Staatssecretaris Ybema slaat, paait en wil fusie Oom en Gom
‘OOM uit OPM’
In het midden staatssecretaris Ybema van Economische Zaken in gesprek met economisch gedeputeerde Oosterhof (rechts) en Jan Medendorp.
Hij kwam, zag en overwon. Gerrit Ybema, een Fries en Friezen houden net als Tukkers niet van gedraai en ellenlang gezeur. Hij was op werkbezoek in Overijssel en zat uren met economisch gedeputeerde Jan Oosterhof op de achterbank in de limousine. Oosterhof kreeg wat hij wou: de toezegging dat Ybema zich hard maakt in Den Haag om de co-financiering rond te krijgen voor de komende zes jaar in Overijssel. En dan gaat het wel om 200 miljoen. Ybema liet daarnaast weten Oosterhof te steunen om de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij weer in het hok te krijgen. Ybema wil dat de OOM in Overijssel en de zusterclub in Gelderland (GOM) fuseren.
De hardste klap kreeg één van de aanwezige OOM-directeuren, te verwerken bij het dubbel-interview met Ybema en Oosterhof in het Radio Oost programma Memphis, toen de staatssecretaris zich liet ontvallen dat in de nieuwe nota over Ontwikkelingsmaatschappijen zal staan dat voor commerciële participatie geen ruimte zal zijn. Dat betekent dat de Oom haar investering van 12,5 miljoen moet terugtrekken uit de Overijsselse Participatie Maatschappij OPM; om dat geld te gaan inzetten voor het echte ontwikkelingswerk in de provincie. Oosterhof luisterde met veel interesse. Het betekent dat de Oom zal worden ontmanteld, ook al omdat Ybema (net als Oosterhof) graag ziet dat de Oom en de Gelderse Gom samengaan. “De Gom maakt een nieuwe start. Het is beter de gehele oostelijke regio te stimuleren dan dat per provincie te doen.”
Zodra Twente weet wat het wil, maak ik me hard voor de komst van grote bedrijven en een lagere investeringsdrempel
IPR
Ybema heeft onlangs de Kamer maar half geïnformeerd over de IPR-regeling, een Brusselse subsidie die in Twente van toepassing is. De drempel is maar liefst 30 miljoen, in de afgelopen jaren is daarom van deze regeling geen gebruik gemaakt. Ybema zei serieus te hebben overwogen de regeling voor Twente in zijn geheel af te schaffen, maar de concurrentiestrijd met Duitsland waar een vergelijkbare regeling van toepassing is (met een overigens veel lagere drempel) heeft hem weerhouden. Brussel bepaalt het gebied waar de regeling van toepassing is en de hoogte van het percentage dat investeerders terugkrijgen; Ybema bepaalt de drempel, maar dat zei hij niet in de Kamer bij de behandeling van de (aangenomen) motie Stroeken die er voor pleit de drempel te verlagen. Daarmee geconfronteerd kwam de aap uit de mouw: “De neuzen staan in Twente niet dezelfde richting op, bestuurders onderling en bedrijfsleven laten verschillende geluiden horen. Zodra wij weten wat Twente wil, waar een groot industrieterrein komt, maak ik me hard voor de komst van grote bedrijven en een lagere investeringsdrempel.”
Co-financiering
Slecht nieuws, maar het klonk Oosterhof als muziek in de oren: “Op deze bijval zit ik te wachten.” Als pleister op de wonde liet Ybema wel weten dat hij zich bij zijn collega’s in den Haag hard maakt om in de komende zes jaar 200 miljoen gulden op tafel te krijgen voor Overijssel. Tot 2006 lopen diverse Europese subsidieprogramma’s. Voor bij voorbeeld de sanering van het platteland. De toezegging is binnen. De belangrijkste eis van de Europese bestuurders is dat de rijksoverheid de andere helft aan investeringen ophoest. In totaal gaat het dus 400 miljoen. “Het zou jammer zijn om die gelden in Brussel te laten zitten. We moeten alles op alles zetten om de co-financiering rond te krijgen,” aldus Ybema.
Nog geen reacties