Twentevisie Jaargang 13, 2001

Bram van der Weide zoekt jonge opvolger met gevoel voor circus

Jongleren met marges

Bram van der Weide: “Als ik er nog een keer geld bij moet leggen, dan stop ik er gewoon mee.”

Het circusfestival in Enschede gaat alweer het zesde jaar in. Directeur Bram van der Weide is uit de schulden, hij heeft in de afgelopen jaren zelfs een klein winstje kunnen maken waardoor er een potje van circa 20 mille is gemaakt om tegenvallers op te vangen. Van verzadiging van de markt heeft hij nog weinig gemerkt. Er zijn al zes voorstellingen uitverkocht. Vorig jaar boekte hij een record met 30.000 bezoekers waardoor 92% van de plaatsen was verkocht. De finale is dit jaar op 30 december. “Dan ronden we alles af, dan hebben we nog niets met de Euro te maken, dan zit je met de kassa, tickets, hotelreserveringen, je moet alles omzetten.” Van der Weide is inmiddels 55 jaar. Hij wil afbouwen. De tenten neerzetten, tribunes huren, olie bestellen, verwarming regelen en noem maar op, daarvoor bestaan draaiboeken. “Daar zijn sjablonen voor. Ik ben al heel lang op zoek naar een jonge vent die begrijpt dat dit een vak is waar je niet over uren praat, maar over mensen en projecten.”

“Ik heb een weddenschap met de man van de publiekscatering. Ik denk dat hij dit jaar een topomzet zal draaien, de mensen moeten toch van hun guldens af,” lacht Van der Weide, die niet echt een verklaring voor zijn circussucces kan geven. Het goedkoopste kaartje kost 27,50 gulden. Toch een hoop geld. “Hoe kom je daar nou bij? Als je het vergelijkt met andere circussen of met de bioscopen, dan is onze prijs helemaal niet zo hoog.” Het aantal sponsors, bedrijven die met geld of materiaal helpen, is met 80 onveranderd hoog. De begroting is ongeveer 1,2 miljoen gulden. Als het loopt zoals hij verwacht, blijft er dit jaar zestig- tot tachtigduizend over. Voor de reserve. “Ik heb nog wel eens nachtmerries van het eerste jaar, toen het zo steenkoud was. Want de marges zijn zo klein.” Hij geeft het voorbeeld van de dieselolie waarvan hij 30.000 liter gebruikt. Hij heeft gebudgetteerd 1,26 gulden per liter (prijs van vorig jaar), maar inmiddels kost een liter negen dubbeltjes. “Voor hetzelfde geld was het 1,50 geweest. De gages kan je redelijk inschatten, maar de vliegprijzen weer niet. “Er komen dit jaar achttien Russen, voor 277 dollar per ticket van Moskou naar Nederland. Maar de terugreis is een crime. Ik heb een datum nodig voor het visum en ik wil weten wat de kosten zijn. Ik hoorde net dat die tickets dan 415 dollar kosten.”

Ik heb nog wel eens nachtmerries van het eerste jaar, toen het zo steenkoud was

Jongleur

Die artiesten hebben rekwisieten die met de vrachtwagen moeten worden ingevoerd. Als ik niet uitkijk, wordt mij door die transporteur in Moskou een oor aangenaaid. Die gasten verdelen daar de vracht, een ander hoef ik niet te bellen, want die rekent dan een nog hogere prijs.” Het is een spel, maar wel een spel dat op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Het eerste jaar bouwde Van der Weide een schuld op die pas de laatste jaren is weggepoetst. “Ik weet zeker dat het festival net als de Military wel 25 jaar meekan. Maar als ik er nog een keer geld bij moet leggen, dan stop ik er gewoon mee. Dan doen we blijkbaar iets niet goed. Dan stop ik.” Maar ook als er de komende jaren winst gemaakt wordt, houdt het voor Van der Weide een keer op. “Ik vind het programma maken het allerleukste. Ik zie mezelf als de voetbaltrainer die van de spelers een elftal maakt. Ik moet er een mooie show van maken. Ik zoek een opvolger, maar niet een evenementenbureau. Ik zoek iemand die weet wanneer je een schouderklopje geeft en wanneer je iemand de huid moet vol schelden. Iemand die weet dat als een jongleur de eerste knots laat vallen, je dan beter met het nummer kunt stoppen.” Van der Weide is een prater, een man vol anekdotes, komt dan met het verhaal over Rosalie, de dochter van Sjoukje Dijkstra. Die heeft een koeiennummer. “Die koeien kunnen niet veel, die maken een rondje. Ik zeg, we maken er een nummer van met lama’s en paarden. Met verbazing zag ik in De Telegraaf een verhaal over Sjoukje Dijkstra en die zegt nota bene op de pagina van Henk van der Meyden dat ze bij mij in het circus komt. Die Van der Meyden zal wel iemand vreselijk op zijn kloten geven, want Van der Meyden schrijft normaal alleen over zijn eigen Chinese Staatscircus.”

Vorige bijdrage

Eerste Regionaal Ondernemers Congres bij Van der Valk

Volgende bijdrage

Overijsselse Beursbedrijven Index (OBX) op de helling

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *