Omzet Blydenstein-Willink 1 aandeel
‘Schaf veilingfondsen af’
Winnaar van het beursspel was dit keer de heer Henk Bronsvoort uit Bathmen. Hoewel hij ruiterlijk toegaf de slotkoers op goed geluk voorspeld te hebben, meende Sjoerd van Es van de Twentse Rabobanken hem toch het kistje wijn niet te moeten onthouden. Via www.twentevisie.nl kan de hoogte van de AEX voorspeld worden
Als de beurs vooruit loopt op de economische ontwikkelingen (zoals beweerd wordt) dan blijft een recessie uit. Want het jaar 2001 was voor de belegger desastreus, maar januari 2002 valt niet tegen. “Inderdaad, ik hoor links en rechts wat positieve berichten, zoals het gestegen consumenten- en producentenvertrouwen in de VS. Anderzijds heeft Alan Greenspan laten weten dat hij er rekening mee houdt dat het herstel nog broos is en niet zonder risico’s. In januari hebben de beurzen met zijn teksten nog weinig gedaan,” aldus Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Twentse Rabobanken. “De IT-sector laat wisselende geluiden horen, ik ga uit van een opleving later dit jaar en dus stap ik er nu in. Nee, Centric/KSI is te klein, daar doe ik niets mee en die kleine veilingfondsen kunnen ze wat mij betreft afschaffen. Dat systeem functioneert sinds 29 oktober vorig jaar en ik vind het waardeloos.”
De financiële wereld houdt zich al wekenlang bezig met het faillissement van de energiereus Enron en de devaluatie van de Argentijnse peso. JP Morgan, de op één na grootste bank van de VS moest om die redenen die in het vierde kwartaal 2001 extra afschrijvingen noteren. “Argentinië hakt er harder in dan eerder gezegd is. Veel Spaanse bedrijven hebben grote belangen in Argentinië. In Nederland werd het eerst gebagatelliseerd, maar Nederlandse financiële instellingen moeten voorzieningen treffen voor leningen die ze in Argentinië hebben uitstaan en Ahold heeft € 100 miljoen daarvoor opzij gezet.” IT In de eerste weken van het nieuwe jaar kwamen de grote IT-jongens met cijfers en verwachtingen. “ASML ondervindt rechtstreeks de gevolgen van de Intelbeslissing de investeringen met twee miljard te verlagen. Ik vond de cijfers van Compaq, Dell, IBM niet tegenvallen en van Nokia vond ik ze zelfs goed. Ik koop liever die fondsen dan CMG dat een grote opdracht aan zich voorbij zag gaan. Nee, ik vind Centric/KSI te klein. Het zegt me niets dat Sanderink zelf half januari net als zijn collega Toon Rijken honderdduizenden aandelen hebben gekocht. Dat is meer een signaal naar de markt. Ik heb meer vertrouwen in Centric Holding dat niet op de beurs is genoteerd dan in Centric/KSI.” Grote researchinstituten als Iris (dochter van Rabo en Robeco) zijn weer enthousiast over de IT-sector. “Als ik naar Greenspan luister en naar de voorzichtige uitspraken van de topmannen van de grote bedrijven die op zijn vroegst in het tweede halfjaar een opleving verwachten, dan zou nu het goede moment zijn om voorzichtig in de IT-sector te gaan beleggen. Als je echt IT wilt, regel dan wel goede spreiding.”
Veiling afschaffen
“Wat moet nou zo’n Textielgroep Twenthe op de beurs,” vraagt Van Es retorisch. “Blydenstein? Van Heek Tweka? Ik weet het echt niet. Ik heb dat in volumes eens op een rij gezet voor dit verhaal. Wat mij betreft stappen die bedrijven van de beurs. Dat veilingsysteem deugt niet. Om 10.30 uur en om 16.30 uur wordt gekeken of vraag en aanbod bij elkaar gebracht kunnen worden om tot een prijs te komen. De gehele dag verschijnen er wel adviesprijzen maar dat zijn geen prijzen waarop gehandeld wordt. Het gevolg is dat er op de borden grote koersfluctuaties plaatsvinden zonder dat er iets gebeurt. Waanzin.” Eerder hebben we in dit blad al aangetoond dat de koers van Blydenstyein Willink (nog voor de introductie van de veiling) simpel te manipuleren was ineens voor duizend gulden te kopen en een paar weken later te verkopen. De koers schoot eerst omhoog en vervolgens naar beneden. We hebben de kritiek van Van Es in januari eens uitgeprobeerd op het veilingsysteem. We bestelden via internet vijf aandelen van Textielgroep Twenthe voor 10 euro. De koers staat al enige tijd muurvast op 81,50 euro. We kregen voor die prijs de aandelen natuurlijk niet, maar de adviesprijs verscheen wel overal op de schermen met de opmerking dat de koers met 80% ‘gedaald’ is. Flauwekul, omdat er geen werkelijke handel plaats heeft gevonden. Bij Blydenstein bestelden we op 23 januari 1 aandeel voor 5,85 euro en daarvoor kregen ook daadwerkelijk een aandeel waarnaar de koers omhoog schoot.
Nog geen reacties