Twente het suriname van Nederland
Nummer 35 – 1998
De Luchthaven Twente gaat dicht. Zoveel is inmiddels zeker. Het domino-effect treedt op. Want uit bestaande defensienota\’s blijkt dat voor minstens één F16-basis het doek valt. Je hoeft niet doorgeleerd te hebben om dan Twente in te vullen. Ruim elfhonderd banen verdwijnen. Laten we hopen dat het snel gebeurt, dan komen deze vakmensen snel aan de bak in deze tijden van economische voorspoed.
Bijkomend voordeel is dat er dan een leuk stukkie grond vrijkomt voor nieuwbouw, een beetje industrie erbij en de Dubbelstad is feitelijk aan elkaar gebouwd. Alleen nog niet bestuurlijk. En dat duurt dan weer eens een decennium of twee. Met geinige scherts-onderzoekjes over de mening van het volk wordt de eenwording door sommige groeperingen nog lang tegengehouden.
Een tiental bedrijven verhuist niet veel later naar Groningen en Maastricht, omdat die gebieden wel door de lucht zijn te bereiken. Tegen die tijd wordt oud-wethouder Helder van Economische zaken van Enschede gevraagd een commissie te leiden die Den Haag moet vragen om meer overheidsteun. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om een parlementaire enquête in te stellen naar de politieke onkunde in Twente in de tweede helft van de twintigste eeuw: miljarden aan Brusselse en Haagse subsidies zijn door een opeenvolgende gemeenteraden in verkeerde projecten geïnvesteerd. De Telegraaf zal in de opening melden dat Twente bestuurlijk het Suriname van Nederland is.
Helder, nota bene als voorzitter van de onderzoekscommissie, zal in de regionale krant concluderen dat hij in 1998 als wethouder onvoldoende grip had op zijn fractie die in die tijd het meeste weg had van dansende kikkers in een kruidenwagen. Opportunisme troef; kennis van zaken ontbrak ten ene male. Helder neemt het de zakenman Holterman, die de luchthaven in 1998 wilde uitbouwen, absoluut niet kwalijk dat hij uiteindelijk afhaakte, nadat hij maandenlang op een onbeschofte wijze aan het lijntje was gehouden.
Twente heeft als schitterend natuurgebied in Nederland afgedaan na het volbouwen van de vroegere vliegbasis. Jonge mensen trekken weg. Nieuwe bedrijven komen nauwelijks meer. Naar aanleidingen van bezuinigingen op onderwijs wordt gedacht aan sluiting van een universiteit. De UT wordt net even iets te vaak genoemd in de wandelgangen. Er moet gelobbyd worden, maar er zijn geen lobbyisten meer. Arke is al sinds lang een bijkantoor van de Travel Unie, Amicon, het vroegere Oostnederland, zit al sinds mensenheugenis in Wageningen, Volker Stevin heeft het kantoor in Rijssen uit efficiency- overwegingen gesloten. De Kamer van Koophandel en de hoofdkantoren van de vakbeweging huizen ook al buiten Twente.
Leuk werk, rommelen in archieven en mensen over vroeger laten praten.
Nog geen reacties