Reggeborgh-topman Holterman gelooft nog steeds in internet
‘Denk je nou echt dat ik de banken onder druk kan zetten’
Niemand die geld heeft verloren aan de aandelen van World- Online heeft Henry Holterman van Reggeborgh rechtstreeks aangesproken: “Ik heb alleen voordien mensen aan de lijn gehad die boos waren en meer aandelen wensten.”
‘Not amused’ was Henry Holterman, topman van de Rijssense investeringsmaatschappij Reggeborgh over het artikel in het meinummer van Twentevisie. Daarin werd gesuggereerd dat Holterman voor de rechter zou moeten verschijnen inzake de perikelen rond de beursnotering van World- Online. “Ik heb niets fout gedaan, niemand heeft bij die beursgang onoirbare dingen gedaan. Wat er niet deugde? Iedereen dacht binnen 48 uur miljonair te kunnen worden, dat deugde er niet.”
In de Telegraaf stond een lijstje van mensen die voor tonnen en soms zelfs voor miljoenen aandelen hadden gekocht van World- Online. Zij kregen die kans omdat ze op het ‘friends and family’-lijstje stonden. Reggeborgh was al vanaf het begin betrokken bij World-Online. En alles was wat topman Holterman van de Rijssense investeringsmaatschappij tot dan aanraakte, veranderde in goud. En daarom verdrongen ook tientallen veelal gefortuneerde Twentenaren zich voor aandelen World-Online toen dat internetbedrijf naar de beurs ging. Ze kregen het deksel op de neus. Reggeborgh was uiteindelijk één van de weinigen die wel aan World-Online verdiende. Voor het eerst sinds het debacle wil Holterman praten. Niet over het debacle, want het was zijns inziens geen debacle.
Iedereen dacht binnen 48 uur miljonair te kunnen worden, dat deugde er niet
Mopperende verliezers
Op recepties en in businessclubs wordt er over gesproken. Lachend en boos. En er wordt geklaagd over Reggeborgh die er wel goed uitgesprongen is. Maar Holterman verklaart dat niemand hem rechtstreeks heeft aangesproken op de zware koersdaling van het aandeel Word-Online vlak na de beursnotering. “Ik heb alleen voordien mensen aan de lijn gehad die boos waren en meer aandelen wensten.” Holterman denkt nog steeds dat internet (“ik zit zelf dagelijks op het net”) de toekomst heeft, de integratie van radio, televisie en de computer: “Mijn visie is ongewijzigd. Ik heb ook mede het internetfonds ‘The Idea Factory’ opgezet, alleen verloopt dat nu trager dan ik had gepland.” Zoals beschreven in mei van dit jaar had Holterman grote plannen met de onder meer de regionale omroep. “Maar het ligt niet aan mij dat die plannen uiteindelijk niet zijn doorgegaan.” In ‘The Idea Factory’ heeft Reggeborgh een belang van 25%, een andere investeerder is bij voorbeeld Leen Zevenbergen. In totaal zit er 100 miljoen gulden in het fonds. “We hebben nu een paar investeringen, voor meer dan 30 miljoen Euro, gedaan in bedrijven die zich bezighouden met het implementeren van e-commerce bij grote marktpartijen.”
Niets fout gedaan
Voor wat betreft de beursgang van World- Online deden geruchten de ronde dat Reggeborgh en de andere groot-aandeelhouder de Sandoz Family Foundation druk hadden uitgeoefend op de banken om een zo hoog mogelijke koers te bepalen. Reggeborgh had eind vorig jaar in totaal 18% van de aandelen in bezit, wat langzaam maar zeker was opgebouwd. Alleen voor de laatste portie betaalde hij zes dollar per aandeel, de rest was goedkoper. Door de latere beursnotering (met een extra emissie) verwaterde het deel van Reggeborgh tot 14,5%; daarvan is 4,6% verkocht waardoor Reggeborgh een aandeel van 9,9% hield in World-Online. De opbrengst van die 4,6% overtrof een paar maal de totale som waarvoor alle aandelen waren verworven. “Ik heb vanaf het begin duidelijk gezegd dat ik een deel van mijn positie in World-Online zou verkopen bij de beursgang.” En daarom kijken sommige investeerders nu boos. “Daar is geen reden voor. Althans, ik heb niets fout gedaan. Ik heb niemand overgehaald aandelen Word-Online te kopen. En ik heb zeker geen druk uitgeoefend om de prijs van het aandeel zo hoog mogelijk te maken. Wat denk je nou, dat ik de bank in dat geval onder druk kan zetten. De prijs wordt vastgesteld aan de hand van een aantal criteria in de markt.” Overigens werd in het Financieele Dagblad van 20 oktober uit de doeken gedaan dat Holterman (in tegenstelling tot de andere commissarissen) zich netjes aan de regels heeft gehouden wat betreft de aandelenaankopen.
Conservatief gewaardeerd
“Ik constateer dat het aandeel 21 keer was overschreven, de markt schreeuwde om aandelen. Er waren goede investeerders geïnteresseerd. Ik zeg je dat het aandeel zelfs behoorlijk conservatief gewaardeerd was; in vergelijking met andere fondsen was er mijns inziens laag gewaardeerd. In vergelijking met welke fondsen? Op de aandeelhoudersvergadering is de vergelijking gemaakt met fondsen als Terra en Freeserve. Achteraf kan je ook constateren dat de beurs in die tijd net over zijn hoogtepunt heen was.” “Er was ook niets mis met die prospectus. Die was precies volgens de wet opgesteld. Er wordt nu van alles bijgesleept. Het probleem was dat iedereen dacht die aandelen kocht dat hij een paar dagen later miljonair zou zijn. Dat is het punt. En als iedereen verkoopt, daalt het aandeel. Zo simpel is het.” Het Italiaanse Tiscali is voornemens World-Online over te nemen en heeft een bod op de uitstaande aandelen gedaan. Naar verwachting zal in de derde week van november de beslissende aandeelhoudersvergadering plaatshebben, die exacte datum was bij het ter perse gaan van dit blad nog niet bekend. Ook Reggeborgh bood zijn pakketje aan om te ruilen. “Hoewel de regionale krant anders berichtte, hebben wij ons nooit getwijfeld om onze aandelen aan te bieden. We krijgen bij een beurskoers van ongeveer dertien euro per aandeel een premie van ongeveer zes euro. De hoogte van de premie is afhankelijk van de koers van Tiscali op dat moment. Het bod is niet slecht. Ja, natuurlijk is het veel minder dan tijdens de beursgang. Maar het aandeel heeft lager dan een tientje gestaan. Ik heb tijdens de aandeelhoudersvergadering gezegd dat de markt altijd gelijk heeft en blijkbaar mogelijke claims heeft verdisconteerd in de koers.” Holterman vroeg verder tijdens de aandeelhoudersvergadering het management met rust te laten zodat zij hun aandacht volledig aan het bedrijf kunnen geven.
Tweede internetbedrijf Europa
Ook in het nieuwe internetbedrijf van Tiscali en World-Online behoudt Reggeborgh een aandeel dat inmiddels door alle uitbreidingen verwaterd is tot zo’n 4,5%. “We houden een belang, dat moesten we inderdaad, maar dat willen we ook. Want ik denk dat het een goede deal is. Er ontstaat het tweede internetbedrijf van Europa.” Zakelijk zegt Holterman door het gedoe rond World-Online niet veranderd te zijn. “Persoonlijk wel. Het heeft mij geraakt. Iedereen schrijft er maar over zonder precies geïnformeerd te zijn. Ik blijf vinden dat het geen misser is geweest.” Reggeborgh heeft verder belangen in de oliesector, reisbranche, model- en prototypebouw, ICT-sector en heeft een behoorlijk grote onroerend goed portefeuille.
Nog geen reacties