voor 2002 flink versterkt. Ik zet het aandeel even in de wacht.”

Stork

Stork heeft met Lockheed Martin een klein langjarig contract voor de ontwikkeling van de deuren en de bekabelingssystemen van de Joint Strike Fighter (JSF) afgesloten. Stork Aerospace mag deuren en bekabeling voor de JSF ontwikkelen. “Dit contract vertegenwoordigt een waarde van minimaal 73 miljoen dollar en het werk tot 2012. Zulk nieuws horen de beleggers graag. Het aandeel is in de afgelopen weken al gestegen en bij mijn staat het ook in net kooplijstje,” aldus Van Es.

Vorige bijdrage

Ik zit met een affaire die door anderen is veroorzaakt

Volgende bijdrage

Ik denk dat ik Teeven meer kan vertellen over de luchthaven dan hij mij

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *