De OBX verdwijnt in 2002
And the winner is toch….
De heer Fedde Zwanenburg uit Holten voorspelde dat de AEX in december ongeveer gelijk zou blijven en hij kreeg gelijk. En daarmee won Zwanenburg het kistje wijn dat hij overhandigd kreeg van Jan Haverkate van de Rabobank Twente tijdens de opname van Memphis.
2001 was vooral het jaar van de internetzeepbel die uit elkaar knalde! De economische groei daalde sterk, de rente op de kapitaalmarkt daalde sterk en de beurzen daalden wereldwijd vele procenten. Er waren sectoren/bedrijven die meer dan de helft van hun beurswaarde verloren zoals KPN (min 70%), UPC (min 95%) en CMG (min 70%). De obligatiemarkt was positiever. “De belegger die een goede spreiding over de diverse vermogensbestanddelen heeft met aandelen, obligaties en liquiditeiten, heeft in 2001 meer verdiend of misschien minder verloren dan de belegger die lukraak effecten koopt en verkoopt,” zegt Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobanken Twente. Het beste Overijsselse fonds was in 2001 procentueel Textielgroep Twenthe. Maar daar wordt mee gemanipuleerd van hier tot Tokio door de grootaandeelhouder. Daarom verklaart Twentevisie Volker Wessels Stevin tot het beste Overijsselse beursfonds van 2001.
Het allerbeste was geweest als je in 2000 je aandelen of op een spaarrekening had gezet en/of in het onroerend goed had gestoken. In 2001 daalde de AEX met 20%, de dertien Overijsselse fondsen daalden nog harder met 22%. Het enige lichtpunt was Volker Wessels Stevin. Sinds november 2001 is er een nieuw handelssysteem op de Euronext. Uit de Overijsselse Beursbedrijven Index zijn vijf fondsen gedegradeerd naar het veilingsysteem. Het is daarom niet meer reëel om een index van de oostelijke fondsen te maken en te vergelijken met de AEX. De OBX schaffen we af. Daarvoor in de plaatsen bekijken we maandelijks de acht vaste oostelijke noteringen en de vijf veilingfondsen. “Ik verwacht dat die veilingfondsen op termijn van de beurs af zullen gaan.” Eén van de beste fondsen van 2000 CMG (dit jaar min 70%) wordt vanaf 2002 niet meer gevolgd (het bedrijf heeft slechts een kleine vestiging in Enschede). Daarvoor in de plaats komt Centric/KSI van Gerard Sanderink. “We vergelijken deze fondsen dus niet meer met de AEX. Alleen onderling.”
OBX in 2001
Blydenstein Willink steeg in 2001 met 2,7%, het bedrijfsresultaat was in de eerste helft van het jaar 0,5 miljoen euro. BW Industrial werd verkocht door middel van een management buy out. Een joint venture met drukkerij Lakatex mislukte vooralsnog. Het is de bedoeling dat Blydenstein in de naaste toekomst alleen met Verosol (raambekleding) doorgaat. Over heel 2001 zal het bedrijf naar eigen zeggen ongeveer 1,5 miljoen euro verliezen. “Het is een veilingfonds, dat volg ik amper. Ik geef zeker geen koopadvies, de gokkers kunnen hopen op een premie als Blydenstein van de beurs afgaat,” aldus Van Es.
Grolsch (min 7,5%) kreeg groen licht voor de bouw van de nieuwe brouwerij. Grolsch verwacht over 2001 een stijging van het resultaat van 5-7%. “Een goed fonds, zeker, ik verwacht geen grote sprongen voorwaarts meer tenzij toch de periodieke overnamegeruchten kloppen en Grolsch dus in andere handen komt. Dat kan lucratief zijn.”
Nedap (min 10,3%) kon door de economische teruggang moeilijker hun (dure) innovatieve producten verkopen; als gevolg van de slordige Amerikaanse verkiezingen en de aanslagen in New York stonden hun stemcomputers en verfijnde beveiligingsapparatuur extra in de belangstelling. Nedap is over 2001 optimistisch en verwacht een stijging van de omzet te presenteren. “Klein fonds met een leuke directie en mooie producten. Ik vind de daling van de koers in 2001 zeer acceptabel. Nedap is een kleine, maar innovatieve speler. Reesink (min 8,7%) gaf in mei een winstwaarschuwing, de halfjaarcijfers (een daling van 19% van de nettowinst) viel niet tegen. Over heel 2001 verwacht Reesink eenzelfde resultaat als in 2000. “Daar heb ik dus geen niet zo veel vertrouwen in. Als je aandelen hebt, houden, maar niet extra kopen, zou ik zeggen,” aldus Van Es.
Koopadvies
Topman Veenman van Stork (daling van 32,0%) zei in het programma Memphis dat het bij Stork crescendo ging, op 5 november gaf hij een winstwaarschuwing. De onderneming verwacht een fors verlies als gevolg van de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Bij de divisies Aerospace en Textile Printing zal de werkgelegenheid met circa 10% afnemen. Bij Poultry and Food Processing en Technical Services is geen sprake van een trendbreuk. Stork zal de kosten reduceren door onder meer een aanpassing van de productiecapaciteit. Tevens wordt de afronding van Capital Assets uitgesteld in de hoop op een beter verkoopmoment. “Ik vind dat Veenman de beleggers op het verkeerde been heeft gezet, daarvoor is hij afgestraft, en verder vind ik dat hij goed heeft gereageerd op de gebeurtenissen. Bovendien is de beurswaarde lager dan de intrinsieke waarde, wat zorgt voor een bodem onder de huidige koers,” aldus Van Es. Koninklijke Ten Cate (min 20,9%) gaat zich helemaal concentreren op de technische textiel (kunstgras, beschermende kleding). Maar het afstoten van de rubber- en kunststofbedrijven verliep vorig jaar minder gladjes dan topman De Vries bij herhaling heeft gezegd, wel verwacht Ten Cate in 2001 een winst van 6 miljoen euro. “Zodra De Vries zijn woord heeft waar gemaakt, geef ik direct een koopadvies. Ik heb nu te weinig zicht op het afstoten, misschien moet dat wel helemaal afgeboekt worden op de balans omdat ze het aan de straatstenen niet kwijt kunnen net zoals bij de Denim. Nu kopen is een gokje.”
Textielgroep Twente
Over de Textielgroep Twente (plus 27,1%) is heel weinig te zeggen. Er is nauwelijks handel, 82% van de aandelen is in vaste handen. In 2001 werden een paar overnames gedaan en er loopt een claim (van 71 miljoen gulden) tegen Ten Cate. “Een gokfonds, pure gok, het staat niet op mijn voorkeurslijstje.” Twentsche Kabel (min 46,8%) heeft op 6 november een forse winstwaarschuwing (min 35%) gegeven: het resultaat voor bijzondere baten en lasten komt uit op 20 miljoen euro. “Door verschuivingen in de productmix zal de omzet nog wel (beperkt) toenemen. Deze verschuivingen leiden, in samenhang met overcapaciteit op de glasvezelmarkt, tot een minder gunstige margeontwikkeling. Hoewel de solvabiliteit heel sterk is, zie ik op korte termijn geen goede vooruitzichten. Bovendien vind ik de onderneming te klein voor de markt van kabelproducenten. En ik vind dat ze de bandenbouwactiviteiten zouden moeten afstoten. Ik geef geen koopadvies.” Topman Steinmeijer van Van Heek Tweka (min 33,5%) heeft een teleurstellend jaar achter de rug, maar hij voorspelt voor 2002 rozengeur en maneschijn. Hij stapt op als hij dat niet kan waarmaken. Het eigen vermogen is versterkt door een emissie; 2001 stond vooral in het teken van reorganisaties, sluiting van verkoopkantoren en assortimentsinkrimping (voorraden afgebouwd). “Het was een duur en druk jaar voor Van Heek Tweka, maar volgens mij is het bedrijf er klaar voor. Steinmeijer heeft er zelf ook alle vertrouwen in gelet op zijn uitspraken. Klein fonds, maar als Steinmeijer zijn woorden waarmaakt, is Van Heek Tweka speculatief de moeite waard.”
And the winner is…
Het beste fonds van 2001 van de OBX was Volker Wessels Stevin (stijging van 9,7%). Het was ook het enige fonds met handelsomvang dat in de plus kwam. Niet ten onrechte, want de bouwer heeft een sterke positie in de infrastructuur en in de projectbouw van woningen. Een steeds groter deel van de omzet komt uit serviceactiviteiten zoals energiebeheer en servicemanagement. De activiteiten genereren stabiele kasstromen. Het management rekent op een winstgroei van 8-10% per jaar op lange termijn. “En dat vind ik zelfs nog conservatief. Ik heb maanden geleden al in dit blad gezegd dat ik Volker Wessels Stevin ondergewaardeerd vind. Nog steeds.” In tegenstelling tot eerder uitgesproken verwachtingen zal Vredestein (min 7,1%) het jaar 2001 met een substantieel verlies afsluiten, grotendeels veroorzaakt door eenmalige voorzieningen en afboekingen. “Toch ben ik niet negatief, maar ik sta ook niet te juichen, want Vredestein heeft veel activiteiten, en altijd is er wel een onderdeel wat tegenvalt.” Wegener (min 42,7% in 2001) verwacht dat de omzet niet of nauwelijks zal toenemen. Oorzaak van de neerwaartse bijstelling van de winstvooruitzichten zijn de maand op maand afnemende advertentievolumes in de dagbladen; ook de resultaten bij de divisie Direct Marketing en verspreidingen blijven achter bij de verwachtingen. “Gelet op de economie en de eigen berichten van Wegener geef ik zeker geen koopadvies. Je had ze al in de loop van 2000 moeten verkopen,” aldus Van Es.
Bezoekers van Memphis kunnen meespelen met het Rabo-beleggingsspel via de formulieren die in het Arke Stadion worden uitgereikt. Lezers van dit blad kunnen uitnodigingen krijgen voor de opname en meespelen met het beleggingsspel via www.twentevisie.nl. Een kistje wijn is dan snel en gemakkelijk verdiend.
Nog geen reacties