Herman Wessels is niet langer het onbekende broertje van Dik
De tweede violist is nu dirigent
Herman Wessels: in twee jaar meer geleerd dan in al die jaren daarvoor
Op de dag van de presentatie van Björn van der Doelen bij FC Twente (van PSV) liep Herman Wessels (voorzitter FC Twente) de skybox waar zijn broer Dik zat, binnen. Dik feliciteerde zijn broer met de aanwinst, maar vroeg zijn broertje (acht jaar jonger) ook waarom hij dat dag ervoor niet even tegen hem had gezegd. Herman (47) haalde zijn schouders op en zei iets in de trend van ‘dat het daar niet van gekomen was’. Het is symbolisch voor de ontwikkeling van Herman Wessels, jongste uit een gezin met zes kinderen, in de afgelopen twee jaar als voorzitter van FC Twente. Met extreme hoogte- en dieptepunten. Tot voor kort stelde hij zich voor als Wessels. ‘O, bent u nou die bekende Dik Wessels’, kreeg hij dan altijd te horen. Nee, dat is mijn broer. Het tij is inmiddels gekeerd.
Cees Anker had indruk gemaakt op Herman Wessels. Met de wijze waarop Anker als voorzitter van FC Twente met de media omsprong, de wijze waarop hij uit de losse pols even een groep juristen toespreekt, zijn humor, Herman Wessels was ervan overtuigd dat hij die gaven niet bezit. En dus stond hij niet te springen om twee seizoenen geleden de voorzittershamer over te nemen. Maar er was niemand anders, de druk op hem was groot en Wessels wilde uiteindelijk dan wel een soort tussenpaus worden. Zijn naïviteit was bij kans fascinerend, zoals de wijze waarop hij in dit blad zijn voorganger Anker onbedoeld een schop nagaf. De wijze waarop hij geagiteerd door de gangen van het stadion rende als hij vond dat zijn club onrecht was aangedaan door wie dan ook. Het ging FC Twente dat eerste seizoen voor de wind, er zat zelfs Europees voetbal in het vat en dus had Wessels een hoop vrienden. Hij had al gezegd als voorzitter door te willen gaan, want hij vond het allemaal wel erg leuk. In de belangrijkste laatste wedstrijd van het seizoen op 14 mei in Rotterdam tegen Feyenoord moest UEFA-cup voetbal veilig gesteld worden. Hij kwam laat terug uit het buitenland op de dag ervoor en hij nam die zondagochtend de meest slechte beslissing: voetballen. Hij nam die beslissing overigens na overleg met burgemeester Jan Mans, KNVB-voorzitter Henk Kessler zette hem onder zware druk, hij vroeg zijn spelers en de technische staf wat ze wilden. En iedereen zei spelen. En ze vielen hem allemaal af de dagen daarna in de media. Ook zijn doorgewinterde voorgangers Anker, Fransen of Hartmann hebben hem die zondagochtend niet gebeld om hem te adviseren.
Erkenning
Herman Wessels is de jongste uit een christelijk gezin. In de loop der jaren is het christendom voor hem (en ook voor Dik) wat anders geworden dan het kerkbezoek. Het gaat om normen en waarden, wat hij zijn drie kinderen ook wil meegeven. En dus wil hij wel meewerken aan een interview op TV Oost als de interviewer dan niet wil doorzeuren over het geloof. Niet omdat hij daarover niet wil praten, maar hij wil andere mensen (zoals zijn familie) niet kwetsen. Hij krijgt kriegelige brieven uit Rijssen over zijn hobbyd ie hij allemaal keurig beantwoordt. Zijn oudste broer (nu met de VUT) bestierde een modezaak in Rijssen (waar nu diens zoon in zit, Hermans neef), Dik nam het aannemersbedrijf van pa over. De aandelen werden verdeeld over Dik en Herman, in nadrukkelijke opdracht van pa speelde Herman tweede viool. Dat deed Herman altijd, in de jeugd kreeg hij van zijn oudere broer letterlijk een draai om zijn oren als hij niet luisterde. “Een minderwaardigheidscomplex heb ik nooit gehad. Echt niet. Misschien is het erkenning die ik zocht,” zei hij in het TV-programma De Hunnen.
Geen fratsen
Het bedrijf Wessels groeide als kool, maar het was ook de tijd dat Dik soms flinke risico’s (vooral in het buitenland) nam. Herman liet zich begin jaren tachtig voor ongeveer een half miljoen voor een deel uitkopen uit Wessels Beheer en kocht aande rand van Rijssen een zeer fraaie woonboerderij met alles erop en eraan. Later volgde de omgekeerde overname van het beursgenoteerde Kondor waarmee Dik honderden miljoenen verdiende. Het zegt alles over Herman dat hij zich daar nooit over beklaagd heeft. Niet dat hij armlastig is (hij bezit inmiddels ook een beheersmaatschappij die voor tientallen miljoenen onroerend goed bezit), het gaat hem vooral om de kwaliteit van leven met vrouw en drie kinderen. Geen rare fratsen, geen jaloezie. Zo wil hij absoluut niet toetreden tot de Raad van Bestuur van Volker Wessels Stevin. Laat hem maar in de schaduw werken als groepsdirecteur van het oosten en midden van het land, goed voor verreweg het grootste (meest winstgevende) deel van het bouwconcern.
Jannie
Het tweede jaar als voorzitter van FC Twente was dramatisch. Slechte wedstrijden, einde dienstverband van Theo Vonk, Fred Rutten maakte bekend op te stappen, het bleek lastiger dan gedacht om een trainer van naam te halen met als dieptepunt Dwight Lodeweges die Twente voor schut zette en tussen de bedrijven door leende broer Dik tien miljoen aan Nuon (die het gebruikte voor Vitesse); broerlief krijgt daar een heel hoog rendement op en hij kweekt goodwill in Arnhem: daar moet in de toekomst nog het nodige gebouwd worden. Dik had geheimhouding geëist, maar de voetballerij is de zakenwereld niet en dus lekte het uit. En er gebeurde waar Herman altijd zo bang voor was geweest: scheldpartijen aan zijn adres. Als toen zijn vrouw Jannie boos of verdrietig was afgehaakt, was Herman haar zonder omwegen gevolgd. Maar Jannie bleef zitten. Vak P moet haar maar een bloemetje sturen. “Mijn vrouw vindt dat ik me in bepaalde dingen anders uit, anders reageer dan dat ik vroeger deed,” zei hij in datzelfde intervieuw bij TV Oost. Het lichtpuntje was dit seizoen de beker, hoewel een amateurploegje (Elinkwijk) en FC Zwolle FC Twente bijna de voet dwars zetten. Het keerpunt kwam uit tegen datzelfde Vitesse. Een strafschop op de paal redde het seizoen: de finale tegen PSV en dat betekende Europees voetbal. Het vervolg is bekend. Een PSV-goalie wilde de held worden, maar werd de schlemiel. “Het bedrijfsleven is rationeel, voetbal is emotioneel. Je leert omgaan met dingen, je wordt er sterk ervan, je wordt er harder van.” In al die jaren dat hij groepsdirecteur was is het allemaal heel crescendo gegaan. En als er tegenwind was, kwam dat niet meteen in de publiciteit. “Je mag in het bedrijfsleven nog zo’n grote vent zijn, dat houdt lang niet in dat je dan ook een voetbalclub die door emotie gedreven wordt, kan leiden. Dat is niet zo. Dat is ervaring die je moet opdoen. Dat heb ik achteraf ook moeten erkennen,” aldus Wessels in De Hunnen.
Twente-promotie
Reggeborgh (de beheersmaatschappij van de familie van Dik Wessels) heeft een rekening-courant gegeven voor het spelersfonds aan FC Twente met een maximum van achttien miljoen gulden. Als Herman daar af en toe overheen gaat is dat geen probleem. “Het is heel zuiver. Dik financiert het spelersfonds. In dat contract staat niets dat hij eerst geïnformeerd moet worden of toestemming moet geven voor een aankoop. Dat doen de commissarissen van het spelersfonds en daarin zit ook vertegenwoordiger van Reggeborgh. Ik zou op deze manier kunnen werken met elk ander bedrijf.” Wessels heeft in de afgelopen weken nauwelijks interviews gegeven. Ook dat zegt wat over hem. Hij stond wel op de wagen, maar niet vooraan. “Het was het feest van de spelers.” Het zegt ook wat over Herman dat hij dwarsligger Mans de gelegenheid gaf de beker op het bordes te presenteren aan de aanhang. “Hij kon ons niet ontvangen, zei hij, maar toen we kwamen had hij heerlijke, warme broodjes geregeld. Niet alles moet je negatief uitleggen. “Herman Wessels heeft in twee jaar meer geleerd dan al die jaren ervoor: hoe de politiek werkt, hoe ze je op de schouders slaan en je even later keihard laten vallen. Hij praat er over heen, begint over de hoge kwaliteit van het managementteam bij FC Twente, over de fantastische aanhang waar zelfs Riemer van de Velde (Heerenveen-collega) en de KNVB van opkeken. Hij wil de roes gebruiken om afspraken te maken met de fiscus en founders van het stadion (die aantrekkelijke aftrekposten hebben) om een tweede ring te bouwen. Herman Wessels speelt geen tweede viool meer.
Nog geen reacties